Palīdzība:Kā labot lapu

Vikipēdijas lapa

Lapu labošana ir viena no viki pamatiespējām. Jebkurš, uzspiežot uz "Labot", var izmainīt lielāko daļu Vikipēdijas lapu. Daļa lapu ir aizsargātas, un tās var izmainīt tikai administratori (Sākumlapa un tajās izmantotās veidnes, tikpat kā visa MediaWiki vārdtelpa). Tām lapām "Labot" vietā ir "Aplūkot kodu", uzspiežot uz tā, atveras līdzīga lapa kā neaizsargātajām lapām, tikai te izmaiņas nav iespējams saglabāt (taču ir iespējams nokopēt vikitekstu).

Pēc tam, kad uzspiež "Labot", atveras lapa ar lapas vikitekstu, kuru var izmainīt. Apakšā ir 3 pogas (Saglabāt lapu, Parādīt pirmskatu, Parādīt izmaiņas), teksta lauks (Kopsavilkums) un divi ieķeksējami lodziņi (nerādās dalībniekiem, kas nav ielogojušies — Maznozīmīgs labojums, Uzraudzīt). Ja lapā ir lietotas kādas veidnes, tad pašā apakšā ir saites uz šo veidņu lapām.

Par labu ieradumu uzskata ļoti īsa (~200 simboli) izmaiņu kopsavilkuma pievienošanu ailītē Kopsavilkums, pirms izmaiņu saglabāšanas. Šī ailīte ir redzama starp labošanas logu un Saglabāt lapu un Parādīt pirmskatu pogām. Tas var būt ļoti kodolīgs, piemēram, "pareizrakstība" – citi zinās, ka izlabota pareizrakstības kļūda. Šīs ailītes saturs parādās pēdējo izmaiņu lapā un lapas hronoloģijā. Dažos gadījumos, ja tur neko neieraksta, sistēma to aizpilda automātiski:

  • izveidojot jaunu lapu — "Jauna lapa: lapas saturs (sākums, cik ielien)";
  • izveidojot pāradresāciju — "Pāradresē uz saite uz lapu";
  • nodzēšot visu lapas saturu — "Nodzēsa lapu";
  • nodzēšot visu lapas saturu un ievietojot vietā kaut ko citu — Aizvieto lapas saturu ar 'Ievietotais teksts (sākums, cik ielien)'.

Ieķeksējamie lodziņi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Maznozīmīgs labojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ja esi ielogojies kā reģistrēts dalībnieks, vari norādīt, ka tavs ieraksts ir maznozīmīgs, ieķeksējot šajā lodziņā pirms labojumu saglabāšanas. To izmanto, lai citiem norādītu, ka tavas izmaiņas nav mainījušas neko būtisku. Nav nekādu stingru norāžu par šīs iespējas izmantošanu, bet pilnīgi noteikti par mazsvarīgiem uzskata pareizrakstības labojumus un nelielas noformējuma izmaiņas, piemēram, atstarpes vai vikisaites ievietošanu, tomēr satura izmaiņas gan ir svarīgas. Citiem vārdiem, izskata izmaiņas nav būtiskas, saturs ir. Ja šaubies, neķeksē. Skatīt Vikipēdija:Maznozīmīgs labojums, lai uzzinātu vairāk par šo tēmu.

Uzraudzīt[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ja esi ielogojies kā reģistrēts dalībnieks, tad ar to var pievienot lapu uzraugāmo lapu sarakstam (mani uzraugāmie raksti). Ja sāc izmainīt tajā sarakstā esošu lapu, tas jau no sākuma ir ieķeksēts.

Saglabāt lapu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzspiežot uz šīs pogas, tiek saglabātas izmaiņas. Tā ir galvenā lapu rediģēšanas loga funkcija.

Parādīt pirmskatu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Spied šo pogu, ja vēlies apskatīties, kā izskatās tevis uzrakstītais. Pievienotās kategorijas parādās zem vikiteksta loga.

Parādīt izmaiņas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nospiežot šo pogu, tiks parādīts sākotnējā un izmainītā vikiteksta salīdzinājums (līdzīgi kā hronoloģijā, salīdzinot versijas). Šis neko neizmaina un būtībā darbojas līdzīgi kā Parādīt pirmskatu.