OMX Baltic Benchmark

Vikipēdijas lapa

OMX Baltic Benchmark (OMXBB) ir Nasdaq fondu biržas indekss, kurā iekļautas akcijas, kas ir kotētas Nasdaq Riga, Nasdaq Vilnius un Nasdaq Tallinn biržās. Indeksa portfeli veido lielāko un aktīvāk tirgoto uzņēmumu akcijas, kuras pārstāv visus Nasdaq Baltijas biržās kotēto uzņēmumu sektorus. Indeksā iekļauto uzņēmumu akciju īpatsvars balstās uz uzņēmuma brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju tirgus vērtību, tātad indeksā tiek iekļauta tikai brīvā publiskā apgrozībā pieejamo akciju vērtība. Indekss tiek pārskatīts reizi pusgadā — janvārī un jūlijā.[1][2]

Akciju iekļaušanas principi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lai akcijas tiktu iekļautas OMX Baltic Benchmark indeksā, tām primāri ir jābūt iekļautām OMX Baltijas All-Share indeksā.

Indeksa sastāva atjaunošana tiek veikta reizi pusgadā. Procesa laikā iekļaušanai tiek atlasīti vērtspapīri, sarindojot tos pēc augstākā Nasdaq oficiālā kopējā apgrozījuma eiro pēdējo divpadsmit kalendāro mēnešu periodā pirms indeksa atjaunošanas datuma, sekojot noteiktajiem kritērijiem:

• Tiek atlasīti vērtspapīri, kas atrodas top 10% no apgrozījuma reitinga (vai vismaz 15 vērtspapīri).

• Vērtspapīri pēc tam nozaru līmenī tiek sarindoti pēc brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju kapitalizācijas eiro saskaņā ar nozaru klasifikācijas etalonu (ICB).

• Katrā nozarē tiek atlasīti vērtspapīri secībā no augstākās brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju tirgus kapitalizācijas līdz vismaz 85% no atbilstošās nozares rezultāta.

• Vērtspapīri, kas atrodas apgrozījuma ranga apakšējos 40%, tiek uzskatīti par neatbilstošiem, noņemti un netiek aizstāti. Rezultātā iespējams, ka mērķis par vismaz 85% no katras nozares brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju kapitalizācijas var netikt sasniegts.[2]

Indeksa veidi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Biržā atrodami vairāki OMX Baltic Benchmark indeksa veidi.[1]

OMXBBGI — Bruto indekss (GI)

Indekss atspoguļo akciju patieso vērtību, iekļaujot ne tikai akciju cenu izmaiņas, bet arī uzņēmumu veiktos dividenžu maksājumus, kuras tiek uzskatītas par reinvestētām.

OMXBBPI — Cenu indekss (PI)

Indekss atspoguļo tikai uzņēmumu akciju cenu dinamiku, neņemot vērā izmaksātās dividendes.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Par indeksiem». Nasdaq Baltic (latviešu). Skatīts: 2023-04-07.
  2. 2,0 2,1 «Methodology_OMXBB». 2021.