Tvertne

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Konteiners)

Tvertne jeb tilpne ir dobs priekšmets kaut kā glabāšanai vai kravas pārvadājumam. Tvertnes var būt dažādas formas un veidoti no dažādiem materiāliem. Uz kuģiem tiek lietotas tā saucamās universālās tvertnes. Tvertnēm ir standartizēti izmēri, kas atvieglo to pārvadāšanu ar dažādiem transporta līdzekļiem. Standartizētie tvertņu izmēri ir divdesmit pēdu garums, 8 pēdu un 6 collu augstums un 8 pēdu platums, šie izmēri starptautiski pieņemti kā viens TEU (Twenty-foot Equivalent Unit). Tehnoloģijām attīstoties, liela daļa pasaulē izmantoto tvertņu tagad ir četrdesmit pēdu garas, ko apzīmē ar FEU (Forty-foot Equivalent Unit) vai arī ar 2 TEU.

Tvertņu veidi:[nepieciešama atsauce]

  • Standarta - ir slēgta tipa un paredzēts gandrīz visu kravu pārvadājumiem pa jūru, dzelzceļu un autoceļiem. 20' konteinerā iespējams iekraut 11 eiropaletes ar kravu un 40' iespējams iekraut 25 eiropaletes ar kravu;
  • High Cube (HC) — palielināta augstuma 45' konteinerā iespējams iekraut 33 eiropaletes jeb 92 cbm, kas atbilst  standarta tenta piekabes izmēram un 40' konteinerā iespējams ievietot 30 paletes un palielināt iekraujamās kravas apjomu līdz 78.6 cbm..
  • Refrižerators - paredzēts kravu pārvadājumiem, kam ir noteikta pārvadāšanas temperatūra. Iespējamais temperatūras režīms ir no +25 grādiem līdz -25 grādiem pēc Celsija skalas. nepieciešams patstāvīgs pieslēgums elektrotīklam;
  • Open Side - Konteineri ar atveramu sānu malu. Nestandarta kravu iekraušanai ar autoiekrāvēju. Šie konteineri ir aprīkoti ar pārbīdāmo sānu režģi, to augšpusē ir sliedes un jumta loki;
  • Ventilējami - ir paredzēts kravu transportēšanai un uzglabāšanai, kurām ir nepieciešama gaisa apmaiņa ar ārējo vidi : graudaugu kultūru, kafijas, kakao u.tml. Pieejami tikai 20' izmēra;
  • Open Top — Strukturāli no standarta konteinera atšķiras ar iespēju noņemt jumtu un durvju balstus, kas ļauj iekraut smagu vai lielizmēra kravu no augšas vai priekšas;
  • Flat rack — nestandarta kravu pārvadājumiem paredzēts konteiners ar gala sienām, ko izmanto kravas nostiprināšanai, un dēļu grīdu, kas nesabojās lielizmēra vai negabarīta kravu.
  • Tank konteinera - Paredzēts pārvadāt gan sulas, eļļas, gan arī dažādas ķīmiskās vielas. Šie konteineri ir neaizvietojami, ja izlejamo šķidrumu pārvadāšanai nepieciešams izmantot vairākus transporta veidus.
  • Beramkravu tvertne - ir trīs iebēršanas atveres uz jumta un izlādēšanai paredzēta rampa durvju vietā. Parasti izmanto sēklu, garšvielu un graudu transportēšanai.
  • Platforma - izceļas ar ļoti lielu iespējamā svara pārvadāšanu. Tās ir bez sāniem, kas ļauj uzkraut smagas kravas uz mazas virsmas.

Kaut gan pirmās nestandarta tvertnes sāka izmantot 1920. gadā, tvertņu revolūcijas pats sākums bija, kad Amerikas Savienoto Valstu pārvadātāja līnija „Sea Land” uzsāka patstāvīgus pārvadājumus no Puertoriko ostas uz Baltimoras ostu.

Tvertņu izmantošana ir būtiski veicinājusi transporta nozares attīstību, samazinot kravu apstrādes laiku, darbaspēka un iepakojuma izmaksas. Tvertņu izmantošana ļauj ievērojami uzlabot transporta efektivitāti.