Mazais Princis (grupa)

Vikipēdijas lapa
Publicitātes foto no grupas arhīva

Mazais Princis ir Latvijas mūzikas grupa, kuras pastāvēšana saistīta ar mīlestības un dziedināšanas filozofiju. Šī grupa ir klātesoša Latvijas mūzikas skatuves ainā vairāk nekā 8 gadus. Tās mūzikas stila pamatā ir mūzikas pārstrāde un pārnākšana no vienas dzīves fāzes uz citu. "Mazais Princis" kļuvis par Latvijas mūzikas skatuves ievērojamu dalībnieku, gūstot popularitāti ar savu nekonvencionālo pieeju mūzikai un spēju atbrīvot klausītājus. Grupa uzskata, ka mīlestība ir tas, kas var radīt pozitīvas pārmaiņas pasaulē, un viņu dziedināšanas koncerti ir ceļš, kā to paveikt. Šī raksta mērķis ir sniegt ieskatu grupas vēsturē, filozofijā, diskogrāfijā, informēt par tās sastāvu, filozofiju un misiju.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupa dibināta 21. gadsimta 10-tajos gados, lielāko daļu savu pastāvēšanas laiku pavadot tieši atvadu tūrē. Dalībnieki paši grupu dēvē par "mūzikas pārstrādes uzņēmumu", norādot uz savu mūzikas darbu būtību. Grupa sevi iepazīstināja ne tikai kā mūzikas izpildītājus, bet arī kā mīlestības vēstnešus. 2018. gadā grupa izsludināja atvadu koncertu, tomēr pieprasījums pēc viņu mūzikas tirgū tikai pieauga, tāpēc kopš tā brīža grupa turpinājusi atvadīties no saviem klausītājiem, uzstājoties ar īpašiem koncertiem, kas tiek raksturoti kā dvēsļu dziedinošie transformāciju akti.

Publicitātes foto no grupas arhīva. 2023. gads. No kreisās: Viktors, grupas solists, grupas taustiņmeistars un ģitārists Gunārs.

Sastāvs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupu "Mazais Princis" veido divi pamata dalībnieki — solists un sintezatora YamahaEZ220 taustiņinstrumentālists. Vēlāk grupu papildinājuši arī citi dalībnieki — deju meistars un akordeonists Viktors Raiskumietis no Degumniekiem un ģitārists Gunārs Limbažnieks no Liepājas. Katrs grupas dalībnieks sniedz unikālus mūzikas elementus un piedāvā dažādus skaņu risinājumus. Visi mākslinieki kopīgi radījuši spēcīgu mūzikas kopienu, kas ietekmē un aizrauj savus klausītājus ar savu dzīvo skanējumu.

Mūzikas pārstrāde[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Mazais Princis" sevi dēvē par mūzikas pārstrādes uzņēmumu un savu mūziku uz skatuves nekad nav izpildījuši. Viņi uzskata, ka svarīga ir mūzikas kvalitāte un ka nav nepieciešams nepārtraukti ražot oriģinālmūziku, bet tā vietā nepieciešams izpildīt jau tautā iemīļotas melodijas. Bieži grupa neizpilda arī pilnas dziesmas, bet tikai atpazīstamākās dziesmu daļas, piemēram, piedziedājumus, lai klausītāji varētu dziedāt līdzi visu uzstāšanās laiku. Grupa kļūdaini mēdz tikt uzskatīta par alternatīvo šlāgergrupu vai dēvēta par kulta grupu, tomēr paši mākslinieki uzsver, ka sevi neiekļauj nevienā konkrētā žanrā un vēlas tikt asociēti ar mīlestību.[1]

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Debijas fotoalbuma "Mīlestības skartie" vāks

Grupai "Mazais Princis" ir izdots debijas albums ar nosaukumu "Mīlestības skartie", kam ar mūzikas izpildīšanu nav saistības. Šis albums ir ieguvis popularitāti un guvis pozitīvas atsauksmes, akcentējot pārsteiguma elementu un tā saturu mīlestības tematikā.

Filozofija, vērtības un misija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupas galvenā filozofija un misija ir saistīta ar mīlestību un sievietēm. "Mazais Princis" vērtības centrējas ap trīs galvenajiem pīlāriem: sieviete, mīlestība, patiesība. Šie ir vārdi, kas grupu vislabāk raksturo un tie ir pamats viņu darbiem un uzstāšanās uz skatuves. Grupas dalībnieki uzskata, ka sieviete ir sākums visam un cenšas godināt sievietes caur savu mūziku un uzstāšanos. Viņi uzskata, ka mīlestība ir tā, kas var glābt pasauli un tāpēc arī radījuši arī interneta vietni mīlestības un dziedināšanas mērķim - "Mīlestība glābs pasauli".

Ekrānuzņēmums no internetvietnes mīlestībai un dziedināšanai

"Mazais Princis" devīzes:

  • "Kas mīl, tas mīl, kas nemīl - tas mīlēs!"
  • "Sieviete ir jāmīl katru dienu!"

Savā pastāvēšanas laikā grupa piedzīvojusi arī uzbrukumu uz skatuves, iespējams, atentātu,[2] tomēr viss atrisinājies veiksmīgi.

Sadarbības un uzstāšanās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupa organizējusi un ir piedalījusies vairākos iespaidīgos koncertos, tostarp arī izpārdotajā Arēna Rīga koncertā[3][4] 2019. gadā, kur pulcējās Latvijas mūzikas elite. Šis koncerts tika rīkots kā atvadu koncerts, bet "Mazais Princis" turpināja atvadīšanos katrā no saviem nākamajiem koncertiem. Šī lēmuma pamatā bija slavenās grupas "The Rolling Stones" piemērs, kas devās pasaules atvadtūrē pat desmit gadu garumā. Šī pieeja atspoguļo "Mazais Princis" apņemšanos atvadīties no saviem klausītājiem, kamēr viņiem būs no kā atvadīties.[5]

Grupa ir sadarbojusies ar dažādiem citiem Latvijas skatuves māksliniekiem, piemēram, Žoržu Siksnu, Renāru Kauperu, "Dagamba", Kasparu Zemīti, "Čipšis un Dullais", Tomu Grēviņu, Krivenchy, Kristīni Pāži, Patrishu, Zebreni, Uldi Rudaku, UFO, DJ Stocku, Jāni Skuteli, Līgas Libertes deju teātri un citiem.[6][7] Viņi ir aktīvi piedalījušies Latvijas mūzikas skatuves notikumos un ir guvuši atzinību, it īpaši 2018. gada festivālā "Positivus", un vēlāk, ar savu iesaistīšanos grupas "Prāta Vētra" publikas enerģizēšanā. 2019. un 2021. gadā, "Mazais Princis" sadarbībā ar grupu "Prāta Vētra" uzstājās Daugavas stadionā, Liepājā un klubā "Bohēma" Valmierā, oficiāli iesildot un atsildot lielo klausītāju pulku.[8][9]

Uzstāšanās mirklis ar "Līgas Libertes deju teātri"

Reaģējot uz pandēmijas apstākļiem, 2020. gadā muzikālā apvienība rīkoja īpašu tiešsaistes koncertu Valentīndienā ar nosaukumu "Mīlestība glābs pasauli". Pasākums tika veltīts sirsnīgas saskarsmes veicināšanai un cilvēku saliedēšanai attālināti. Gadu vēlāk koncertu translēja arī televīzijas kanālā TV3 Latvija. Grupa ikgadēji piedalās arī labdarības akcijās, kā "Dod pieci" un "Eņģeļi pār Latviju", aicinot iedzīvotājus uz līdzcietību.[10][11] Muzikālā apvienība vairākkārt devusies mīlestības misijā arī ārpus Latvijas - 2019. gadā uz Maltu[12] un 2023. gadā uzstājās diasporai Apvienotajā Karalistē.[13]

Grupa kāpusi arī uz Latvijas mūzikas Lielkoncerta skatuves 2022. gadā Daugavas Stadionā,[14] un 2023. gadā Mežaparka Lielajā estrādē, Rīgā.[15] 2023. gada vasarā apvienība muzicējusi arī Vispārējos Latviešu dziesmu un deju svētkos dalībnieku noslēguma pasākuma programmā un arī galvaspilsētas Rīgas pilsētas svētkos.[16] 2023. gadā grupa aktīvi iesaistās Latvijas sportistu atbalstīšanā, sniedzot koncertus sporta faniem Pasaules Hokeja Čempionātā un FIBA Pasaules Kausā. [17]

Grupa pierādījusi arī savas organizatoriskās dotības, rīkojot unikālus un spilgtus Jaungada sagaidīšanas pasākumus. Kā divi spilgtākie pasākumi līdz šim atzīti "Mazā Prinča Jaungada apņemšanās karnevāls" un "Mīlestības koncentrāts", kas notika Palladium Riga un tika izpārdoti.[6][18]

Grupa "Mazais Princis" uzstāšanās laikā kopā ar "Līgas Libertes deju teātri"

Citāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupas neatņemama sastāvdaļa ir filozofijas nodošana tālāk klausītājam. Daži no citātiem, kas spilgti attaino grupas "Mazais Princis" būtību, kļuvuši populāri un tautā iemīļoti, kā piemēram[5][19]:

  • "Kas mīl, tas mīl, kas nemīl - tas mīlēs, jo kas gan cits šo pasauli spēs glābt, ja ne mīlestība?"
  • "Sieviete ir jāmīl katru dienu."
  • "Mīlestība, mīlestība, kas Tu esi mīlestība? Bet Tu jau arī esi tā mīlestība!"
  • "Teiksim tā, ja..."
  • "Nu, tur jāskatās..."
  • "Man to nevajag!" (citāts kļuvis populārs pandēmijas laikā)
  • "Visiem ir visa kā. Dzīve kūsā. Dzīve kūsā. Debesu Tēvs mums ir devis tik daudz ko. Atveram acis, skatāmies apkārt. Viss ir mūsu. Viss ir mīlestība. Vajag paņemt. Vajag paņemt un sēt mīlestību, kā tādu pieneņpūku sēt mazos mīlas izpletnīšus."
  • "Tu jautāsi kas Tev ir vajadzīgs? Mīļais cilvēk, atbildi pats sev - tā ir mīlestība!"
  • "Nevajag dzīvē iet tur, kur ir ciešana. Vajag iet tur, kur nav ciešana"

Kopsavilkums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Mazais Princis" ir muzikāla apvienība jeb mūzikas pārstrādes uzņēmums ar spēcīgu filozofiju un misiju. Viņu mūzika, koncerti un darbība sniedz iespēju cilvēkiem piedalīties mīlestības ceļojumā un svinēt sievietes lomu pasaulē. Šis raksts ir tikai ieskats grupas "Mazais Princis" darbībā un filozofijā. Grupa turpina piedāvāt dziedinošu mūziku un iedvesmu visiem saviem klausītājiem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Grupa “Mazais Princis”: “Līdz šim intervijas nesniedzām un mēs nevienu neizsmejam!”». Kokteilis.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  2. «Latviešu grupa koncerta laikā piedzīvo "uzbrukumu"; iejaucas apsargi». tautaruna.nra.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  3. «Grupas "Mazais princis" pēdējais koncerts». satori.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  4. «Sākas grupas “Mazais Princis” biļešu iepriekšpārdošana uz atvadu koncertu: biļešu cenas no 1 līdz 100 eiro». Kokteilis.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  5. 5,0 5,1 «Par mums - Mīlestība glābs pasauli Mazais Princis». milestibaglabspasauli.lv (latviešu). 2021-12-13. Skatīts: 2023-10-05.
  6. 6,0 6,1 «FOTO ⟩ Mīlestības pārpilnā Jaunā gada sagaidīšana kopā ar "Mazo princi"». Kultūras un izklaides notikumi (latviešu). 2023-01-04. Skatīts: 2023-10-05.
  7. «Mazā Prinča Jaungada Apņemšanās Karnevāls - Palladium». www.palladium.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  8. ««Prāta vētras» koncertā Liepājā piedalīsies arī «Instrumenti», Aija Andrejeva un «Mazais princis»». www.lsm.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  9. «'Prāta vētras' Liepājas koncerta īpašie viesi būs 'Instrumenti', Aija Andrejeva un 'Mazais princis'». www.delfi.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  10. ««Dod pieci!» izsole: Duets «Mazais Princis» nospēlējis privātu ballīti Salaspilī». www.lsm.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  11. «“Eņģeļi pār Latviju” zvanu centrā piektdien zvanus gaidīja “Mazais princis”, Busels un Dvinska». tv3.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  12. «Jautrā pašmāju muzikālā apvienība “Mazais Princis” dodas mīlestības misijā pāri robežām». Jauns.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  13. «Latviesi.com Diasporas medijs». www.latviesi.com (angļu). Skatīts: 2023-10-05.
  14. «Daugavas stadionā aizvadīts Raimonda Paula daiļradei veltītais "Latvijas mūzikas lielkoncerts"». tv3.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  15. «Mežaparka estrādi pieskandinās otrais Latvijas mūzikas lielais koncerts». www.lsm.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  16. «Rīgas dzimšanas dienā paredzētas krāšņas svinības Vecrīgā». ritakafija.lv (en-US). Skatīts: 2023-10-05.
  17. «Aicinām līdzjutējus uz oficiālo Pasaules čempionāta fanu zonu!». lhf.lv (latviešu). 2023-05-15. Skatīts: 2023-10-05.
  18. Redbird / www.redbird.lv. «Mazā Prinča Jaungada Apņemšanās Karnevāls - Palladium». www.palladium.lv (latviešu). Skatīts: 2023-10-05.
  19. «Mīlestība glābs pasauli - Mazais Princis». milestibaglabspasauli.lv (latviešu). 2021-12-06. Skatīts: 2023-10-05.