Huskvarn

Vikipēdijas lapa
Huskvarn
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Jelgava, Latvija
Žanri Trešmetāls
Darbības gadi 1989 — pašlaik
Mājaslapa huskvarn.lv
Dalībnieki
Normunds Štefenhāgens
Ģirts Jansons
Uģis Jaunslavietis
Edgars Felkers
Rūdolfs Bergmanis
Bijušie dalībnieki
Jānis Levits
Kaspars Žērs
Edgars Ķauķis
Māris Balcers
Ivars Talcis
Viktors Ginters
Andrejs Mingačovs
Juris Šenbergs
Ēriks Šalapajevs
Sergejs Karševs
Agris Siksna
Juris Siņicins
Sigvards Blažēvičs
Pauls Ozols
Kaspars Grīnbergs
Bruno Josts

Huskvarn ir Latvijas smagā metāla mūzikas grupa no Jelgavas, izveidojusies 1989. gadā.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupa izveidojās 1989. gadā, apvienojoties vairākiem pagrīdes grupu Vandāls un Lucifers dalībniekiem ar ģitāristu Jāni Levitu. Sākotnējais grupas nosaukums bija Husqvarn, iespaidojoties no Zviedrijas motorzāģu ražotāja Husqvarna nosaukuma. Notiek pirmie koncerti, kā arī tiek ierakstītas divas dziesmas Blood as wine (Latvijas nacionālā teātra studijā) un Sacrifice (Latvijas radio). Pēdējā sāk regulāri skanēt Latvijas radio ēterā un tai tiek uzņemts videoklips.

1991. gadā no grupas aiziet Levits un viņa vietu ieņem Ivars Talcis "Šerifs", bijušais grupas Vandāls līderis. Jaunajā sastāvā grupa turpina koncertdarbību, kā arī sāk darbu pie pirmā albuma On the road, kurš ar lieliem panākumiem tiek prezentēts starptautiskā festivālā Metal Revolution '92. Albumā iekļautās dziesmas On the road un Dark side iegūst hita statusu un grupa tās atskaņo savos koncertos līdz pat šai dienai.

1993. gadā notiek jaunas sastāva pārmaiņas. Grupu atstāj Kaspars Žers un Māris Balcers. Budzninieka vietu ieņem Viktors Ginters. Četratā tiek ierakstītas dziesmas Pain un Bloody nightmare, pēdējā no tām ilgu laiku turas Latvijas radiostaciju "topu" augšgalā. Grupā ienāk jauns soloģitārists Andrejs Mingačovs. Turpinās aktīva koncertdarbība un iznāk video - koncertfilma 4 Years road. 1994. gada pavasarī Gintera vietā par jauno bundzinieku kļūst Juris Šenbergs. Šādā sastāvā tiek ierakstīta dziesma Follow our trail, kas gūst panākumus piedaloties Mikrofona dziesmu aptaujā un iekļūstot 1994. gada 20 populārāko dziesmu sarakstā Latvijā.

Laika gaitā grupai sāka parādīties arvien vairāk materiāla ar nāves metāla iezīmēm. Notiek kārtējās sastāva maiņas - par jauno bundzinieku kļūst Ēriks Šalapajevs, bet par basģitāristu Sergejs Karševs. 1995. gadā grupa nomaina nosaukumu uz Huskvarn, tiek ierakstīts un izdots nākamais albums Bomb Brain Melodies, kura tapšanā piedalās arī viesmūziķi - taustiņnieks Gints Žilinskis un vokālists Ikars Samaržijevs. Albumā iekļautas 13 dziesmas, tai skaitā vairāki iepriekšējo gadu hiti. Dziesmai Bloody nightmare tiek uzņemts videoklips. Seko Latvijas koncerttūre, kurā uzstāšanās lielākajās Latvijas pilsētās. 1996. gadā par basģitāristu grupā kļūst Uģis Jaunslavietis. Kopīgā koncertā ar Rūsu un Moral Free tiek atzīmēta grupas sešu gadu jubileja. Huskvarn uzstājas festivālā Rock summer '96 kopā ar ZZ Top, Satus Quo, Babylon Zoo u.c. populārām grupām. Taču pamazām grupā iestājas radošā un grupas dalībnieku savstarpējā krīze.

Huskvarn gan neizjūk un pēc kārtējām sastāva izmaiņām turpina darboties. Ģitārista vietu ieņem Agris Siksna, bet pie bungām sēžas Juris Siņicins no Monro. Tiek veidots materiāls trešajam studijas albumam, kurš tā arī neiznāk, jo traģiskā autokatastrofā iet bundzinieks Siņicins, pēc kā grupa uz laiku savu aktīvo darbību pārtrauc.

Huskvarn atgriežas 1998. gadā ar jaunu singlu I am a white man, kurā manāmas līdz šim grupai neraksturīgas industriālās mūzikas iezīmes. Tiek ierakstītas vel divas dziesmas - Save your soul un Golden bones, taču plānotais studijas albums tā arī netiek izdots.

1999. gadā grupā ienāk soloģitārists Sigvards Blažēvičs un elektroniskie eksperimenti tiek minimalizēti, atstājot vien bungmašīnu. Drīz gan grupa atkal uz brīdi savu aktīvo darbību pārtrauc.

2001. gadā Huskvarn ienāk ģitārists Ģirts Jansons. Notiek uzstāšanās LNT, kur tiek spēlēta dziesma Save you soul "smagajā" versijā. Apmēram gada garumā divi grupas dalībnieki - Orļonoks un Jansons darbojas mājas apstākļos un veido jaunu muzikālo materiālu dažādos žanros, sākot ar trešmetālu un beidzot ar eletronisko mūziku. Tiek izvēlēta dziesma One day, kas tiek ierakstīta studijā un trīs nedēļas noturās Radio SWH raidījuma Priekšnams labāko dziesmu sarakstā.

2004. gadā grupa atgriežas pie savām saknēm - tīra trešmetāla. Tiek atsākta aktīva koncertdarbība, tai skaitā sniegts koncerts iesildot Cannibal Corpse. 2006. gadā grupa ieraksta singlu Vējš, kas tiek iekļauts Latvijas smagās mūzikas izlasē Melnā piektdiena vol. 6. Tam seko minialbuma Sadistika iznākšana.

Sastāvs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pašreizējais sastāvs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmais sastāvs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bijušie dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Videogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārejās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]