Talecris

Vikipēdijas lapa

Talecris ir ASV farmācijas uzņēmums, kas koncentrējas uz plazmas produktu ražošanu imūndeficīta slimību un plaušu slimību, tostarp hemofilijas, ārstēšanai. Talecris atrodas Research Triangle Park. 2008. gadā Talecris strādāja aptuveni 4500 darbinieku un pārdošanas apjoms bija 1,5 miljardi USD. Talecris galvenokārt strādā ar plazmas imūnglobulīnu izpēti, izstrādi un ražošanas tehnoloģiju.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Talecris dibināts 2005. gada aprīlī no Bayer AG Bayer Biological Products biznesa nodaļas. Uzņēmuma vēsture dažādos veidos un nosaukumos aizsākās 1942. gadā, kad Cutter Laboratories bija pirmās, kurām izdevās frakcionēt plazmu un izgatavot plazmas produktu albumīnu.

1974. gadā Cutter Laboratories pabeidza savu rūpnīcu Kleitonā, Ziemeļkarolīnā, ar 375 000 litru tilpumu un 100 darbiniekiem, pēc tam uzņēmumu pārņēma Miles Laboratories. Četrus gadus vēlāk, 1978. gadā, Miles Laboratories pārņēma Bayer AG. Precision Pharma Services priekšgājēju uzņēmumu Ņujorkas Asins centru (Melville Biologics), kas operēja Melvilā, Ņujorkā, FDA atbrīvoja 1980. gadā. 1992. gadā Bayer AG apvienoja savus ASV uzņēmumus un izveidoja Miles Inc, kuru 1995. gadā pārdēvēja par Bayer Corporation. Melvilas iekārtu 2001. gadā iegādājās Ampersand Ventures un pārdēvēja par Precision Pharma Services.

Pirmais alfa-1 proteināzes inhibitors tika pārdots jau 1988. gadā, uzsākot zāļu Prolastin izlaišanu. Kleitonas rūpnīca 1999. gadā sasniedza 1,9 miljonu litru frakcionēšanas jaudu. 2001. gadā Bayer BP izstrādāja Western Blot Assay metodi prionu noteikšanai. Turklāt 2002. gadā pirmais uzņēmums ieviesa Tamper Evident Packaging (TEP). Papildus Gamunex ieviešanai Bayer BP bija pirmais uzņēmums, kas 2004. gadā saņēma FDA atzinību par iekšējo nukleīnskābju testēšanu (NAT) HIV noteikšanai.

2005. gadā ASV tika dibināta kompānija Talecris Biotherapeutics, kas pārņēma Bayer BP globālo plazmas biznesu un visu Precision Pharma Services attīstības un ražošanas jaudu. Talecris saņēma QSEAL sertifikātu no Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA). Dibināta tā paša gada decembrī Eiropā. Arī 2006. gadā uzņēmums paziņoja par Talecris Plasma Resources dibināšanu pašu plazmas ražošanai plazmas centros visā ASV. Prexision Pharma Services tika integrēts Talecris Biotherapeutics.

2011. gadā Talecris par četriem miljardiem ASV dolāru iegādājās Spānijas uzņēmums Grifols.

Pētniecība un attīstība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Talecris 2007. gadā ieguldīja pētniecībā un attīstībā 120 miljonus ASV dolāru, lai gan ražošanas izmaksas ir aptuveni 50 procenti sarežģītas asins plazmas ekstrakcijas dēļ. Tā kā uz asins plazmu attiecas stingras prasības — kas ietver ne tikai tās iegūšanu no brīvprātīgajiem donoriem, kuriem nav atļauts piederēt nevienai riska grupai, bet arī galvenokārt pēcapstrādi un kontroli, lai nodrošinātu, ka izejvielās nav patogēnu — Talecris ir izveidotas savas pētniecības un attīstības platformas. Pārbaudītās aktīvās sastāvdaļas ietver visus plazmas komponentus un imūnglobulīnus, kurus var iegūt no donoru grupas. Viņi atbalsta un modulē imūnsistēmu, izmantojot dažādus darbības mehānismus.

Produkti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šādi Talecris produkti ir apstiprināti Eiropā:

  • Gamunex (IVIG-C). Gamunex ir apstiprināts arī Amerikas Savienotajās Valstīs pacientu ar CIDP ārstēšanai.
  • Prolastīns

Šie Talecris produkti ir apstiprināti ASV:

  • Koate
  • Plazbumīns
  • Trombē III
  • Hipermūnas