Pāriet uz saturu

Argumentum ad populum

Vikipēdijas lapa

Argumentum ad populum (no latīņu — apelācija pie tautas) ir loģiski kļūdains arguments, kurā tiek apgalvots, ka kāda ideja vai viedoklis ir patiess vai pareizs tikai tāpēc, ka to pieņem vai atbalsta liels cilvēku skaits. Tas ir "masu pievilcības" arguments, kurš balstās uz popularitāti, nevis uz pierādījumiem vai loģiskiem pamatojumiem.

  • "Lielākā daļa cilvēku tic šim apgalvojumam, tāpēc tam ir jābūt patiesam." Šāda veida arguments ir kļūdains, jo pat ja liels cilvēku skaits kaut ko uzskata par patiesu, tas automātiski nenozīmē, ka tas tiešām ir patiess. Populāri viedokļi var būt arī maldinoši vai nepareizi. Loģiski un faktuāli pareizs secinājums ir jābalsta uz pierādījumiem un saprātīgu analīzi, nevis tikai uz to, cik cilvēki tam piekrīt.
  • "Šis kandidāts ir ieguvis lielāko vēlētāju atbalstu, tāpēc viņa politikas priekšlikumi noteikti ir pareizi." Tas, ka kāds kandidāts ir populārs, nenozīmē, ka viņa politikas idejas ir objektīvi labākās vai morāli pareizas.
  • "Daudzi cilvēki tic, ka pilnmēness padara cilvēkus trakākus, tāpēc tam ir jābūt patiesam." Liela cilvēku skaita pārliecība nenozīmē, ka ir kādi zinātniski pierādījumi, kas apstiprina šo mītu.
  • "Miljoni cilvēku visā pasaulē izmanto šo produktu, tāpēc tam ir jābūt labākajam tirgū!" Šis arguments ir balstīts uz produkta popularitāti, bet popularitāte ne vienmēr garantē kvalitāti.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]