Raidieraksts

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Podraide)

Raidieraksts jeb podkāsts (angļu: podcast, kas no iPod un cast — 'pārraidīt') ir periodiski izdots skaņu, video datņu kopums, ko ar tīmekļa sindikācijas palīdzību no Vispasaules tīmekļa lejuplādē datorā vai padara pieejamu straumēšanai tiešsaistē. Sākotnēji podkāstus varēja klausīties tikai ar kabatas atskaņošanas ierīcēm, no kā arī cēlies to nosaukums.[1][2]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vārdu "podkāsts" (podcast) pirmo reizi 2004. gadā publiski lietoja tehnoloģiju eksperts un žurnālists Bens Hammerslijs laikrakstā The Guardian:

MP3 atskaņotāju klāsts, piemēram, "Apple iPod", lēta vai bezmaksas audio producēšanas programmatūra, kā arī blogošanas attīstība – tas viss rada auglīgu augsni amatieru radītu radio raidījumu veidošanai. Bet kā to nosaukt? Audioblogošana? Podkāsti? Gorillmedijs?

—Bens Hammerslijs, The Guardian, [3]

2007. gadā Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija kā vārda podcast latviskās atbilsmes apstiprināja jēdzienus „podraide”, „podraidījums”, „aplāde” un „aplādes fails”[1], tomēr tie neieviesās un 2020. gadā apstiprināts jauns latviskojums — raidieraksts.[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Kas ir podkāsts? Vai tāds vārds latviešu valodā ir ieteicams?». Valodas konsultācijas. Latviešu valodas aģentūra. Skatīts: 2016. gada 6. novembrī.
  2. «Kas ir podkāsti un kāpēc tie kļūst arvien populārāki?». Dienas Bizness. Skatīts: 2023-02-11.
  3. «TVNET podkāsti – klausies svarīgāko!». tvnet.lv. 2019. gada 5. marts. Skatīts: 2019. gada 12. decembrī.
  4. Andrejs Siliņš. «Ar kādu sporta veidu nodarbojas Porziņģis? Apspriežam gada nevārda finālistu». Latvijas Sabiedriskais medijs, 2021. gada 3. februāris. Skatīts: 2019. gada 12. decembrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latviešu raidieraksti un raidieraksti latviski[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]