Vikipēdija:Konferences/Wikimedia Conference 2017/GreenZeb

Vikipēdijas lapa
Kopbilde

GreenZeb ziņojums[labot pirmkodu]

Iespaidi[labot pirmkodu]

Atklāšanas pasākums

Pirmoreiz biju šādā starptautiskā konferencē. Biju gaidījis lielāku intelektuālo saturu, respektīvi, daudz augstskolai līdzīgas nodarbības, bet forma izrādījās daudz atvērtāka. Lielākā kontaktu veidošana un svarīgākās sarunas notika ārpus sesijām. Sesijas (jeb nodarbības) bija atsevišķi notikumi visā konferencē.

Visspilgtāk pamanīju globālo mērogu šai mūsu lietai, ko saucam par Vikipēdiju. To, cik daudz cilvēku un cik dažādas kultūras te ir iesaistītas. Visi bija ļoti pretimnākoši, diezgan tiešā nozīmē. Ja kāds nepazīstamais Tevi nepasveicināja liftā un nesāka runāties, tad to varēja uzskatīt par ārpus kārtas gadījumu. Manuprāt, šai pasākumā ne tikai jābūt zinošiem Vikipēdijā, jāpārzina labi angļu valoda, bet arī jābūt sociālam.

Kā jau minēju, konferences norise bija ļoti nepiespiesta un brīva. Ja Papuass izteicās, ka Wikimania esot tāda salīdzinājumā ar šo, tad nevarēju iedomāties, ko tas nozīmē. Hardcore vikipēdistiem jeb vikiholiķiem noteikti tas bija baudāms pasākums. Nevarēja nepamanīt, ka daudzi jutās kā zivis ūdenī. Protams, nebiju no tiem, konference man vairāk bija kā izaicinājums, tomēr arī neradīja lieku satraukumu.

Sesiju pārskats[labot pirmkodu]

No rīta nodarbības notika visiem kopā, kā arī nobeigums, tā kā grūti izšķirt konkrētas sesijas. Šeit rakstīšu par tām, kam bija, manuprāt, nozīmīgs informatīvs saturs.

33: Intro to Wikimedia Foundation Grants

Noderīga nodarbība, kur iepazinos ar finansējuma iespējām darbam Vikipēdijā, kā arī Vikipēdijas attīstību veicinošiem pasākumiem. Tas viss pieejams šeit: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:Start Protams, uz vietas to izskaidroja interaktīvā formā. Feens vienas kopienas tikšanās laikā joka pēc ieminējās par pusdienu finansēšanu pasākumos / ekspedīcijās. Izrādās, ka tas nav nekāds joks, un nauda tiek piešķirta arī tam. Pašam radās doma informatīvu materiālu izgatavošanai par Vikipēdiju, piemēram, bukletiem un to izplatīšanai skolās un bibliotēkās. Papuass gan bija piesardzīgs. Protams, finansējumu var saņemt arī konferenču rīkošanām un nopietnākām lietām.

Latvijas pārstāvis GreenZeb (37: The 99 dimensions of community events sesija)
37: The 99 dimensions of community events

Brīvprātīgo komanda stāstīja par to, kā dažādot kopienas pasākumus, kā arī kāpēc tie ir nepieciešami. Neteiktu, ka stāstītajam bija kāda novitāte attiecībā pret mūsu kopienai zināmo. Iespējams, vairāk domāts tajām kopienām, kur tiešsaistē daudzi darbojas, bet pasākumus neizdodas sarīkot, jo cilvēki negrib uz tiem nākt (iespējams, kā mums pirms 5-7 gadiem).

30: Collaborative + Participatory Communications: A how-to guide

Šī sesija notika vairāk semināra formā. Informācijas pārbagāta. Projektu veidošanai. Jebkādai. Lai tie izdodas. Par piemēru tika ņemts 100wikidays. Veiksmīga projekta būtība ir, ka jebkurš tam var viegli pievienoties, pats var sajusties kā galvenais pār to, līdz ar to uztverot to svarīgāk personīgā līmenī. Gluži kā 100wikidays vai pašreizējais CEE rakstu konkurss / loterija. Sesija sniedza citu noderīgu informāciju, viens slaids man īpaši patika. Būs jāatrod sesijas materiāli.

42: Community Capacity Development - Results and Future

Asafs Bartovs stāstīja par kopienas spēju pilnveidošanu, prezentējot savu pētījumu par to, kas norisinājās trīs kopienās. Informācija par to un vēl vairāk atrodama: https://meta.wikimedia.org/wiki/Community_Capacity_Development

49: Lightning Talks

Varētu būt aizraujošākā sesija. Vairāki dalībnieki nāca uzstāties katrs 5 minūtes, runājot sev ko svarīgu. Rezultātā jebkurš varēja atrast sev ko jaunu. Interesēja uzstāšanās par ORES projektu, medicīnas rakstiem, sistēmas pārvaldniekiem (stewards), kā arī vietējo kopienu pasākumiem un sasniegumiem. Visā neiedziļināšos, jo sanāks pārāk gari.

34: How to grow a user group
Siena ar dalībnieku profiliem

Trīs Wikimedia dalībnieki stāstīja par savu pieredzi, kā dalībnieku grupu, kādi pašlaik esam mēs Latvijā, pilnveidot līdz līmenim, lai atvērtu savu nodaļu. Protams, viņi bija tikuši tur tālāk, nekā mēs. Stāstīja, ka var būt arī arheolo, astro, agro un cita veida ekpedīcijas (neiedziļinoties gan, cik tās bija noderīgas). Var būt ekspedīcija, kur mēs Latvijā dodamies uz dažādām nomalēm, ierakstot latviešu valodas dažādos dialektus (cik tad var ņemties ar attēliem, ir taču Vikipēdijā arī tāda lieta kā skaņas faili). Wiki Loves Perfoming Arts? Attēlu konkursi arī var būt visādi. Katrā ziņā ne tikai pasākumu skaitam jāpieaug, bet arī to autentiskumam (lai var redzēt, ka mēs paši domājam lietas, nevis nokopējam citu pieredzi).

CEE reģionālā sanāksme

Tā notika piektdienas vakarā. Tika spriests gan par nākamo konferenci, gan par esošo rakstu konkursu. Papuass noteikti pastāstīs sīkāk.

Participant Led Discussions 1 + 2

Daudzas spontānas diskusijas, kurās katrs varēja pievienoties vai apmeklēt kādu citu. Iesaistījos visvairāk grupās, kur diskutēja par sociālās nevienlīdzības ietekmi, kā arī enciklopēdiskumu/nozīmību. Lai gan diskusijas ieņēma nopietnus toņus, vairāk likās kā parunāšanās, jo nebija sagatavota pamata, kurā balstīties.

Nobeigums (skats nākotnē)[labot pirmkodu]

Konferencē lielu lomu noteica stratēģijas veidošana, kurā piedalījās Papuass. Noslēguma sesijā visi tika pieaicināti to nobeigt. Nezinu, kādi materiāli palika man nemanīti, bet piedāvātais Thematic statements for closing session, ko vajadzēja papildināt un par ko balsot, neizskatījās spīdoši. Pārsvarā vispārīgi apgalvojumi, ko nebūtu grūti izdomāt katram individuāli, kas katrs pārklājās un atkārtojās.

Ja kāds mans prasītu, vai man konference patika, tad es teiktu, ka ļoti. Gan jau arī citi neko sliktu neteiktu, bet tas būtu balstīts personīgās interesēs. Būšu kā nodevējs, vērtējot pasākumu objektīvi, bet tas jādara. Uzskatu, ka tas rezultāts, ko konference sniedza, nav samērojams ar tās budžetu (gandrīz 300 tūkstoši euro). Tādu naudu var iztērēt lietderīgāk. Lielāko daļu informācijas var iegūt tiešsaistē, vērtība bija klātienes diskusijām un kontaktu veidošanai (nozīmīga vērtība, bet...). Dalībnieku jaunradīto informāciju uz līmlapiņām un lapām, kas tiks vēlāk ieskenētas, uztvēru kā simbolisku. Rodas sajūta, ka pasākums netieši bija paredzēts daudziem kā atalgojums par to, ka viņi bez jebkādas atlīdzības tik daudz laika ziedojuši šim projektam. Protams, no pozitīvās puses ar šādiem pasākumiem Wikimedia parāda, cik liela un spēcīga ir mūsu kustība visiem pārējiem. Jo pasākums tiešām atstāja grandiozu iespaidu. Joprojām dzīvojam pasaulē, kur patiešām var pamanīt tikai to, kas notiek reāli un taustāmi, ne virtuāli, īpaši tiem, kas ir tur ārpusē. Šādi pasākumi ir vajadzīgi.

Tuvākos līdzīga mēroga pasākumus neplānoju apmeklēt, bet ļoti ceru, ka Latvija tiks pārstāvēta arī turpmāk. Ir cilvēki, kuru dalība tur būtu lietderīgāka nekā mana.