VIA TwinTurbo

Vikipēdijas lapa
VIA TwinTurbo logotips

VIA TwinTurbo ir VIA Technologies patentēta un VIA Technologies mobilajos procesoros izmantota tehnoloģija, kas nodrošina procesora taksts frekvences maiņu vienas takts laikā no energotaupīgā ātruma uz pilnvērtīgu darbības ātrumu, tādejādi nodrošinot tūlītēju piekļuvi pilnai procesora skaitļošanas jaudai, kā arī otrādi. TwinTurbo darbība ir cieši integrēta ar cita VIA Technologies energotaupīguma risinājuma - VIA PowerSaver - darbību.

Procesoros, kuros ir īstenots TwinTurbo atbalsts, ir uzstādīti divi procesora takts frekvences automātiskās pielāgošanas bloki, kas nodrošina procesora pārslēgšanos vienas takts laikā no energotaupīgā uz pilnas jaudas režīmu un otrādi. Divu procesora takts frekvences automātiskās pielāgošanas bloku izmantošana ļauj procesoriem, kuros ir realizēta TwinTurbo tehnoloģija, "lēkt" no vienā procesora takts frekvences automātiskās pielāgošanas blokā fiksētas takts frekvences uz otrā procesora takts frekvences automātiskās pielāgošanas blokā fiksētu takts frekvenci viena takts laikā.

Šāda pārslēgšanās notiek, izmantojot procesora iekšējo nepieciešamās veiktspējas stāvokļu analīzes funkciju (angliski:P-state, performance state) un pārslēdzoties no P0 stāvokļa, kad tiek nodrošināta maksimāla jauda, maksimālā takts frekvence un patērēts visvairāk elektroenerģijas, uz P1 un Pn (Pn = n-1) stāvokļiem, kad vienmērīgi, konstanti un paātrināti tiek samazināta jauda, takts frekvence un energopatēriņš līdz zemākajiem iespējamajiem rādītājiem.

Zīmīgi, ka TwinTurbo tehnoloģijas gadījumā, procesors ļoti ātri nonāk dziļākajā Pn stāvoklī (vai otrādi - no energoefektīvā Pn stāvokļa uz augstražīgo P0 stāvokli), jo pārslēgšanās no viena režīma otrā notiek vienas takts laikā. Intel Pentium M procesori, kuros ir realizēta līdzīga Intel SpeedStep tehnoloģija, atbilstoši pašas VIA Technologies veiktajiem mērījumiem, dziļākajā Pn stāvoklī nonāk vien pēc 15000 izpildītām taktīm. Tāpēc TwinTurbo šobrīd var uzskatīt par šobrīd visagresīvāko un efektīvāko x86 procesoros realizēto procesora takts frekvences maiņas tehnoloģiju, kas ievērojami ļauj samazināt procesora energopatēriņu.