Pāriet uz saturu

Kriminālkodekss

Vikipēdijas lapa

Kriminālkodekss ir normatīvs akts jeb likums, kas nosaka krimināltiesību normas, proti, kādi tiesību pārkāpumi tiek uzskatīti par noziedzīgiem nodarījumiem (noziegumiem) un kādas sankcijas vai sodus par tiem piemēro. Kriminālkodekss ietver noteikumus par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem, piemēram, slepkavību, zādzību, krāpšanu, narkotiku pārdošanu, vardarbību un citiem.

Kriminālkodeksā tiek definēti ne tikai noziegumi, bet arī to sastāva pazīmes, atbildības pakāpes un nosacījumi, kādos persona tiek atzīta par vainīgu. Tas arī nosaka procedūru, kādā tiek izmeklēti noziegumi, tiesāta persona un piemērotas sankcijas, ieskaitot brīvības atņemšanu, naudassodu, probācijas uzraudzību un citas sodu veidus.

Kriminālkodekss katrā valstī var atšķirties, jo tajā tiek atspoguļota attiecīgās valsts likumdošanas politika un sabiedrības uzskati par to, kas ir krimināli sodāms un kādi sodu veidi ir piemērojami. Latvijā krimināllikums regulē, kādi nodarījumi tiek uzskatīti par noziegumiem un kādi sodi par tiem ir piemērojami.[1]

  1. «Krimināllikums». LIKUMI.LV (latviešu). Skatīts: 2024-07-30.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]