Diskusija:Kamerūna

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Šis raksts ir latviešu Vikipēdijas vērtīgs raksts. Skatīt diskusiju. Atzīts 2010. gada 3. februārī.

Ekonomika vs Saimniecība[labot pirmkodu]

Manuprāt mums "ekonomikas" sadaļa jāpārsauc par "saimniecību". Bieži vien arī enciklopēdijās ir "saimniecība" nevis "ekonomika".--Treisijs 20:42, 13 janvārī, 2010 (UTC)

Nepiekrītu. Uzskatu, ka pamatotāk tomēr ir lietot Ekonomika. --Digital1 [uzrunāt] 20:45, 13 janvārī, 2010 (UTC)
Saimniecība tomēr ir ar drusku citu nozīmi; varētu vēl padomāt par tautsaimniecība. --ScAvenger 20:50, 13 janvārī, 2010 (UTC)
Vārdnīcā atradu, ka angļu vārds "economy" nozīmē "saimniecība"; "saimniekošana"; "ekonomija" un "taupība". "Ekonomika" nemaz nebija. Varbūt citās vārdnīcas ir arī nozīmē "ekonomika". Un atkārtošu vēlreiz, ka enciklopēdijās, piemēram, "Planētā", neesmu redzējis šādu sadaļu. Tur figurē galvenokārt "saimniecība".--Treisijs 20:51, 13 janvārī, 2010 (UTC)
Ekonomika un Ekonomija ir divas dažādas lietas. Vispār var arī tā, nav gan zināms, kas ir tas "vēl" ko Feens sola. Starp citu, @Feens - pieliec atsauci; ja tas ir no CIA, tad tā atsauce jau tiek izmantota, nav jāmocās un jāraksta iekopē <ref name="cwf"/> kur vajag ~~Xil (saruna) 20:56, 13 janvārī, 2010 (UTC)
Tieši tā, ekonomija un ekonomika nav viens un tas pats :) Cik man zināms, latviskais termins ir tautsaimniecība. --ScAvenger 20:59, 13 janvārī, 2010 (UTC)
Tautsaimniecība arī būtu OK. --Digital1 [uzrunāt] 21:01, 13 janvārī, 2010 (UTC)
Pielikšu atsauces rīt (pameklēšu, vai kaut kur nevar ko jēdzīgāku atrast). Faktiski man vienalga, bet vai vārds "ekonomika" latviešu valodā tā kā vairs netiek lietots? Skat - http://www.em.gov.lv/ :) --Feens 21:18, 13 janvārī, 2010 (UTC)

Tātad, vai mēs palikām pie "tautsaimniecības"? Rakstā jau nomainīju "ekonomiku" uz "tautsaimniecību". Būs arī pārējos rakstos jānomaina.--Treisijs 06:44, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Lielbritānija[labot pirmkodu]

Vēstures sadaļā, trešajā rindkopā figurē Lielbritānija. Uzspiežot uz to, nonākam pie nozīmju atdalīšanas lapas. Vajadzētu tā, lai būtu uzreiz saite vestu uz īsto valsti, tas ir, vai nu uz Apvienoto Karalisti, vai nu uz Lielbritānijas un Īrijas apvienoto karalisti, vai arī uz Lielbritānijas impēriju.--Treisijs 07:03, 14 janvārī, 2010 (UTC)

kārtējo reizi ierosinu valsti, kas Vikipēdijā saucas Apvienotā Karaliste pārdēvēt par Lielbritānija. diskusijā būtisku iebildumu manuprāt nebija. --Biafra 07:11, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Tak paņem un pārdēvē, ja tev liekas, ka nesāksies bļaušana ~~Xil (saruna) 10:10, 14 janvārī, 2010 (UTC)
gan jau ka sāksies. bet arī nevaru, jo tur atkal ir jādzēš kautkādas pāradresāciju lapas laukā. --Biafra 10:25, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Man šķiet, ja tu pārvietosi tagadējo Lielbritāniju uz (noz. atd.) tu visu varēsi, jo uz pāradreācijas pārvietot it kā var visi, ja ne tad izstāsti ko vajag izdarīt ~~Xil (saruna) 10:57, 14 janvārī, 2010 (UTC)
ir atrisināts. --Biafra 09:04, 15 janvārī, 2010 (UTC)

Province vs Reģions[labot pirmkodu]

Tas pats slavenais "Lielais pasaules atlants" apgalvo ka Kamerūnā ir provinces nevis reģions.--Treisijs 07:24, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Atlants ir izdots pirms provinču pārdēvēšanas par reģioniem. --Kikos 07:39, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Ir "piekrastes" vai kā pie iedzīvotājiem "piejūras" reģions? --Papuass 09:24, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Atlantā "Piekrastes". --Kikos 09:28, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Atsauces[labot pirmkodu]

Visu cieņu, bet nafig mums vispār ir atsauces, ja nekur nav kārtīgi nosaukts avots. Bez tam man šķiet atsauces ar lapas precizitāti gadījumā, kad nevienam latvietim to grāmatu par Kamerūnu tāpat nav ir pārspīlēti un patiesībā tas tikai rada optisku ilūziju, ka ir izmantots daudz avotu. Es samainīju daļu no esošajām, ar šādiem nosaukumiem - Neba <ref name="neba"/> DeLancey <ref name="del"/> CIA World Factbook <ref name="cwf"/> West <ref name="west/"> USA Department of State Background note <ref name="State Dept"/> Lūdzu, ja nav iebildumu aizvietojiet attiecīgās angļu atsauces ar šiem. ~~Xil (saruna) 10:41, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Starp citu, es nevaru atrast vienu no atsaucēm adminstratīvajā iedalījumā iekš en - aiz 9 pilsētu komūnas ar speciālu statusu (Nkongsamba, Bafusama, Bamenda, Limbe, Edea, Ebolova, Garva, Marva un Kumba) "Loi 87-15 du 15 Juillet 1987" - kas tas ir ? ~~Xil (saruna) 11:04, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Paņēmu no franču raksta. --Kikos 11:15, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Hmm, tas nozīmē "1987. gada 15 jūlija likums 87-15" ? Vai nevar atrast precīzāku atsauci (likums par ko, kas izdevis, vai nav kaut kur internetā publicēts) ? ~~Xil (saruna) 11:37, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Diemžēl :( Kas franču rakstā bija, to pieliku. --Kikos 11:58, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Labi, bet vismaz vajadzētu iztulkot atsauci latviski (ja es pareizi sapratu ko tas nozīmē)~~Xil (saruna) 12:02, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Kikos, tu māki iztulkot to atsauci vai nē ? Jo es skatos, ka tavā lapā nav teikts, ka tu to valodu māki un es arī nezinu vai sapratu pareizi ~~Xil (saruna) 16:15, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Klusēšana nozīmē piekrišanu :) Pareizi iztulkots. --Kikos 16:29, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Sarkanās saites[labot pirmkodu]

Hmm, teorētiski prasītais apjoms ir izpildīts un mums vēl ir nedēļa laika izklaidēm

  • Rakstam jābūt kvalitatīvam, faktu ziņā precīzam, jābūt atsaucēm. atsauces vēl gan varbūt vajadzētu iztulkot (atbilstošās vietās) un paskatīties vai kopš 2007. gada kaut kas nav mainījies
  • Vēlami attēli, kas ilustrē rakstīto un kuriem ir paskaidrojoši apraksti. Attēliem jābūt pareizi norādītam autortiesību statusam. paskatoties gan pārņem tāda sajūta, ka mums ir darīšana nevis ar nabadzīgu Āfrikas valsti, bet rūpīgi noasfaltētu vietiņu, kur cilvēki dzīvo daudzstāvenēs
  • Nepieciešama ievadrindkopa, kurā īsi un vispārīgi raksturota raksta tēma. Rakstam jābūt strukturētam un pareizi noformētam. Rakstā nedrīkst būt gramatikas un stila kļūdu. šajā jautājumā varētu vēl šo to uzlabot bet nav tik būtiski
  • Rakstam jābūt relatīvi garam un izsmeļošam. Raksts nav vēl izsmelts. Trūkst sadaļa par "kultūru"
  • Tekstam jābūt rakstītam no neitrāla skatpunkta.
  • Ievaddaļā un infokastē nedrīkst būt sarkanās saites. - lūk problēma: raksts čum un mudž no sarkanajām saitēm.

Tātad pirmkārt - vai mums vajag rakstus par visām šīm lietām un vai dažas saites nevar pārmainīt uz vispārinātākiem ? Otrkārt - mēs varētu sadalīt tās saites savā starpā un uzrakstīt attiecīgos aizmetņus (kurš ko grib rakstīt ?) ~~Xil (saruna) 14:17, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Nav kur steigties. Varbūt nedēļas laikā kāds vēl ko uzrakstīs. It kā cilvēki ar entuziasmu ir pavilkušies uz šo lietu :) Ja nu vienīgi raksts Kamerūnas vēsture diezin vai taps... --Kikos 14:37, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Nav runa par tapšanu vienkārši vieglāk būs, ja mēs uzreiz sadalīsim, ka viens raksta par zvēriņiem, viens par starptautiskajām organizācijām, viens par valodām vai etniskām grupām, cits par tiesībām un vēl cits par vispārīgiem jēdzieniem. Tikai jautājums vai vajag visas pilsētas, personības, politiskās partijas, sportistus utml ~~Xil (saruna) 14:49, 14 janvārī, 2010 (UTC)
Manuprāt trūkst viena nozīmīga sadaļa par "Kamerūnas kultūru". Tamdēļ noņēmu iesvītrojumu "Rakstam jābūt relatīvi garam un izsmeļošam".
Ir par reliģijām un sportu, es gribēju sākumā to sadaļu tulkot, bet tur nekā tāda nav ~~Xil (saruna) 19:31, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Vispār nav runa par vērtīgumu (vienkārši es pirms rakstīju šo pārbaudīju to un iedomājos, ka citi arī gribēs zināt), bet par sarkanajām saitēm. Respektīvi:

  • Valstu saraksti: Valstu saraksts pēc IKP (PPP), Valstu saraksts pēc IKP (PPP) uz iedzīvotāju, Valstu saraksts pēc apdzīvotības blīvuma, Valstu saraksts pēc Tautas attītības indeksa
  • Dzīvnieki: Šimpanze, Gorilla, Garneles, Drils, Kolobusi, Poto, Galago, Langusti, Goliātvarde, Drofa, Marabu, Strausi, Āfrikas zilonis, Āfrikas bifelis, Sitatunga, Bongo
  • 1472. gads
  • Adamavas emirāts
  • Sports: 2000. gada Olimpiskās spēles, Kanoe airēšana
  • Personas: Modibo Adama, Rubens um Niobe, Ahmado Ahidžo, Etame Maijers Lourens, Samuels Eto'o, Rožē Milla, Rigobērs Songs
  • Jēdzieni: Plānotais liberālisms, Etniskā minoritāte, Ekonomiskā krīze, Transportlīdzeklis, Iekārta, Koksne, Birokrātija,
  • Vietas: Benue, Adamavas kalni, Kamerūns, Bakassi, Ziemeļu reģions, Ziemeļrietumu reģions, Rietumu reģions, Piekrastes reģions, Galējo Ziemeļu reģions, Dienvidu reģions, Dienvidrietumu reģions, Adamavas reģions, Centrālais reģions, Austrumu reģions, Kamerūnas administratīvais iedalījums, Buea, Bertva, Ngaundere, Kumba, Marva, Garva, Ebolova, Edea, Limbe, Bamenda, Bafusama, Kaele, Kamerūnas pilsētu uzskaitījums, Nkongsamba
  • Organizācijas: La Francophonie, Freedom House, Sociāldemokrātu fronte (Kamerūna), Kamerūnas Tautas Demokrātiskā Kustība, Transparency International
  • Tiesību un politikas termini: Likumdošana, Precedentu tiesības, Tiesu vara, Tiesību sistēma, Francijas tiesību sistēma, Amatpersona, Starptautiskais līgums, Korupcija

* Valodas un tautas: Nīlas-Sahāras valodas, Nigēras-Kongo valodas, Fulani

  • Slimības: Hepatīts, Vēdertīfs, Šistosomatoze, Dzeltenais drudzis
  • Produkti: Kianīts, Dzelzs rūda, Rutils, Dabasgāze, Degviela, Kokvilna, Kakao

Jautājums - vai mums par to visu vajag rakstus un vai daži nosaukumi nav jāprecizē ? Manuprāt vismaz uz pilsētām un reģioniem saites varētu nelikt, bet uzrakstīt par šo tēmu apkopojošus rakstus. ~~Xil (saruna) 02:35, 15 janvārī, 2010 (UTC)

Neesmu pārliecināts, vai vajag par visām tām eksotiskajām vietām un personām. --ScAvenger 06:12, 15 janvārī, 2010 (UTC)
Starp citu, ja raksti par reģioniem taps - vajadzētu to nosaukumiem piekabināt "Kamerūnas" ~~Xil (saruna) 19:05, 16 janvārī, 2010 (UTC)

Intresentiem uzģenerēju pilnu šobrīd esošo sarkano saišu sarakstu: 2000. gada Olimpiskās spēles, Adamavas kalni, Adamavas reģions, Austrumu reģions, Bafusama, Bamenda, Benue, Bertva, Buea, Bušbēbiji, Centrālais reģions, Dabasgāze, Degviela, Dienvidrietumu reģions, Dienvidu reģions, Drils, Dzeltenais drudzis, Dzelzs rūda, Ebolova, Edea, Etame Maijers Lourens, Francijas tiesību sistēma, Fulani, Galago, Galējo Ziemeļu reģions, Garneles, Goliātvarde, Gorillas, Hepatīts, Iekārta, Kaele, Kakao, Kamerūnas administratīvais iedalījums, Kamerūnas pilsētu uzskaitījums, Kamerūns, Kianīts, Koksne, Kokvilna, Kumba, Langusti, Likumdošana, Limbe, Logone, Mandrils, Mantijas kolobusi, Marabu stārķis, Marva, Melnie kolobusi, Mežsaimniecība, Milzu dižantilope, Ngaundere, Nigēras-Kongo valodas, Nkongsamba, Nīlas-Sahāras valodas, Oribi, Piekrastes reģions, Plānotais liberālisms, Poto, Precedentu tiesības, Pundurantilope, Rietumu reģions, Rigobērs Songs, Rutils, Strauss, Sīgas, Tiesu vara, Tiesību sistēma, Transportlīdzeklis, Vēdertīfs, Vītņragantilopes, Ziemeļrietumu reģions, Ziemeļu reģions, Āfrikas bifelis, Āfrikas zilonis, Šimpanze ~~Xil (saruna) 03:45, 21 janvārī, 2010 (UTC)

Vēsture[labot pirmkodu]

Nākamajos gadsimtos Eiropas interesēs notika vergu tirdzniecība ar piekrastes ļaudīm, kā arī teritorijā darbojas kristiešu misionāri šis teikums ir stilistiski dīvains turklāt angliski par vergiem nekas nav teikts. Tur nav arī konkrēti vergu darbs bet forced labour, kas šķiet var izpausties visādi. "Pārmērīga familiaritāte" arī ir dīvains teksts, man šķiet, ka ir termins ar kuru apzīmē šāda veida draugu būšanu. Un vajadzētu salikt atsauces ~~Xil (saruna) 14:49, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Konkrēti par Kamerūnu interesējies neesmu, taču misionēšana un verdzība bija divi pamatievedumi visur Āfrikā, kur vien ieradās eiropieši. Angliski ir pietiekami daudz literatūras par verdzību un Āfriku. Aber, ka angliskajā vikipēdijā kas nav minēts...tur daudz kas nav minēts. Angļu valodā jau raksta tādi paši cilvēki, ne par matu gudrāki, kā latviešu valodā, tb ir lieliski profesionāli veidoti raksti, ir pavirši anekdošu pārstāsti, ir arī klasiskas aplamības. Kā visur. Neredzu, kāpēc englenderu vikipēdijas variantu būtu jāņem par kritēriju (vienīgais, ar ko tas pārsit latviso versiju, ir rakstu daudzums). --anonīms 06:43, 15 janvārī, 2010 (UTC)
Neredzi ? Tad paskaties kādas ir vēstures sadaļas te un tur - cilvēki nemēdz neatkarīgi viens no otra rakstīt vienu un to pašu, ja orǧināls atšķiras, tad varbūt cilvēks tulkojot ir kļūdījies ~~Xil (saruna) 12:31, 15 janvārī, 2010 (UTC)

"Vēstures" sadaļā manā skatījumā prasās pēc kāda attēla. --Treisijs 15:44, 20 janvārī, 2010 (UTC)

Izkropļos tekstu ~~Xil (saruna) 18:34, 20 janvārī, 2010 (UTC)

mežazvēri[labot pirmkodu]

Cik es saprotu tur dzīvo vairākas antilopju sugas, turklāt izrādās antilopes ir nevis noteikta dzimta, bet vispārināts apzīmējums dzīvnieka paskatam, kas nozīmē, ka raksts par antilopēm ir jāpārsauc par antilopju apakšdzimtu un zem esošā ir jāraksta par dzīvnieku paskatu, jo šeit minētās divas sugas (vai varbūt trīs, jo šķiet vītņragu antilope nav bongo) vispār nepieder šai apakšdzimtai. Otrkārt man šķiet ka vairāk ir dzirdēts par bušbēbijiem, nevis galago. Un es nespēju atrast kas vispār ir drofas, apgaismojiet ? ~~Xil (saruna) 18:54, 18 janvārī, 2010 (UTC)

drofas ir lieli, zālājos dzīvojoši putni. latviski precīzāk būs sīgas. --Biafra 19:01, 18 janvārī, 2010 (UTC) ar nejauku anglisko nosaukumu
Manuprāt, poto nevajadzēja likvidēt, jo poto un galago pieder pie dažādām loriveidīgo puspērtiķu dzimtām, savukārt par bušbēbijiem sauc vienu vai divas galago sugas, kuras nedzīvo Kamerūnā (saskaņā ar "Zvaigznes" lielo enciklopēdiju "Dzīvnieki", kur gan tā sistemātika un latviskie nosaukumi ir diezgan haotiski). Par drofām - tā ir mana neuzmanība, tulkojot no krievu valodas, latviski tās ir lielās sīgas un Kamerūnā nedzīvo, tātad jāņem ārā. --ScAvenger 19:03, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Kaut gan - sīgu dzimtā ir daudz sugu un vairākas dzīvo Āfrikas vidienē, tā ka varētu arī palikt. Jāpiezīmē, ka latviskajā terminoloģijā ir divas sīgu dzimtas, jo ir vēl arī zivis sīgas :) Acīmredzot tāpēc Otididae sauc arī par drofu jeb sīgu dzimtu --ScAvenger 19:09, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Sk. en:Galago ~~Xil (saruna) 19:21, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Angļiem jā, bet minētajā enciklopēdijā pamatnosaukums ir galago; bušbēbijs esot biezastes galago Galago crassicaudatus, bet Dienvidāfrikas galago Galago moholi - mazais bušbēbijs. Tajās Darela grāmatās, liekas, gan arī figurēja bušbēbiji. --ScAvenger 19:31, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Piedod, es lasot angļu rakstu pārskatijos par tiem poto vari likt atpakaļ. Kas attiecas uz galago - par pusi no šiem dzīvniekiem pēc nosaukuma nevar pateikt kas tie tādi vispār ir, man šķiet bušbēbijs vismaz ir dzirdēts vārds. Bušbēbiji ir lielākā daļa tās dzimtas dzīvnieku, par galago sauc tikai trīs (mistiskā kārtā šie nepieder pie galago ģints) ~~Xil (saruna) 19:48, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Vītņragu antilopes nav sistemātiska vienība, tā ir dažu ģinšu grupa, kam ir viļņoti ragi; pie tām pieder bongo, sitatungas un vairākas citas pazīstamas antilopes (kudu, kannas, nilgau). --ScAvenger 19:24, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Antilopes vispār izrādās nav sistemātiska vienība, bet mums ir raksts antilopes kur ir tikai par antilopju apakšdzimtu ~~Xil (saruna) 19:48, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Tās ir tā saucamās "īstās antilopes", bet vispār jā - antilopes ir izkaisītas starp visādiem dobradžiem. Kopumā liels bardaks... kur ir mūsu biologi? --ScAvenger 19:57, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Varbūt palūdz lai pievienojas, iespējams daži pēdējās izmaiņas un kopienas portālu neskatās, attiecīgi nav pievērsuši savu uzmanību šim rakstam ~~Xil (saruna) 20:10, 18 janvārī, 2010 (UTC)
Atstāju ziņu Lietotājs:Ingii, citi (bez klātesošajiem) nekrīt prātā. Starp citu varbūt tās antilopes uzreiz var pārdēvēt par īstajām ? ~~Xil (saruna) 20:27, 18 janvārī, 2010 (UTC)

Pārgāju pāri visiem nosaukumiem. Par tām antilopēm - vītņragantilopes ir ģints Tragelaphus, sugas pēc tam dalās vītņragantilope bongo, vītņragantilope sitatunga. Tādēļ bongo un sitatungas izņēmu laukā, jo arī galago sugas netiek uzskaitītas. Senegālas galago gan pieder galago ģintij, tā ka nevar teikt, ka galago nepieder galago ģintij. Jebkurā gadījumā no galago ģints Kamerūnā dzīvo diezgan daudzas sugas.--Ingii 17:23, 19 janvārī, 2010 (UTC)

Es runāju par nosaukumiem en.wiki tur arī tas ir bušbēbijs. Ai, būs jau labi, vienīgais ar tām antilopēm ir nedaudz dīvaini, bet ja citiem tas neliekas būtiski, lai paliek kā ir ~~Xil (saruna) 17:47, 19 janvārī, 2010 (UTC)
Šobrīd rakstā nav nevienas vienkārši "antilopes", visas antilopes ir precizētas pēc sugām vai ģintīm--Ingii 18:00, 19 janvārī, 2010 (UTC)
Galago lietojumu šobrīd nosaka Rīgas zoodārzs, kas šos dzīvniekus sauc par galago nevis bušbēbijiem. http://www.rigazoo.lv/public/29271.html --Ingii 18:02, 19 janvārī, 2010 (UTC)
Paldies, nu jau ir krietni labāk! --ScAvenger 18:12, 19 janvārī, 2010 (UTC)
Zoo skatījos, bet viņiem ir tikai viena suga. Es nerunāju par lietojumu šajā rakstā, bet par principu - ievēroju, ka angļiem ir vispārināts raksts kas paskaidro, ka antilopes ir apzīmējums dažādu apakšdzimtu dzīvniekiem, nevis viena apakšdzimta kā tas ir mums - iespējams šo ideju derētu nošpikot ~~Xil (saruna) 18:40, 20 janvārī, 2010 (UTC)

Noformējums[labot pirmkodu]

Kur ir problēma- kāpēc virsraksts "Tautsaimniecība" pazūd zem pilsētu tabulas? Dukurs (diskusija) 2015. gada 28. oktobris, plkst. 22.06 (EET)[atbildēt]

Salaboju. --ScAvenger (diskusija) 2015. gada 29. oktobris, plkst. 07.37 (EET)[atbildēt]