UUCP

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no .uucp)

UUCP (angļu: Unix to Unix CoPy - "kopēšana no UNIX uz UNIX", sastopams arī skaidrojums Unix to Unix Copy Protocol) ir datorprogrammu un protokolu kopums, kas ļauj izpildīt komandas attālināti un pārvietot datnes, e-pastu un jaunumus starp datoriem. Tas pirmoreiz parādījās 1979. gadā, kad UUCP tika iekļauts UNIX 7. versijā.

Tā ir alternatīva TCP/IP protokoliem, bet UUCP ir senāki, un tie tika izstrādāti sistēmu mijiedarbībai, kuras nav pieslēgtas tīkliem. Izmantojot UUCP, viens dators var nodibināt savienojumu ar citu, caur modemu izmantojot telefona līniju noteiktu laika posmu, pārsūtot iepriekš sagatavotu informāciju. UUCP ir piemērots tiešai savienojuma nodibināšanai ar attālinātu sistēmu, datu pārraidei un pēc tam savienojuma pārtraukšanai.

Par uucp arī sauc vienu no šī kopuma programmām, kas nodrošina lietotāja saskarni datņu kopēšanas operācijās. UUCP kopums ietver arī uuto (failu pārsūtīšnai uz citu datoru), uupick (failu saņemšanai), uux (lietotāja saskarne attālinātai komandu izpildei), uuxqt (izpilda komandas, kas sūtītas no attālinātā datora) un uuname (ziņo par lokālās sistēmas uucp nosaukumu).

UUCP darbība ir balstīta uz piekļuves failiem attālinātajos datoros ar e-pasta palīdzību. Kad tiek palaista kāda UUCP komanda, tā tiek ielikta rindā. Kad ir nodibināts savienojums ar citu datoru, visas šīs rindā gaidošās komandas tiek nosūtītas kā e-pasta vēstule. Kad šīs komandas saņēmis attālinātais dators un izpildījis, tas sūta atpakaļ rezultātus. Vienlaicīgi komandu sūtīšanā un uztveršanā var piedalīties vairāki datori, tā veidojot UUCP tīklu.

Lai gan UUCP sākotnēji tika izstrādāts UNIX, tas ir adaptēts arī citām operētājsistēmām, piemēram, Microsoft MS-DOS, Digital VAX/VMS un Mac OS.

Līdz ar TCP/IP plašu izplatību, mūsdienās UUCP vairs reti kur tiek izmantots. To lieto dārgos sakaru savienojumos (piemēram, pavadoņsakaru savienojumos). UUCP virs TCP/IP (parasti šifrēts, piemēram ar SSH protokolu) var izmantot, ja datoram nav fiksētas IP adreses, bet ir vajadzība darbināt vēstuļu pārsūtīšanas aģentu (mail transfer agent), piemēram, Sendmail vai Postfix.