Pāriet uz saturu

Kibernoziegums

Vikipēdijas lapa

Kibernoziegums (angļu: cybercrime) ir jebkurš noziegums, kas tiek izdarīts, izmantojot datoru vai tīkla tehnoloģijas. Kibernoziegumi var ietvert dažādas nelikumīgas darbības, kas tiek veiktas tiešsaistē vai izmantojot digitālas ierīces. Šādi noziegumi bieži vien ir vērsti uz informācijas iegūšanu, bojāšanu vai manipulēšanu, kā arī finanšu izkrāpšanu vai cilvēku krāpšanu internetā.

Kibernoziegumi parasti ir anonīmi, kas padara to apkarošanu sarežģītu.  Tajā bieži iesaistās profesionāli hakeri, kā arī organizētas noziedzības grupas. Tie tiek klasificēti kā nopietni pārkāpumi, un par tiem var tikt piemēroti dažādi sodi, atkarībā no nozieguma smaguma, nodarītā kaitējuma un valsts likumdošanas. Par kibernoziegumiem Latvijā un citās valstīs tiek piemērots gan naudas sods, gan brīvības atņemšana (cietumsods).

  • Noziegumi pret datorsistēmām — piemēram, hakeru uzbrukumi, vīrusu izplatīšana, DDoS uzbrukumi, datu zādzības un ļaunprātīgas programmatūras izplatīšana.
  • Noziegumi, kas izmanto datorus vai tīklus, lai izdarītu tradicionālus noziegumus — ietilpst identitātes zādzība, finanšu krāpniecība, tiešsaistes izspiešana, krāpniecība ar kredītkartēm un nelikumīgu preču pārdošana (piemēram, narkotikas vai ieroči) tiešsaistes tumšajā tīklā (dark web).

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]