Kategorijas diskusija:Nacisms

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nezinu, vai kāds ar mani taisās diskutēt par šo tēmu, taču vai tomēr nebūtu korektāk lietot pilno nosaukumu "Nacionālsociālisms"? Pirmkārt, "nacisms" ir tikai saīsinājums (no vārda "nacionālsociālisms"). Otrkārt, vārda "nacisms" lietošana ir saistīta ar PSRS politiku un okupācijas laiku. Ideja, ka "ļaunie spēki" arī iemieso sociālisma idejas (un ka sociālisms vispār var būt ļauns), PSRS laikā tika apspiesta (tāda kā tabu tēma). Tādēļ politiski tika atbalstīts nosaukums "nacisms".

Savā ziņā, protams, pilnās formas lietojums būtu korektāks, taču īsākā formā pilnībā kļuvusi par sinonīmu garākajai (ne vien latviešu, bet arī daudzās citās valodās), un šai īsākajai formai, manuprāt, mūsdienās nav nekādas īpaši negatīvas papildus semantikas, kā tas varbūt bija PSRS laikā.
Nekādu principiālu iebildumu pret garākās formas lietošanu man nav; jāpagaida gan, ko teiks citi. --Dekaels 18:19, 21 novembrī, 2006 (UTC)
Nedomāju, ka vārda "nacisms" lietošana saistīta ar padomju laika politiku – pamatā jau tāpēc, ka šis vārds ir teju katrā Eiropas valodā (tā sauc arī angļu Vikipēdijas rakstu par šo tēmu), ieskaitot to valstu valodas, kam komunistisku propagandu grūti pārmest. Manuprāt, abi vārdi ir vienlīdz neitrāli, taču pilnais nosaukums Vikipēdijai kā enciklopēdijai principā varētu būt piemērotāks. --Tail 18:56, 21 novembrī, 2006 (UTC)
Ja godīgi, angļi man nav nekāda autoritāte. Viņi jau kara laikā vāciešus apzīmēja ar vārdu Nazis, kam bija gan nievājoša, gan familiāra pieskaņa. Turpretī Nacionālsociālisms ir oficiālais ideoloģijas nosaukums. Daudz svarīgāks man šķiet pašu vāciešu viedoklis šajā jautājumā. Viņi lieto vārdu "Nationalsozialismus" jeb "NS", bet ar vārdu "Nazis" saskarsieties tikai neformālos raksots, prezentācijās utt., kā arī nosodošos rakstos (piem., par situāciju mūsdienās vai arī ļoti subjektīvi skatītos rakstos). Iesaku uzlikt vācu Guglē vārdu "Nazis". Par vēsturisko Nacionālsociālismu tur atradīsiet ļoti maz rakstu. Tam ir vienkāršs skaidrojums -akadēmiskajās aprindās Vācijā vārds "Nazi" īsti nav korekts, jo tas ietver pārāk lielu subjektivitāti. Mēģināšu izskaidrot psiholoģiski. Lietojot vārdu "Nazis" vācieši it kā nostāda sevi citā "nometnē". "Nacisti izdarīja to un to..." Taču faktiski viņi jūtas atbildīgi (un ir mācīti tā justies) par notikušo, tādēļ lielākoties jūtas neērti norobežojoties no notikušā. Tas tāds neliels ieskats vācu mentalitātē. :) --Zummis 22:53, 21 novembrī, 2006 (UTC)
Personīgi man nav iebildumi ne pret vienu no nosaukumiem. Tomēr piebildīšu, ka latviešu valodā, manuprāt, nacists gluži nevar tulkot kā nazi - angļu valodā tas ir nievājošs saīsinājums, kaut kas līdzīgs komijs par komunistiem. Latviešu valodā, manuprāt, vienkārši daudz ērtāk teikt nacistiskā Vācija nevis nacionālsociālistiskā Vācija. Bet, ja runājam par doktrīnu kā tādu, iespējams ka nacionālsociālisms kā kategorija enkciklopēdijā ir piemērotāks, protams redirektējot arī nacismu un tekstos brīvi to lietojot. Piebildīšu, ka jautājums man nešķiet principiāls :) --Feens 23:46, 21 novembrī, 2006 (UTC)