Pāriet uz saturu

Alopēcija

Vikipēdijas lapa
Androgēnā alopēcija

Alopēcija jeb plikpaurība ir patoloģiska matu izkrišana, kas izraisa daļēju vai pilnīgu matu izkrišanu noteiktās galvas vai ķermeņa zonās.

Androgēnā alopēcija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Androgēnā alopēcija ir matu retināšanās (miniaturizācija), kas vīriešiem izraisa plikpaurību (vairāk nekā 95 % no visiem vīriešu plikpaurības gadījumiem ir androgēniskā alopēcija), bet sievietēm — matu retināšanās galvas centrālajā daļā, kas izplatās uz galvas sāniem. Parasti matu izkrišana notiek diezgan pakāpeniski, vairāku mēnešu un gadu laikā, bet nereti var būt arī akūta. Androgēna alopēcija var sākties jau pusaudžu gados, bet risks pieaug ar gadiem. Vairāk nekā 50% vīriešu 50 gadu vecumā ir vērojama jau dažādu pakāpju androgēnā matu izkrišana, sievietēm biežāk tā sākas ar menopauzes iestāšanos.[1] Šī matu izkrišana ir saistīta ar mantotu ģenētisku matu folikulu jutību uz dihidrotestosteronu.

Androgēno alopēciju ārstē gan ar iekšķīgi lietojamiem medikamentiem (finasterīdu un dutasterīdu), kas mata saknītes šūnā bloķē testosterona pārveidi dihidrotestosteronā, līdz ar to pasargājot matu no šī aktīvā hormona iznīcinošās iedarbības, gan ārīgi lietojamiem līdzekļiem (minoksidīlu), kā arī ar matu transplantāciju.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Jaunumu raksts». Ārsts.lv (latviešu). Skatīts: 2024-06-08.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]