Kategorijas diskusija:380. gados p.m.ē. dzimušie

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai šādas kategorijas ir saprātīgas? Vai izteicienu "380. gadi p.m.ē." vispār lieto? Vai šajā laikā dzimuši tik daudzi nozīmīgi cilvēki, ka dalījums šādās kategorijās ir nepieciešams? --Tail 14:18, 22 aprīlī, 2007 (UTC)

Šādas kategorijas ir interesantas. :) Bet, ja nopietni, – angļu Vikipēdijā tās tieši šādi arī tiek veidotas, acīmredzot viņiem tur ir bijis pietiekami daudz nozīmīgu cilvēku. --knakts 18:56, 22 aprīlī, 2007 (UTC)
Tāpēc jau arī jautāju, ka angļu vikipēdijā, kur rakstu ir teju divi miljoni, šādām desmitgadēm ir tikai dažas apakškategorijas, nebūt ne par katru gadu.
Angļiem ir arī kategorija "Dzīvi cilvēki"... Ne visas viņu kategorijas ir lieliski izvēlētas. :) --Tail 21:07, 23 aprīlī, 2007 (UTC)
Domājot par to, kāpēc šādas kategorijas varētu būt noderīgas, nonācu pie 4 punktiem:
  • 1) lai vienā lapā kopā nebūtu pārāk daudz šķirkļu (kas kategorijas līmenī savstarpēji nav atšķirami – jo visi ir vienā un tajā pašā kategorijā);
  • 2) lai varētu pārskatīt konkrētu (relatīvi šauru) laika posmu (kas kaut kādu iemeslu dēļ varētu būt interesants konkrētam enciklopēdijas lietotājam) personas;
  • 3) konsekvencei – ja reiz viss laiks tiek šādi dalīts, tad arī laiks pirms mūsu ēras (lai gan angļu Vikipēdijā laiks pirms mūsu ēras ir vēl papildu sadalīts pirmajā, otrajā un trešajā tūkstošgadē p.m.ē.);
  • 4) lai varētu ielikt personas, par kuras dzimšanas datumu ir diezgan ticami zināms gadu desmits, bet par konkrētu gadu ir lielas šaubas.
Negatīvie argumenti būtu:
  • 1) nav vienkopus pārskatāms personu saraksts no plašāka laika perioda, kas pie maza personu skaita un, turklāt vēl runājot par laiku pirms mūsu ēras, varētu būt noderīgāk par sarakstu par šaurākiem laika periodiem (kas atspēko pirmīt minēto 2. punktu);
  • 2) kopumā par šo periodu ir pārāk maz šķirkļu, lai katrā izveidotajā kategorijā sanāktu (ievērojami) vairāk par 1 šķirkli, līdz ar to zūd apkopojošā kategorijas jēga vispār (atspēko pirmīt minēto 1. punktu).
Un, ja tā padomā, tad konkrētu gadu p.m.ē. kategorijām ir vēl mazāka jēga nekā desmitgadu kategorijām, ne? Varbūt konkrētu gadu kategoriju vietā lietot tikai desmitgadu (vai simtgadu) kategorijas? --knakts 20:07, 24 aprīlī, 2007 (UTC)