Pāriet uz saturu

Tapetes

Vikipēdijas lapa
Tapetes ruļļos

Tapetes ir sienu pārklājuma materiāls, ko izmanto, lai dekorētu iekštelpu sienas. Tie parasti ir izgatavoti no papīra, vinila, tekstila vai citiem materiāliem, un tiem var būt dažādi raksti, krāsas un faktūras. Tapetes tiek piestiprinātas pie sienām ar līmi un tiek izmantotas, lai radītu estētiski pievilcīgu telpu.

Tapešu vēsture aizsākas vairākus gadsimtus senā pagātnē, un tās ir piedzīvojušas ievērojamas pārmaiņas attiecībā uz materiāliem, dizainu un pielietojumu. Tiek uzskatīts, ka tapetes pirmsākumi meklējami Ķīnā, kur jau senajā Ķīnas civilizācijā tika izmantots rīspapīrs sienu dekorēšanai. Ķīna arī bija pirmā, kas attīstīja papīra ražošanas tehnoloģiju. Eiropā sienu dekorēšanai pirms tapetēm izmantoja auduma gobelēnus. Šie gobelēni kalpoja ne tikai dekoratīviem mērķiem, bet arī siltuma izolācijai. Tomēr auduma gobelēni bija ļoti dārgi, tādēļ tapetes kļuva par alternatīvu viduslaikos, lai radītu līdzīgu dekoratīvu efektu par zemākām izmaksām. Ar papīra izplatīšanos Eiropā tapetes sāka kļūt populāras, sākumā tās tika izgatavotas ar rokām, bieži zīmējot vai iespiežot uz papīra dažādus rakstus.

17. gadsimtā Tapetes kļuva par aristokrātijas interjera neatņemamu sastāvdaļu. Francija un Anglija kļuva par tapešu dizaina un ražošanas centriem, radot sarežģītus un greznus modeļus. Jau Franču revolūcijas laikā tapetes kļuva lētākas, pateicoties uzlabotām ražošanas metodēm, un tās kļuva pieejamākas plašākām sabiedrības masām.

Ar rūpniecisko revolūciju tapetes kļuva pieejamākas vidusšķirai. Ražošana kļuva masveidīga, un jaunas tehnoloģijas, piemēram, cilindru druka.

Viktoriānisma laikā tapetes bija ļoti izplatītas, un raksti bieži vien bija smagnēji un sarežģīti, bieži ar florāliem vai ģeometriskiem motīviem.

Mūsdienās tapetes ir pieejamas plašā klāstā – no klasiskajiem līdz ultramoderniem dizainiem. Ir arī digitāli drukātas tapetes, kas ļauj izveidot unikālus un personalizētus dizainus. Dažādi materiāli un tekstūras, piemēram, 3D tapetes, piedāvā vēl vairāk iespēju interjera dizainam.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]