Vikiprojekts:Dabas skati Vikipēdijā 2019

Vikipēdijas lapa
Par projektu Noteikumi Saraksti Jautājumi?
English
English
Kā piedalīties?
  1. Reģistrējies Vikipēdijā
    Reģistrējies Vikipēdijā un apstiprini savu e-pasta adresi ar saiti, ko saņemsi e-pastā.
  2. Atrodi sarakstos vai kartē fotografējamos dabas skatus
    Sarakstos atrodami dabas skati pēc to veida, individuālie pieminekļi lielākoties atrodami sadaļā "Dabas pieminekļi".
  3. Nofotografē izvēlētos objektus
    Dodies ārā un veic izvēlēto objektu fotografēšanu. Atceries, ka konkursā vērtēs fotogrāfiju kvalitāti, tāpēc nesteidzies. Konkursā drīkst iesniegt arī jau iepriekš fotografētus attēlus.
  4. Objektu karte
    Objektu karte
    Augšupielādē uzņemtās fotogrāfijas
    Pieminekļu sarakstā spied uz saites "Ielādēt vēl attēlus". Pievieno izvēlētajam objektam atbilstošos attēlus un iespēju robežās papildini jau daļēji aizpildīto informāciju.

Dabas skati Vikipēdijā (Wiki Loves Earth) ir ikgadējs starptautisks fotokonkurss, kas notiek maijā. To rīko Vikipēdijas kopienas dalībnieki. Konkursa dalībnieki fotografē sava reģiona dabas pieminekļus un ainavas un augšupielādē to attēlus Vikikrātuvē (tā ir brīvi pieejamu multivides failu krātuve). Konkursa mērķis ir popularizēt dalībvalstu īpaši aizsargājamās dabas teritorijas.

Konkurss sākas 1. maijā un noslēgsies 31. maija vakarā. Konkursa pirmā kārta notiks valstu līmenī 33 pasaules valstīs, bet šo konkursu labākie darbi iekļūs starptautiskajā kārtā.

Konkurss radās 2013. gadā Ukrainā, ietekmējoties no cita Wikimedia kopienas konkursa Wiki Loves Monuments, kam pieder oficiāls Ginesa pasaules rekords kā pasaulē lielākajam fotokonkursam. Iepriekšējā gadā konkursā piedalījās vairāk nekā 15 000 dalībieku no 38 valstīm, iesniedzot vairāk nekā 120 000 attēlus.

Kāda tam nozīme?[labot pirmkodu]

Daba nemitīgi mainās. Piemēram, 2018. gadā nobruka Latvijas garākās zināmās alas — Dauģēnu Lielās alas — ieejas zāle, tādējādi samazinot alas garumu par aptuveni 10—15 m. Ir svarīgi dokumentēt pašreizējo dabas pieminekļu stāvokli, lai arī nākamajām paaudzēm būtu liecības par tiem.

Šogad konkursā īpaši tiek aicināts piedalīties jauniešiem, lai sniegtu ieskatu Latvijas un citu valstu dabas dārgumos, kā arī informētu par dabas aizsardzību.

Kā piedalīties?[labot pirmkodu]

Konkursa pamatnoteikumi ir vienkārši. Tas notiek divās kārtās — nacionālajā un starptautiskajā. Dalībvalsts nodrošina pieminekļu sarakstu ar to atrašanās vietām un identifikatoriem (Latvijas objektu karte), bet dalībniekiem savukārt jāaugšupielādē fotogrāfijas ar brīvu licenci (vislabāk ar CC-BY-SA 4.0).

Lai piedalītos, jums jāreģistrē konts Wikimedia projektos (to var izdarīt lapas labajā augšējā stūrī, spiežot uz "Reģistrēties"; var izmantot arī iepriekš reģistrētos Wikimedia kontus). Savus fotografētos attēlus jāaugšupielādē Vikikrātuvē (augstāk minētajā kartē pieejama saite atvieglotai augšupielādei). Fotografēt var jebkurā laikā, taču, lai attēls piedalītos konkursā, tas jāielādē no 1. līdz 31. maijam. Fotogrāfijai jābūt liela izmēra, to nevajag samazināt. Ar visiem citiem noteikumiem varat iepazīties šeit.

Fotografējiet pieminekļus, maijā augšupielādējiet attēlus Vikikrātuvē, žūrija izvērtēs jūsu prasmes, un, ja jūsu fotogrāfija būs pirmajā desmitniekā valstī — tā piedalīsies starptautiskajā konkursa kārtā.

Uzvarētāji[labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot pirmkodu]