Terrafame

Vikipēdijas lapa
Terrafame Oy
Tips Kapitālsabiedrība
Darbības joma kalnrūpniecība
Priekštecis Ahtium
Dibināts 2015. gads
Galvenais birojs Tuhkakele, Sotkamo., Karogs: Somija Somija
Produkti niķelis, cinks
Tīmekļa vietne terrafame.fi

Terrafame Oy ir Somijas uzņēmums, kas nodarbojas ar metālu iegūšanu. Dibināts 2015. gadā. galvenais birojs ir Tuhkakelē, Sotkamo.

Uzņēmumam pieder raktuves Sotkamo, kur iegūst galvenokārt niķeli un cinku, arī kobaltu un varu.

Terrafame Oy lielākie īpašnieki ir valstij piederošais Finnish Malmijalostus Oy (71,2 %) un Singapūras uzņēmums Trafigura.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2014. gada novembrī bankrotēja Talvivaara meitas uzņēmums Talvivaara Sotkamo Oy, kas pārvaldīja raktuves Sotkamo. 2015. gadā valsts dibināja uzņēmumu Terrafame Oy, kas nopirka Talvivaara Sotkamo raktuves. 2016. gadā no Talvivaara tika nopirkta arī kaļķu apstrādes rūpnīca, laboratorijas un ģeoloģijas dati. Saskaņā ar vienošanos, Terrafame samaksāja 3,8 miljonus EUR pirmajā fāzē, un 12,8 miljonus otrajā fāzē.

2017. gada 10. februārī par Terrafame 15,5 % kapitāldaļu turētāju kļuva Singapūras uzņēmums Trafigura un tās investīciju fonds Galena. Vienošanās paredzēja arī, ka septiņu gadu laikā Trafigura pirks visu kobalta un niķeļa produkciju, kā arī 80 procentus cinka. 2017. gada novembrī tika panākta vienošanās par 250 miljonu eiro investīcijām no Trafigga, Galena un Sampo, lai veicinātu Terrafame uzplaukumu un izveidotu jaunu bateriju ķīmijas ražošanu. Valsts daļa uzņēmumā samazinājās līdz 71,2 %.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]