Līnijas skaļruņu masīvs

Vikipēdijas lapa
Mūzikas festivāla Rock am Ring centrālā skatuve ar diviem līnijas skaļruņu masīviem
L-Acoustics V-DOSC/dV-DOSC līnijas skaļruņu masīvs koncertā

Līnijas skaļruņu masīvs ir skaļruņu sistēma, kas sastāv no vairākiem, parasti vienādiem skaļruņiem, kas ir uzstādīti līnijā. Līnijas masīvi raida skaņu tālāk un vienmērīgāk kā skaļruņi, kas izkārtoti režģī.

Vertikāls skaļruņu masīvs ar nelielu ieliekumu
Vertikāls skaļruņu masīvs ar nelielu izliekumu

Līniju masīvus var orientēt jebkurā virzienā, taču to primārais lietojums ir vertikālos masīvos, kas nodrošina vertikāli šauru skaņas izvades joslu, tādejādi skaņa var tikt virzīta uz auditoriju, nevis vertikāli uz augšu - griestos vai debesīs. Vertikāli novietots masīvs arī nodrošina plašu izvadi horizontālajā joslā. Turpretim horizontāli novietots masīvs izvada skaņu šaurā joslā horizontāli, bet plašā joslā vertikāli.[1]

Lielformāta līniju masīvi ir kļuvuši par standartu augsta profila apskaņošanas vajadzībām, kur šādas sistēmas var pacelt gaisā (piestiprināt, piekārt) no griestu konstrukcijas vai zemes atbalsta torņa. Tā kā korpusi ir savienoti kopā un karājas no viena punkta, tos ir ērtāk piestiprināt un savienot nekā citas skaļruņu izvietošanas metodes. Līniju masīva apakšējā daļa parasti ir izliekta atpakaļ, lai palielinātu izkliedi masīva apakšā un ļautu skaņai sasniegt auditoriju tuvāk pie paša masīva.

Konfigurācijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Līnju masīvus var konfigurēt pēc vajadzības, mainot atsevišķo skaļruņu skaitu un to iekares leņķi. Līnijas masīvu var izliekt tā, ka tas noklāj visu auditoriju vertikālajā joslā. Visbiežāk sastopamā konfigurācija ir "J" formas, kas var tikt lietota gadījumā, kad līniju masīva augstākais punkts ir virs auditorijas augstākā punkta. "J" formas masīvs ir izliekts apakšā, tādējādi masīva apakšējie skaļruņi noklāj to auditorijas daļu, kas atrodās tuvāk tam. Ja auditorija atrodas virs masīva augstākā punkta, tad var izliekt tā augšpusi, lai tiktu noklāta šī auditorijas daļa.

Vertikāla līnijas masīva rasējums, kas norāda masīva kopējo svaru un tā ieliekumu
Vertikāla līnijas masīva rasējums, kas norāda masīva kopējo svaru un tā ieliekumu

Lielā daļā gadījumu masīvu ražotāji nodrošina programmu, kas palīdz tos konfigurēt. Piemēram: L-Acoustics SOUNDVISION,[2] Adamson Blueprint,[3] Electro-Voice LAPS (Line Array Prediction Software), d&b audiotechnik ArrayCalc un JBL Vertec Line Array Calculator.[4]

Projektējot līnijas masīvu, programmatūra nosaka nepieciešamo skaļruņu skaitu masīvā un to izliekumu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. L-Acoustics Line Source Products Page; L-Acoustics Technical bulletin
  2. «Products - Soundvision presentation». L-Acoustics. Skatīts: 2017-03-25.
  3. «Blueprint AV™». www.adamsonsystems.com. Skatīts: 2024-01-04.
  4. «JBL Vertec Line Array Calculator». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011-07-13. Skatīts: 2009-09-05.