Apollo Group

Vikipēdijas lapa
Apollo Group OÜ
Dibināts 2012. gads
Galvenais birojs Tallina, Karogs: Igaunija Igaunija
Produkti izklaides, ēdināšanas pakalpojumi, mazumtirdzniecība
Īpašnieks(-i) MM Grupp (55 %)
Sandbach OÜ (45 %)

Apollo Group OÜ ir Igaunijas izklaides, ēdināšanas un mazumtirdzniecības uzņēmumu pārvaldītājsabiedrība. Tā galvenais birojs ir Tallinā. Grupas īpašnieki ir Margusa Linnamē pārvaldītājsabiedrība MM Grupp OÜ (55 % kapitāldaļu) un Ivara Vendelina uzņēmums Sandbach OÜ (45 procenti).

Apollo Group pieder grāmatnīcas Apollo, kinoteātri Apollo, filmu izplatīšanas uzņēmums Baltic Film Distribution, sulu bāri Blender, saldējuma kafejnīcas IceCafe un restorāni O'Learys, KFC, Vapiano un "Lido".

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par Apollo grupas pirmsākumu tiek uzskatīts 1949. gads, kad Tallinā atvēra grāmatnīcu Teadus ("Zinātne").

1998. gada 23 jūlijā tika dibināts grāmatu tirdzniecības uzņēmums AS Apollo Raamatud. 1999. gadā tas atvēra interneta veikalu www.raamatud.ee, bet 2000. gada decembrī Tallinā, Viru ielā atvēra pirmo jaunās paaudzes grāmatnīcu Apollo Raatamataja.

2004. gadā Somijas uzņēmums Sanoma Oyj no Ivara Vendelina un Tomasa Krūsa nopirka video nomas tīklu Videoplanet. 2010. gadā Sanoma apvienoja savus meitas uzņēmumus Igaunijā: AS Apollo Raamatud, AS Rautakirja Estonia (mazumtirdzniecība, agrākais R Kiosk Eesti AS), AS Lehepunkt (preses izdevumu vairumtirdzniecība) un Forum Cinemas Home Entertainment AS (filmu un skaņu ierakstu importēšana, vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība un noma). 30. aprīlī Apollo Raamatud, Lehepunkt un Forum Cinemas Home Entertainment tika likvidēti, to zīmoliem, veikaliem un aktīviem pārejot apvienošanas uzņēmuma Rautakirja Estonia pārvaldībā. 2011. gadā tika atklāta vietne www.apollo.ee. 2012. gada 5. martā Sanoma vienojās pārdot kiosku tīklu R-Kioski (Rautakirja) Norvēģijas Reitan grupai; darījums pabeigts 29. martā. 21. martā Rautakirja Estonia direktors Ivars Vendelins un Tomass Krūss dibināja uzņēmumu Apollo Holding OÜ, kas 11. maijā no Rautakirja Estonia nopirka grāmatnīcu tīklu Apollo. Veikalu tīkls turpināja paplašināties, jaunas grāmatnīcas atverot Tallinā, Vīlandē, Pērnavā un Kohtla-Jervē. 2012. gadā Pērnavā tika atvērts pirmais Apollo Kino kinoteātris.

2015. gada februārī MM Grupp grupai piederošā ieguldījumu sabiedrība UP Invest OÜ iegādājās 50 % Apollo Holding kapitāldaļu. 2017. gada 20. oktobrī tika panākta vienošanās par Apollo Cinemas OÜ (Apollo Kino OÜ mātesuzņēmums) kapitāldaļu iegādi (55 % iegūtu UP Invest OÜ un 45 % — OÜ Apollo Group), kā arī uzņēmumi Theatrical Film Distribution, Apollo Kohvikud OÜ un JÄÄTISEKOHVIKU Osaühing kļūtu par Apollo Cinemas OÜ meitasuzņēmumiem. 5. decembrī Igaunijas konkurences uzraudzības institūcija atļāva šo darījumu. 2018. gada 7. martā Apollo Holding OÜ tika pārdēvēts par Apollo Kauplused OÜ. 2018. gada 18. aprīlī Apollo Cinemas OÜ tika pārdēvēts par Apollo Group OÜ. Tā patiesie labuma guvēji bija Margus Linnamē ar viņa pārvaldības uzņēmuma UP Invest starpniecību (55 % kapitāldaļu) un Ivars Vendelins ar uzņēmuma Sandbach OÜ starpniecību (45 procenti). 2018. gada 23. augustā tika paziņots, ka Apollo Group iegādāsies uzņēmumu APL Restoranid, kam pieder sporta bāri un restorāni Baltijas valstīs, kas darbojas Zviedrijas franšīzes tīklā O'Learys.[1] 21. septembrī darījumu atļāva Igaunijas Konkurences padome. 2019. gada 11. februārī Apollo Group paziņoja par KFC restorānu ķēdes franšīzes iegādi Latvijā un Lietuvā no Lietuvas uzņēmuma Cibus Group. 2019. gada 1. augustā Apollo Group paziņoja par vēlmi iegādāties uzņēmumu Piano Group OÜ, kam pieder Itālijas franšīzes Vapiano restorāni Baltijas valstīs un Somijā.

2020. gada 18. oktobrī mātes uzņēmums UP Invest OÜ tika apvienots ar MM Grupp OÜ. 2021. gada 12. jūlijā tika paziņots, ka Apollo Group iegādāsies Latvijas ēdināšanas uzņēmuma AS "Lido" 51 % kapitāldaļu no Ivara Vendelina uzņēmuma Mirrow Institute, kas jūnijā kļuva par "Lido" kontrolpaketes īpašnieku.[2] Augustā Igaunijas Konkurences padome atļāva šo darījumu, Latvijas Konkurences padome to atļāva oktobrī.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]