Kristaps Liepiņš

Vikipēdijas lapa
Kristaps Liepiņš
Kristaps Liepiņš
Personīgā informācija
Dzimis 1969. gada 24. janvārī (55 gadi)
Rīgā
Tautība latvietis
Nodarbošanās alpīnists, alpīnisma instruktos
Vecāki Edgars Liepiņš, Velga Vīlipa
Brāļi Tils Liepiņš, Edgars Liepiņš
Māsas Nora Liepiņa-Melne
Dzīvesbiedre Kristīne Liepiņa
Bērni Madara Liepiņa, Rasa Liepiņa, Mārcis Marga

Kristaps Liepiņš (dzimis 1969. gada 24. janvārī Rīgā) ir latviešu alpīnists un operators. Grāmatas "Pamirs mana sirds mīlestībā" līdzautors.[1]

Dzīves gājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1969. gada 24. janvārī Rīgā aktieru Edgara Liepiņa un Velgas Vīlipas ģimenē.[2] Mācījies Rīgas 11. vidusskolā. Pēc tam mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Kultūras akadēmijā.

Pirmā došanās kalnu pārgājienā 1982. gadā, no tā laika uzsākot arī klinšu un ledus kāpšanas iemaņu apguvi. 1986. gads — Latvijas un Baltijas klinšu kāpšanas čempionātos ieņemtas pirmās vietas un izpildīta tā PSRS Sporta meistarkandidāta sporta klase klinšu kāpšanā. 1994. — 1998. gadi — vairākas pirmās un citas godalgotās vietas Latvijas un Baltijas alpīnisma čempionātos un tajā laikā saņemts arī Latvijas Meistara tituls alpīnismā. Starptautiski atzīts alpīnisma instruktora sertifikāts no 1999. gada pēc divu gadu mācīšanās Francijā. 17 gadus veicis alpīnisma, klinšu un ledus kāpšanas apmācību Latvijā un ārpus tās. Kopumā alpīnismā pavadīti vairāk nekā 40 gadi.[3]

Sasniegtās virsotnes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sasniegtas vairāk kā 200 kalnu virsotnes piecos kontinentos, no kurām daudzas sasniegtas arī vairākkārt (piemēram: Monblāns — sasniegts 13 reizes, Kazbeks — 8, Džebelmišts — 8, Materhorns — 3, savukārt vairākās Šamonī ielejas “treniņvirsotnēs” uzkāpts vismaz 20 reizes). Uz šīm virsotnēm ir uzkāpti arī daži maršrutu pirmkāpieni.

Starp sasniegtajām ir 22 virsotnes, kas uzskatāmas par augstkalnu virsotnēm, augstumā augstākas par 5500 metriem — Tjanšanā, Pamirā, Himalajos, Baltajos Kordiljeros un Andos, uzkāpjot arī “Lielo Devītnieku” — deviņās augstākajās virsotnēs Dienvidamerikas kontinentā (sākot ar Dienvidamerikas augstāko virsotni, 6962 m augsto Akonkagvu kāpjot pa “Polish Direct” maršrutu un pasaules augstāko vulkānu Ohosu del Salado (6893 m)).

Augstākā sasniegtā virsotne līdz šim ir 7495 m augstā Somonī smaile[1] (bijusī Komunisma smaile) Augstā Pamira kalnos Tadžikistānā — uz šo virsotni, tāpat kā uz daudzām citām iepriekšējo desmit gadu laikā ir kāpts tikai divatā, kopā ar Kristīni Liepiņu. Par šo kāpienu (vienā ekspedīcijā ar kāpienu 7105 m augstajā Koržeņevskas smailē) sarakstīta grāmata “Pamirs mana sirds mīlestībā”.

Citi kāpieni: vairāk kā pustūkstotis dažāda garuma klinšu maršrutu, gan aprīkoti “sporta”, daudzposmu (“multipiči”), gan neaprīkoti “trad” klinšu maršruti, arī neaprīkoti klinšu alpīnisma maršruti, kas kvalificējas kā “Big Wall” kāpieni (virs 1000 m maršrutā); vairāki simti ledus un kombinētie (mix) maršruti garumā no 15 līdz 1100 metriem Alpos, Norvēģijā, Skotijā (visvairāk ziemas laikā).

Izieti daudzi vairākdienu trekinga pārgājieni dažādos pasaules rajonos. Garākie no šiem pārgājieniem ir vairāk kā divu nedēļu garumā. Pamatojoties šajā pieredzē, izveidots Kalnu Grupas Trekinga tiešsaistes mācību kurss tiem, kas vēlas doties kalnu pārgājienos.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Caballero.lv. «Kristaps Liepiņš: "Ar naudu kalnā neuzkāpsi."». Grenazine.lv (latviešu), 2021-06-07. Skatīts: 2023-04-15.
  2. Literatūra. «Kristaps Liepiņš». Literatūra (lv-LV). Skatīts: 2023-04-15.
  3. «Alpīnists Kristaps Liepiņš: Galvenā ekipējuma sadaļa augstkalnu ekspedīcijās ir prāts». www.lsm.lv (latviešu). Skatīts: 2023-04-15.