SOS bērnu ciemati Latvijā

Vikipēdijas lapa

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija ir labdarības organizācija, kas kopš 1997. gada veido un atbalsta SOS ģimenes bērniem, kas palikuši bez savu vecāku gādības, SOS ģimeņu atbalsta centros palīdz ģimenēm, kas nonākušas krīzes situācijās, kā arī meklē, apmāca un atbalsta potencioālos audžuvecākus, adoptētājus un viesģimenes. Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija ir daļa no Starptautiskās SOS bērnu ciematu organizācijas - SOS Children's Villages International

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija ir biedrība, kurai piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Tas nozīmē, ka ziedojot Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijai, privātpersonām un uzņēmumiem ir tiesības saņemt ienākuma nodokļa atlaidi. Organizācijas sabiedriskā labuma statusu apliecinošo dokumentu variet aplūkot šeit. Arhivēts 2022. gada 5. oktobrī, Wayback Machine vietnē.

Finansējums un atbalsts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Organizācijas darbība lielā mērā ir atkarīga no ziedotāju labvēlības. Lai SOS ģimenes varētu audzināt pieņemtos bērnus, tām nepieciešams ziedotāju atbalsts. Pusi no izmaksām, kas saistītas ar bērnu uzturēšanos SOS ģimenēs, palīdz segt bērnu dzimtās pašvaldības. Atlikušie līdzekļi, kas nepieciešami, lai rūpētos par bērniem, SOS ģimeņu rīcībā nonāk, pateicoties labas gribas cilvēku ziedojumiem. Uzzināt par iespējām atbalstīt.

Darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas misija ir palīdzēt bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības, kā arī tiem bērniem, kuri varētu zaudēt savus vecākus.

Lai rūpētos par grūtībās nonākušiem bērniem un ģimenēm, Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas ietvaros ir realizēti vairāki projekti:

  • SOS bērnu ciemati Īslīcē un Valmierā
  • Jauniešu māja Jelgavā,
  • Ģimeņu atbalsts - SOS ģimeņu atbalsta centri
  • Audžuģimenēm, aizbildņiem, adoptētājiem - ārpusģimeņu aprūpes centri "Airi vecākiem".
  • Cita veida programmas - atbalsta programma jaundzimušo vecākiem "Piedzimstot bērniņam", izglītojoša programma bērnudārzu speciālistiem "Bērnam drošs un draudzīgs bērnudārzs", pusaudžu atbalsta programma "Pārinieks", palīdzība sērojošiem bērniem un viņu tuviniekiem "Kalniem pāri".

Ģimeņu atbalsts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija nodrošina arī īstermiņa aprūpi, strādājot ar ģimenēm, kas nokļuvušas krīzes situācijā, cenšoties nepieļaut ģimenes iziršanu, sniedzot psihosociālo atbalstu, ja nepieciešams, arī finansiālu atbalstu. Ģimenes bez maksas var saņemt psihosociālo palīdzību, piedalīties dažādās atbalsta grupās un iesaistīties aktivitātēs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Ģimeņu atbalsta centri darbojas vairākās Latvijas pilsētās.

Ģimeņu atbalsta centru mērķis ir palīdzēt vecākiem uzņemties atbildību un rūpes par saviem bērniem, lai bērni varētu augt viņiem vispiemērotākajā vidē – savā ģimenē.

Kopš 2006. gada, kad tika uzsākti ģimeņu atbalsta projekti atbalstu ir saņēmuši vairāk nekā 7000 bērnu un viņu ģimenes.

Audžuģimenēm, aizbildņiem, adoptētājiem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru "Airi vecākiem" mērķis ir nodrošināt pasākumu kopumu, kas veicina bez vecāku gādības palikušu bērnu labklājību, drošību, patstāvību, kā arī audžuģimeņu, jo īpaši specializēto audžuģimeņu, kā arī adoptētāju, aizbildņu, viesģimeņu skaita pieaugumu. Galvenie Centru darbības virzieni ir: potenciālo audžuģimeņu, specializēto audžuģimeņu, adoptētāju, aizbildņu un viesģimeņu piesaiste, potenciālo audžuģimeņu, specializēto audžuģimeņu, adoptētāju sagatavošana un izvērtēšana, sadarbībā ar bāriņtiesu  bērna un  ģimenes savietošana, atbalsts audžuģimenei, specializētai audžuģimenei un aizbildnim un tajā ievietotajam bērnam.  Ārpusģimeņu atbalsta centri "Airi vecākiem"atrodas 5 Latvijas pilsētās:Rīgā, Valmierā, Kuldīgā, Bauskā un Gulbenē.

SOS bērnu ciematu būtība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Valmieras SOS bērnu ciemats atrodas Valmierā, 107 km no Rīgas. SOS ģimenes ciematā dzīvo kopš 2007. gada.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1949 Austrijā nodibināts pirmais SOS bērnu ciemats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmo SOS bērnu ciematu kopā ar domubiedriem nodibināja Hermanis Gmeiners (Hermann Gmeiner). Pēc kara tā bija mājvieta bāreņiem un pamestiem bērniem Imstē, Austrijā.

Otrajā pasaules karā tūkstošiem bērnu zaudēja vecākus, paliekot bez mājām, aprūpes, vecāku mīlestības un gādības. Toreiz medicīnas students H. Gmeiners bija pārliecināts, ka ģimeniska vide bērniem dod daudz labāku pamatu, uz kura veidot turpmāko dzīvi, nekā bērnunams. Viņa filozofijas pamatā ir četri pamatprincipi: mamma, brāļi un māsas, ģimene, ciemats. Uz šiem pamatprincipiem arī mūsdienās balstās aprūpe SOS bērnu ciematos.

1960 Nodibināta starptautiskā organizācija SOS-Kinderdorf International.[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Starptautiskā organizācija SOS-Kinderdorf International ir jumta organizācija visām nacionālajām SOS bērnu ciematu organizācijām pasaulē. Sešdesmitajos gados SOS bērnu ciematus izveido daudzās Eiropas valstīs. Ņemot par piemēru šo modeli, ciematu izveidi uzsāk arī Korejā, citās Āzijas valstīs un Latīņamerikā.

1995 Konsultatīvās NVO statuss[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

SOS-Kinderdorf International iegūst konsultatīvās NVO statusu Apvienoto Nāciju Organizācijas Ekonomiskajā un sociālajā padomē.

1997 Pirmais SOS bērnu ciemats Latvijā -Īslīcē[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tiek izveidots pirmais SOS bērnu ciemats Latvijā – Īslīcē, Bauskas novadā, ar 10 SOS ģimenēm, kurās dzīvo 22 bērni.

2007 Izveidots SOS bērnu ciemats un pimais ģimeņu atbalsta centrs Valmierā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Valmierā tiek atklāts Latvijas otrais SOS bērnu ciemats. Zīmīgi, ka tas ir Eiropas 100. SOS bērnu ciemats. Ciematā dzīvi uzsāk 7 ģimenes, kurās aug 35 bērni. Šajā gadā Valmierā uzsāk darbu arī ģimeņu stiprināšanas un atbalsta centrs.

Atzinība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Noderīga literatūra ģimenēm un speciālistiem darbā ar bērniem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija sadarbībā ar citām organizācijām un izdevējiem ir laidusi klajā daudzus noderīgus materiālus ģimenēm un speciālistiem darbā ar bērniem.