Vikipēdija:Konferences/Northern Europe Meeting 2018/Papuass

Vikipēdijas lapa

2018. gada 5.—7. oktobrī Stokholmā, Zviedrijā notika konference Wikimedia Northern Europe Meeting 2018, kurā pulcējās Wikimedia kopienas aktīvisti no Ziemeļeiropas.

Šīs konferences apmeklējumam es, Papuass, saņēmu organizatoru stipendiju un šī ir atskaite kopienai par tur piedzīvoto un uzzināto.

Pieteikšanās un sagatavošanās[labot pirmkodu]

Uz konferenci bija aicināti līdz pieciem pārstāvjiem no Latvijas, tāpēc mudināju kopienas pārstāvjus pieteikties un izmantot iespēju, kas arī tika darīts, radot pat nelielu konkurenci. Pats izvēlējos pieteikties, jo biju motivēts attīstīt līdzīgu sadarbību kā tas jau notiek Centrālās un Austrumeiropas reģionā.

Konferencei kopīgi sanāksmes laikā sagatavojām mūsu dalībnieku grupas profilu, kā arī pārrunājām praktiskus sīkumus. Pats pieteicos īsi prezentēt CEE Spring rakstu konkursu, kurā esmu iesaistīts gan Latvijas, gan starptautiskajā līmenī.

Nokļūšana[labot pirmkodu]

Bez starpgadījumiem visa latviešu grupa satikās lidostā un ar lētāko iespējamo sabiedrisko transportu nokļuva viesnīcā. No Ārlandas lidostas tas nozīmē došanos uz Mēštas pilsētu ar autobusu, lai tur pārkāptu vilcienā.

Visai neierasti, ka viesnīcā tikām sadalīti pa vienam un netika izmantota iespēja piespiedu kārtā sapazīties ar citiem dalībniekiem. Viesnīca un konferences telpas "GOTO10" atradās salīdzinoši jaunajā Sēdermalmes apkaimē.

Konference[labot pirmkodu]

Konferences pirmā vakara izmantošana dalībnieku sapazīstināšanai izdevās samērā veiksmīgi. Nodarbojoties ar citādi nesvarīgiem uzdevumiem, sanāca iepazīt dažus jaunus kopienas dalībniekus. Tālāk jau pie vakariņām varēja pārrunāt aktualitātes ar jau labāk pazīstamajiem. Pēc tam, kad tikām izlikti no telpām, atradās vēl arī neliela grupiņa, kas devās iemalkot nesamērīgi dārgo zviedru alu (pagaršoju kādu Gotlandes IPA par aptuveni 7 EUR), tomēr uz šāda veida aktivitātēm ziemeļnieki bija krietni mazāk tendēti kā ierasts CEE pasākumos.

Darbs pie līdera īpašību noteikšanas

Nākamās dienas rīts sākās ar kopīga uzdevuma tikt pie šīs tikšanās mērķa un definēt līderim piemītošas īpašības. Pirmais uzdevums izdevās krietni labāk. Lai arī daļai kolēģu tas likās bezjēdzīgi, tomēr tas turpināja iepriekšējā vakarā iesākto savstarpējās iepazīšanās uzdevumu. Lai metode strādātu, ne obligāti ir nepieciešams, lai pasākuma dalībnieki ticētu tās efektivitātei.

Pēc nosacītās "rotaļu" daļas ķērāmies pie darba — definējām tēmas, par ko vēlamies diskutēt atlikušajā laikā. Domāju, ka tēmu saraksts tapa pietiekami kvalitatīvs. Pats ar neko neizcēlos (pieteicu gan kopīgu tēmu par komunikācijas kanāliem), apzinoties, ka man vairāk padodas kvalitatīvi strādāt ar gatavu materiālu, nevis piedāvāt oriģinālu materiālu. Pēc tam pats apmeklēju diskusijas par šādām tēmām:

  • Good behaviour/bad behavour in Wikipedia — apspriedām gan jauno dalībnieku iekļaušanās problēmas, gan administrācijas attieksmi. Katrs kopienas pārstāvis dalījās ar savu pieredzi, par mūsējiem minēju, ka mums nav pārāk labu palīdzības lapu, bet nav bijis arī nopietnu problēmu ar administratoriem, lai arī neesam veikuši arī nekādas darbības administratoru motivēšanā un apmācībā. Pats sev piezīmēju vajadzību papildināt mūsu palīdzības lapas ar instrukcijām par vizuālo redaktoru, mēģinot sakārto arī haotiski struktuētās pamācības. Grupa izteica vēlmi radīt kopīgu diskusiju telpu šo problēmu aktualizēšanai. Iedevu norādi uz mw:Growth team aktivitātēm, ko veic WMF.
  • What gender gap projects can we create together? — plašajā grupā visai daudz laika aizņēma katra dalībnieka dalīšanās ar pieredzi. Pastāstīju par mūsu pieredzi ar šī gada WikiGap projektu, bibliotekāru apmācību (kas nebija "gender gap" projekts, bet visas dalībnieces bija sievietes) un to, ka šādi pasākumi nav pārāk daudz devuši. Dotie padomi bija turpināt darbu ar projektiem, kur vairāk iesaistās sievietes, kā arī mēģināt uzrunāt WikiGap dalībnieces, vai kādai ir vēlme uzņemties līdera lomu. Grupa nonāca pie domas kopīgi organizēt kādu konkursu/vikidarbnīcu par reģiona sievietēm. Darbs ievilkās tik ilgi, ka pārklājās ar nākamo sesiju. Būtu jāseko šai projekta attīstībai, vai formāts ir tāds, ka varam pievienoties.
  • Communication platform — sesijā tika patērēts diezgan daudz laika, lai secinātu, ka katrs labprāt izmantotu citu platformu. Iemesli dažādi — privātums, neuzticība uzturētājiem, vēlme pēc atvērtā koda. Beigās secinājām, ka atsevišķu projektu ietvaros lai lieto ko vēlas, bet pamatā paliksim pie e-pasta listes un kopīgas diskusiju vietas MetaWiki.

Darbs pie tēmām turpinājās līdz vakaram, kad sākās plakātu prezentāciju sesija, kur mūs prasmīgi pārstāvēja Edgars2007. Pēc tās sabiedriskā daļa ar uzkodām un dzērieniem. Pēc izklīšanas kopā ar igauņiem devāmies vēsturiskā centra virzienā, jau pa ceļam apspriežot vēlēšanu rezultātus, ko turpinājām vēl arī viesnīcas numuriņā, kur sakārtoju rītdienas prezentāciju, ko biju solījis nosūtīt Ivo.

Prezentēju CEE Spring konkursu
Prezentācija

No rīta pirmā sesija bija ātrās piecu minūšu zibens-prezentācijas. Tās ir tik īsas ar nolūku, lai nepaspētu nogarlaikot, tāpēc sava ideja jāspēj "pārdot" 5 minūtēs. Pats stāstīju par CEE Spring konkursu, kur biju arī globālais organizators. Citās prezentācijās pavīdēja pa interesantai idejai, kā arī stāsti par islandiešu un vēl mazākām valodām.

Turpinājām ar darbu pie tēmām:

  • Wikipedia sister projects and collaborations — ar Edgaru, igauni Mertu un norvēģi Jonu Haraldu pārrunājām citus vikiprojektus, galveno laiku veltot Vikidatiem un atvērtajiem datiem kā tādiem. Mēģinājām apzināt arī citas organizācijas, kas par tiem interesējas. Ar šo tēmu arī turpināju darbu nākamajā fāzē, kur plānojām konkrētus darbus. Pieteicos uzsākt sarunas ar Latvijas atvērto datu kopienas aktīvistiem, kā vienu no mērķiem uzstādot Wikidata popularizēšanu dažādos pasākumos, kā, piemēram, atvērto datu hakatonos.

Šim sekoja noslēgums, kur varēja izteikt savas domas par pēdējām divām dienām. Dažiem tas bija tīri formāli, bet daži varēja izpausties. Šajā sesijā nejauši atklājās, ka latvieši ir vienīgie, kam ir prasība atskaitīties par dalību konferencēs. Vai viss šis top lieki? — tēma nākamajai vikisanāksmei.

Secinājumi[labot pirmkodu]

Pasākums bija noderīgs Latvijas kopienai, lai iegūtu plašākus apvāršņus Wikimedia pasaulē. Domāju, ka iespaidu par sevi atstājām atbilstošu realitātei — tehniski spējīgi, atsevišķās jomās aktīvi, ar lielu "gender gap" problēmu un praktiski bez aktīvām sadarbībām. Vai citas kopienas spēs mums kā palīdzēt? Kā secinājām — pašiem jādefinē, kādu palīdzību mums vajag. To, cik lielā mērā varam palīdzēt citiem, esam jau apzinājušies. Jācer, ka katram dalībniekam nodibinātie kontakti ļaus paplašināt savu darbību.

Atpakaļceļš[labot pirmkodu]

Pēc konferences beigām uzreiz devāmies lidostas virzienā, pa ceļam mēģinot apskatīt pilsētu. Vienam no biedriem gan veikalā pazuda laika izjūta un lidostā ieradāmies aptuveni stundu pirms izlidošanas, pa ceļam nedaudz pameklējot īsto centrālās stacijas peronu, kur iekāpt vilcienā.