Interjera dizains

Vikipēdijas lapa

Interjera dizains ir māksla un zinātne par ēkas interjera uzlabošanu, lai radītu veselīgāku un estētiski pievilcīgāku vidi cilvēkiem, kuri izmanto telpu. Interjera dizainers ir persona, kas plāno, pēta, koordinē un pārvalda šādus uzlabošanas projektus. Interjera dizains ir daudzpusīga profesija, kas ietver konceptuālu izstrādi, telpu plānošanu, objektu apskati, programmēšanu, izpēti, saziņu ar projekta ieinteresētajām pusēm, būvniecības vadību un projektēšanas izpildi.

Vēsture un pašreizējie noteikumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Agrāk interjeri tika veidoti instinktīvi kā daļa no būvniecības procesa.

Britu muzeja lasītava

Interjera dizaina profesija ir bijusi sabiedrības attīstības un sarežģītās arhitektūras sekas, kas radušās industriālo procesu attīstības rezultātā.

Tiekšanās pēc efektīvas telpas izmantošanas, lietotāja labsajūtas un funkcionāla dizaina ir veicinājusi mūsdienu interjera dizaina profesijas attīstību. Interjera dizaina profesija ir atsevišķa un atšķirīga no interjera dekoratora lomas, kas ir termins, ko parasti lieto ASV; šis termins ir retāk izplatīts Apvienotajā Karalistē, kur interjera dizaina profesija joprojām ir neregulēta un līdz ar to, stingri ņemot, vēl nav oficiāli profesija.

Senajā Indijā arhitekti darbotos arī kā interjera dizaineri. To var redzēt no arhitekta Višvakarmas, viena no Indijas mitoloģijas dieviem, atsaucēm. Šajos 17. gadsimta indiešu māju arhitektu dizainā pilīs ir redzamas skulptūras, kurās attēloti seni teksti un notikumi, savukārt viduslaikos sienu gleznojumi bija ierasta iezīme pilijveida savrupmājās Indijā, kas pazīstamas kā havelis. Lai gan lielākā daļa tradicionālo māju ir nojauktas, lai radītu ceļu uz modernām ēkām, Radžaštanas Šekhavati reģionā joprojām ir aptuveni 2000 haveli, kuros izstādīti sienas mākslas gleznojumi.

Senajā Ēģiptē "dvēseļu mājas" (jeb māju modeļi) tika ievietotas kapenēs kā trauku trauki pārtikas piedāvājumiem. No tiem ir iespējams saskatīt detaļas par dažādu rezidenču interjera dizainu dažādās Ēģiptes dinastijās, piemēram, izmaiņas ventilācijā, portiki, kolonnas, lodžijas, logi un durvis.

Iekšējo sienu apgleznošana ir pastāvējusi vismaz 5000 gadu, un piemēri ir atrasti līdz pat Brodgaras Nesai, kā arī veidņu interjeri, kā redzams saistītajā Skara Brae apmetnē. Grieķi un vēlāk romieši pirmajā tūkstošgadē pirms mūsu ēras pievienoja saskaņotas, dekoratīvas mozaīkas grīdas un veidņu pirtis, veikalus, civilos birojus, Castra (fortus) un tempļus, interjerus. Ar specializētām ģildēm, kas nodarbojas ar interjera dekorāciju un mēbeļu izgatavošanu ēkās, kas celtas pēc romiešu arhitektu noteiktām formām, piemēram, Vitruvius: De architectura, libri decem (Desmit grāmatas par arhitektūru).

Visā 17. un 18. gadsimtā un līdz 19. gadsimta sākumam interjera dekorēšana bija mājražotāja vai algota polsteri vai amatnieka rūpes, kas konsultēja interjera telpas māksliniecisko stilu. Arhitekti arī algotu amatniekus vai amatniekus, lai pabeigtu savu ēku interjera dizainu.

Interjera dekoratori un interjera dizaineri[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Interjera dizains ir māksla un zinātne par cilvēku uzvedības izpratni, lai ēkā izveidotu funkcionālas, estētiski pievilcīgas telpas. Dekorēšana ir telpas iekārtošana vai izrotāšana ar dekoratīviem elementiem, ko dažkārt papildina padomi un praktiska palīdzība. Īsāk sakot, interjera dizaineri var dekorēt, bet dekoratori neprojektē.

Interjera dizainers[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Restorāna dizains

Interjera dizainers liek domāt, ka salīdzinājumā ar interjera dekorēšanu vairāk tiek likts uzsvars uz plānošanu, funkcionālu dizainu un telpas efektīvu izmantošanu. Interjera dizainers smalku līniju dizainā var uzņemties projektus, kas ietver telpu pamata izkārtojumu ēkā, kā arī projektus, kuros nepieciešama izpratne par tehniskajiem jautājumiem, piemēram, logu un durvju novietojums, akustika un apgaismojums. Lai gan interjera dizainers var izveidot telpas izkārtojumu, viņi nedrīkst mainīt nesošās sienas, ja to dizainparaugs nav apzīmogots apstiprināšanai būvinženierim. Interjera dizaineri bieži sadarbojas tieši ar arhitektiem, inženieriem un darbuzņēmējiem.

Interjera dizaineriem jābūt augsti kvalificētiem, lai izveidotu funkcionālu, drošu un būvnormatīvu, noteikumu un ADA prasībām atbilstošu interjera vidi. Viņi sniedzas tālāk par krāsu palešu un mēbeļu izvēli un izmanto savas zināšanas būvniecības dokumentu, noslogojuma, veselības aprūpes noteikumu un ilgtspējīgas projektēšanas principu izstrādē, kā arī profesionālu pakalpojumu, tostarp mehānisko, elektrisko, santehnikas un mūža pakalpojumu pārvaldībā un koordinēšanā. drošība — tas viss, lai nodrošinātu, ka cilvēki var dzīvot, mācīties vai strādāt nekaitīgā vidē, kas ir arī estētiski pievilcīga.

Kāds var vēlēties specializēties un attīstīt tehniskās zināšanas, kas raksturīgas vienai interjera dizaina jomai vai veidam, piemēram, dzīvojamo māju dizains, komerciālais dizains, viesmīlības dizains, veselības aprūpes dizains, universāls dizains, izstāžu dizains, mēbeļu dizains un telpiskais zīmols. Interjera dizains ir radoša profesija, kas ir salīdzinoši jauna, pastāvīgi attīstās un bieži vien mulsina sabiedrību. Tā nav mākslinieciska nodarbe, un tā balstās uz pētījumiem daudzās jomās, lai sniegtu labi apmācītu izpratni par to, kā cilvēkus ietekmē viņu vide.

Dizaineri var pielāgot apdari, krāsu, izmēru, formu, spuldžu skaitu un daudz ko citu. Un pat pārvērst savas idejas īstenībā un radīt savu gaismu no nulles.

Krāsa interjera dizainā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Krāsa ir spēcīgs dizaina instruments apdarē, kā arī interjera dizainā, kas ir māksla apvienot un saskaņot krāsas kopā, lai izveidotu stilīgu shēmu telpas interjera arhitektūrā.

Interjera dizaineriem ir būtiski iegūt dziļu pieredzi ar krāsām, izprast to psiholoģisko ietekmi un izprast katras krāsas nozīmi dažādās vietās un situācijās, lai radītu katrai vietai piemērotas kombinācijas.

Krāsu apvienošana kopā var radīt tādu prāta stāvokli, kādu redz novērotājs, un galu galā tas var radīt pozitīvu vai negatīvu ietekmi uz tām. Krāsas padara telpu mierīgāku, jautrāku, ērtāku, saspringtāku vai dramatiskāku. Krāsu kombinācijas padara niecīgu telpu lielāku vai mazāku. Tāpēc interjera dizaina profesijai ir jāizvēlas piemērotas krāsas vietai, lai sasniegtu to, kā klienti vēlētos aplūkot šo telpu un tajā justies.