Kategorijas diskusija:Sociālās zinātnes

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Mani samulsināja vikipēdijas kategoriju saraksts, kur sociālās zinātnes ir kā kategorija, bet humanitārās zinātnes kā apakškategorija. Pēc manām domām tas ir galīgi šķērsām, jo pārskatot rakstus par šo tēmu visur tiek norādīts - sociālās un humanitārās zinātnes kopā kā kategorija. Pašā vikipēdijā šajā saistībā ir galīgs bardaks - valodniecība ir kategorijā sociālās zinātnes, tajā pašā laikā humanitāro zinātņu aprakstā tiek pieminēts, ka tās ietver sevī arī zinātnes, kas saistītas ar valodu - kur jēga? Meklējot zem humanitārajām zinātnēm valodas - neko neatrast, bet ja ielūkojas zem sociālajām - tad viss ir atrodams. Man ir ierosinājums - veidot kategoriju 'sociālās' zinātnes vietā sociālās un humanitārās' zinātnes. Jautājums, kā to izdarīt - manas prasmes par to ir ļoti nepietiekamas un man ir aizdomas ka mani pēc šitāda mēģinājuma vienkārši izmetīs ārā :(. --Agneska 16:19, 17 septembrī, 2008 (UTC)

Man šķiet, ka sociālās un humanitārās zinātnes nodala, drīzāk pareizāk būtu ielikt humanitārās zinātnes tieši zem zinātnes ~~Xil (saruna) 17:37, 17 septembrī, 2008 (UTC)

turpinājumā[labot pirmkodu]

..un kur zem sociālajām zinātnēm ir Tiesību zinātnes? Tas ir vienkārši pārsteidzoši..... --Agneska 16:31, 17 septembrī, 2008 (UTC)

Tāda kategorija nemaz nav, tātad tā nav bijusi nepieciešama un nav jāveido tikai lai būtu ~~Xil (saruna) 17:39, 17 septembrī, 2008 (UTC)

na nu - bet klasifikācija ir nepareiza - Sociālās zinātnes un humanitārās zinātnes -> Tiesību zinātne vai tieslietas vai tiesības -> apakškategorijas - 1.likumi, 2.valsts pārvalde utt. tāda būtu pareizā klasifikācija, lai saprastu kur kas glabājas. Un vispār zinātnes iedalās divās grupās - I.dabaszinātnes un II.sociālās un humanitārās zinātnes. Šādi ir saprotami. Bet ja zem kategorijas Latvija ir iebikstīti Latvijas likumi - tad ir garām, jo atrast nevar, loģiski cilvēkam kas ar to saskaras diendienā nav saprotams šāds iedalījums. --Agneska 18:11, 17 septembrī, 2008 (UTC)

...teksts ir par to, ka dublējas un atrast nevar, nav kategorijām loģikas, nav un cauri... --Agneska 18:13, 17 septembrī, 2008 (UTC)

Nu tad ieliec kategoriju tieslietas zem sociālajām zinātnēm - tā taču nav tik liela problēma. Viena kategorija var būt zem vairākām citām kategorijām - Latvijas likumi var būt gan zem Latvijas, gan zem tieslietām, jo attiecās uz abām. Kategorijas veido, lai sakārtotu esošos rakstus par līdzīgām tēmām lielākās grupās, nevis veido iepriekš atbilstoši kādai klasifikācijai (pēc kuras tev varbūt liekas, ka Latvijas likumiem nav jābūt pie Latvijas) ~~Xil (saruna) 18:48, 17 septembrī, 2008 (UTC)
Ir, starp citu, kategorija jurisprudence. Īstenībā tai stihiskajai kategoriju veidošanai arī ir savi trūkumi, bet te jau visu var vajadzības gadījumā pārtaisīt (globālāku izmaiņu gadījumā gan ļoti vēlams uzklausīt citu lietotāju viedokli). --ScAvenger 19:01, 17 septembrī, 2008 (UTC)
  • Runājot par kategorijām, tad liels bardaks ir visā vikipēdijā ne tikai zinātnes sadaļā. Vienu brīdī (2 vai 3 mēnešus atpakaļ, vasaras sākumā) gribēju tikai ņemties ar kategoriju sakārtošanu, bet tas ir nogurdinoši un ne vienmēr vienam cilvēkam (konkrēti man) viss ir skaidrs, kur ko kā un cikos sakārtot.--Treisijs 19:04, 17 septembrī, 2008 (UTC)
Hmm, tad mums ir gan jurisprudence, gan tieslietas - tas laikam nav labi ? Mums vajadzētu izlemt ko darīt ar tām humanitārajām zinātnēm - uzskatīt, ka tās saplūst ar sociālajām vai nē ? Bardaks jau varbūt arī ir tikai man nav pārliecības, ka Agneska saprot kā tās darbojas Vikipēdijā un negrib ieviest kādu sev zināmu reālās pasaules klasifikācijas sistēmu ~~Xil (saruna) 19:09, 17 septembrī, 2008 (UTC)
Eksaktajās zinātnēs, man šķiet, bardaks mums ir drusku mazāks nekā citās :) Tās "paralēlās" kategorijas ir diezgan piņķerīga problēma (kaut vai Lingvistika un Valodniecība kā spilgtāks piemērs). Es personīgi, liekot jaunas kategorijas, cenšos vadīties pēc kādas no "lielajās" vikipēdijās izveidotajām sistēmām. --ScAvenger 19:21, 17 septembrī, 2008 (UTC)
Varbūt vajadzētu visiem kopā tās kategorijas izvētīt (ja to darīs viens cilvēks sanāks, ka katr4s ievieš savu kārtību un būs sviests), varbūt izveidot priekš šī darbiņa atsevišķu Vikipēdija: lapu ? Un vēl laikam vajadzētu pārcelt šo diskusiju uz kopienas portālu ~~Xil (saruna) 19:59, 17 septembrī, 2008 (UTC)
Ir jau šāda drusku iesūnojusi lapa. --ScAvenger 20:11, 17 septembrī, 2008 (UTC)
Iespējams efektīvāk būtu, ja tajā lapā informācija būtu nodalīta no diskutēšanas (nu teiksim, varētu tur sataisīt sarakstu ar dublējošām kategorijām utml. norādes uz noderīgām īpašajām lapām, diskusijām kas notiek citur...) ~~Xil (saruna) 20:38, 17 septembrī, 2008 (UTC)