Vikipēdija:Kultūras pieminekļi Vikipēdijā 2017

Vikipēdijas lapa
Par konkursu Noteikumi Pieminekļu saraksti Uzvarētāji Jautājumi?
English
English
Kā piedalīties?
  1. Reģistrējies Vikipēdijā
    Reģistrējies Vikipēdijā un apstiprini savu e-pasta adresi ar saiti, ko saņemsi e-pastā.
  2. Atrodi sarakstos fotografējamos kultūras pieminekļus
    Sarakstos atrodami kultūras pieminekļi pa novadiem un republikas pilsētām. Daļai no objektiem ir ģeogrāfiskās koordinātas un tos var apskatīt kartē (ikona saraksta lapas augšējā labajā stūrī).
  3. Nofotografē izvēlētos objektus
    Dodies ārā un veic izvēlēto objektu fotografēšanu. Atceries, ka konkursā vērtēs fotogrāfiju kvalitāti, tāpēc nesteidzies. Konkursā drīkst iesniegt arī jau iepriekš fotografētus attēlus.
  4. Augšupielādē uzņemtās fotogrāfijas
    Pieminekļu sarakstā spied uz attēla ar tekstu "Ielādēt attēlus" vai saites "Ielādēt vēl attēlus". Pievieno izvēlētajam objektam atbilstošos attēlus un iespēju robežās papildini jau daļēji aizpildīto informāciju.

"Kultūras pieminekļi Vikipēdijā" (Wiki Loves Monuments) ir ikgadējs starptautisks fotokonkurss, kas notiek septembrī. To rīko Vikipēdijas kopienas dalībnieki. Konkursa dalībnieki fotografē sava reģiona vēstures un kultūras pieminekļus un augšupielādē to attēlus Vikikrātuvē (tā ir brīvi pieejamu multivides failu krātuve). Konkursa mērķis ir popularizēt dalībvalstu kultūras mantojuma objektus un iegūt attēlus Vikipēdijas rakstu ilustrēšanai.

Pirmais Wiki Loves Monuments konkurss notika 2010. gadā Nīderlandē. Kopumā tajā tika publicēti vairāk kā 12 500 attēlu. Nākamajā gadā pievienojās arī citas Eiropas valstis, un konkursa laikā dalībnieki augšupielādēja apmēram 170 000 attēlu. Saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu 2011. gada konkurss pārspēja reģistrēto pasaules rekordu kā lielākais fotokonkurss. Arī turpmākajos gados konkursā iesniegto fotogrāfiju skaits bijis mērāms simtos tūkstošu fotogrāfiju.

Konkursa pamatnoteikumi ir vienkārši. Konkurss notiek divās kārtās — nacionālā un starptautiskā. Katra dalībvalsts nodrošina pieminekļu sarakstu ar adresēm un identifikatoriem, un dalībniekiem savukārt jāaugšupielādē fotogrāfijas ar brīvu licenci (vislabāk ar CC-BY-SA 4.0). Fotogrāfija var būt uzņemta jebkurā laikā, taču, lai attēls piedalītos konkursā, tas jāiesniedz no 1. līdz 30. septembrim. Fotogrāfijai jābūt liela izmēra, to nevajag samazināt. Ar visiem citiem noteikumiem varat iepazīties noteikumu sadaļā. Ja ceļojot nofotografēti citu valstu kultūras pieminekļi, var piedalīties arī citos vietējos konkursos.

Latvijas kultūras mantojuma saraksts ietver vairāk nekā 7000 objektu — tie ir arhitektūras, vēstures, rūpniecības un arheoloģiskie pieminekļi. Jāizvēlas novads, jāatrod tur kāds kultūras mantojuma objekts, jāpaņem savu iemīļoto fotoaparātu, jānofotografē objektu — un jūs esat iesaistījies lielākajā fotokonkursā pasaulē! Fotografējiet pieminekļus, augšupielādējiet attēlus Vikikrātuvē septembra laikā, žūrija izvērtēs jūsu prasmes, un, ja jūsu fotogrāfija būs labāko desmitniekā — tā piedalīsies starptautiskajā konkursa kārtā. Tiekamies septembrī!

Papildu konkurss baneru attēliem[labot pirmkodu]

Bez pamata konkursa notiek arī konkurss Wikivoyage baneriem, kurā jāiesniedz attēli ar proporcijām 7:1. Plašāk par to lasi konkursa lapā (angliski).

Konkursa žūrija[labot pirmkodu]

  • Dāvis Barbars, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas eksperts
  • Andris Krastiņš, profesionāls fotogrāfs
  • Gvido Pētersons, Vikipēdijas entuziasts
  • Īriss Sviklis, Vikipēdijas fotoprojektu aktīvists

Ārējās saites[labot pirmkodu]

Seko jaunumiem sociālajos tīklos[labot pirmkodu]