Pāriet uz saturu

Savvaļas dzīvnieki

Vikipēdijas lapa
Žurka

Savvaļas dzīvnieki ir dzīvnieki, kas dzīvo dabiskajā vidē un nav pieradināti vai turēti cilvēku uzraudzībā. Šie dzīvnieki paši meklē barību, patvērumu un pārošanās partnerus, un viņu dzīve nav tieši atkarīga no cilvēkiem. Savvaļas dzīvnieki var būt dažādu veidu, sākot no zīdītājiem, putniem un reptiļiem līdz kukaiņiem un zivīm.

Savvaļas dzīvnieki dzīvo dažādos biotopos, piemēram, mežos, pļavās, tuksnešos, jūrās, upēs un ezeros. Katrs biotops nodrošina specifiskus dzīves apstākļus un resursus, kas nepieciešami dzīvnieku izdzīvošanai. Savvaļas dzīvnieki ir daļa no sarežģītām ekosistēmām, kur viņi ieņem dažādas lomas barības ķēdē. Tie var būt zālēdāji (barojas ar augiem), plēsēji (barojas ar citiem dzīvniekiem), visēdāji (ēd gan augus, gan dzīvniekus) vai detritofāgi (barojas ar sadalījušos organisko materiālu).

Daudzas savvaļas dzīvnieku sugas ir apdraudētas vai izzudušas cilvēka darbības dēļ, piemēram, dzīvotņu iznīcināšanas, piesārņojuma, klimata pārmaiņu un nelikumīgas medniecības dēļ. Daudzās valstīs un starptautiskos līmeņos tiek īstenoti dažādi aizsardzības un saglabāšanas pasākumi, lai aizsargātu savvaļas dzīvniekus un to dzīvotnes.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]