Pāriet uz saturu

ASV Augstākās tiesas priekšsēdētājs

Vikipēdijas lapa
Amerikas Savienoto Valstu Augstākās tiesas zīmogs

ASV Augstākās tiesas priekšsēdētājs (angļu: Chief Justice of the United States) ir vissvarīgākā tiesu amatpersona ASV tiesu sistēmā. Priekšsēdētājs vada ASV Augstāko tiesu un ir atbildīgs par tiesas darbību, kā arī par tiesu sistēmas pārvaldību kopumā. Šobrīd šo amatu ieņem Džons Robertss (John Roberts), kurš kļuva par priekšsēdētāju 2005. gadā.

Priekšsēdētāja uzdevumi ietver ne tikai tiesvedības vadīšanu un tiesu administrēšanu, bet arī nozīmīgu lomu valsts ceremonijās un tiesiskajā politikā. Priekšsēdētājs ir arī Konstitucionālo pārskatu komitejas vadītājs, kurā viņš pārrauga federālo tiesnešu apmācību un ētikas kodeksu.

ASV Augstākās tiesas priekšsēdētāju ieceļ ASV prezidents, un viņa iecelšanu apstiprina Senāts. Priekšsēdētāja amata termiņš ir mūža garumā, līdz viņš izvēlas doties pensijā vai līdz nāvei.

Papildus tam, ka Džons Roberts ir priekšsēdētājs, viņš ir arī viens no deviņiem Augstākās tiesas tiesnešiem, kuriem ir tiesības pieņemt lēmumus par konstitucionāliem jautājumiem un federālajiem likumiem. Viņa lēmumi un vadība ir būtiski ietekmējuši ASV tiesu sistēmu un tiesu praksi.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]