IP paketes galvenes uzbūve

Vikipēdijas lapa

IPv4 (angļu: Internet Protocol version 4) pakešu galvene sastāv no 14 laukiem, no kuriem 13 ir obligāti. IP galvene ir meta informācija paketes sākumā. Tajā tiek parādīta informācija, piemēram, versija, paketes garums, avots un galamērķis. IPV4 galvenes formāts ir no 20 līdz 60 baitiem. Tajā ir nepieciešamā informācija par maršrutu un piegādi. Tā sastāv no 13 laukiem, Versija, Galvenes garums, kopējais attālums, identifikācija, karodziņi, kontrolsumma, avota IP adrese, galamērķa IP adrese. Sniedz epieciešamo informāciju datu pārsūtīšanai.

IPv4 galvenes formāts
Oktets 0 1 2 3
Oktets Biti 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
0 0 Versija Galvenes garums Pakalpojuma veids ECN Kopējais garums
4 32 Identifikācija IP karodziņi Fragmenta nobīde
8 64 Dzīvlaiks Protokols Galvenes kontrolsumma
12 96 Avota adrese
16 128 Galamērķa adrese
20 160 IP opcijas
60 480

Uzbūve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Versija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmais IP galvenes lauks ir 4 bitu versijas indikators. IPv4 tā četru bitu vērtība ir iestatīta uz 0100, kas binārā valodā norāda 4. Tomēr, ja maršrutētājs neatbalsta norādīto versiju, šī pakete tiks nomesta.

Interneta Galvenes garums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Galvenes garums, īsi pazīstams kā IHL (angļu: Internet Header Length), ir 4 bitu liels. To sauc arī par HELEN (angļu: Header Length). Šis komponents tiek izmantots, lai parādītu, cik 32 bitu vārdu atrodas galvenē.

Pakalpojuma veids[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pakalpojuma veidu sauc arī par diferencēto pakalpojumu koda punktu vai DSCP (angļu: Differentiated Services Code Point). Šajā laukā tiek piedāvātas funkcijas, kas saistītas ar datu straumēšanas vai VoIP (angļu: Voice over Internet Protocol) zvanu pakalpojumu kvalitāti. Pirmie 3 biti ir prioritārie biti kurus lieto arī, lai norādītu, kā jūs varat rīkoties ar datu pārraidi un apstrādi.

Paziņojums par noslodzi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šis lauks ir definēts RFC 3168 un ļauj pilnībā paziņot par tīkla pārslodzi, nenometot paketes. ECN (angļu: Explicit Congestion Notification) ir izvēles funkcija, kas pieejama, ja abi galapunkti to atbalsta, un ir efektīva, ja to atbalsta arī pamatā esošais tīkls.

Kopējais garums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopējais garums tiek mērīts baitos. Minimālais IP datagrammas lielums ir 20 baiti, bet maksimālais - 65535 baiti. Derīgās slodzes izmēru aprēķināšanai var izmantot HELEN un kopējo garumu.Visiem resursdatoriem ir jāspēj nolasīt 576 baitu datagrammas.

Tiek izmantota fragmentācijas metode.

Identifikācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Identifikācija ir pakete, ko izmanto, lai unikāli identificētu IP datagrammas fragmentus. Daži ir ieteikuši izmantot šo lauku citām lietām, piemēram, pievienot informāciju pakešu izsekošanai utt.

IP karodziņi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Karogs ir trīs bitu lauks, kas palīdz kontrolēt un identificēt fragmentus. Viņu iespējamā konfigurācija var būt šāda:

  • 0. bits: ir rezervēts, un tam jābūt iestatītam uz nulli
  • 1. bits: nozīmē nesadalīties
  • 2. bits: nozīmē vairāk fragmentu.

Fragmenta nobīde[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fragmenta nobīde norāda datu baitu skaitu pirms datagrammas konkrētā fragmenta. Šī informācija norādīta 8 baitos, kura maksimālā vērtība ir 65 528 baiti.

Dzīvlaiks[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tas ir 8 bitu lauks, kas norāda maksimālo datagrammas tiešraides laiku interneta sistēmā. Laika ilgums tiek mērīts sekundēs, un, kad dzīvošanas laika vērtība ir nulle, datagramma tiks izdzēsta.Katru reizi, kad tiek apstrādātas datagrammas, tā dzīvošanas laika vērtība tiek samazināta par vienu sekundi. Šī vērtība var būt no 0 līdz 255.

Protokols[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šis lauks nosaka protokolu, kas tiek izmantots IP datagrammas datu daļā.

Galvenes kontrolsumma[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nākamā sastāvdaļa ir 16 bitu galvenes kontrolsummas lauks, ko izmanto, lai pārbaudītu, vai galvenē nav kļūdu. IP galvene tiek salīdzināta ar tās kontrolsummas vērtību. Kad galvenes kontrolsumma neatbilst, pakete tiks izmesta.

Avota adrese[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šajā laukā ir norādīta pakešu sūtītāja IPv4 adrese.

Galamērķa adrese[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šajā laukā ir norādīta pakešu saņēmēja IPv4 adrese.

IP opcijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tas ir neobligāts IPv4 galvenes lauks, kas tiek izmantots, ja IHL (Interneta galvenes garums) vērtība ir iestatīta uz lielāku par 5.Tas satur vērtības un iestatījumus, kas saistīti ar drošību, ieraksta maršrutu un laika zīmogu.