Astrīda Petaško

Vikipēdijas lapa

Astrīda Petaško ir Daugavpils Valsts ģimnāzijas pedagoģe, skolas muzeja dibinātāja, novadpētniece, Atmodas notikumu aktīva dalībniece, Triju Zvaigžņu ordeņa Goda zīmes laureāte un Goda daugavpiliete.[1]

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

A. Petaško ir dzimusi 1927. gada 18. septembrī Daugavpilī skolotājas Annas Švirksts un sekretāra, valdes priekšsēdētāja, apriņķa vecākā un Daugavpils pilsētas valdes priekšsēdētāja Andreja Švirksta ģimenē.[2] Absolvējusi Daugavpils Valsts ģimnāziju, kurā mācījusies no 1942. līdz 1948. gadam un pēc tam piecdesmit gadus strādājusi tur kā logopēde. Izglītības iestādē sapazinusies arī ar savu dzīvesbiedru Leonu Petaško. Daugavpils Valsts ģimnāzijā mācījušies arī abi Astrīdas dēli.[3] Pēc Daugavpils 1. vidusskolas (Daugavpils pilsētas 1. ģimnāzijas) absolvēšanas, mācījusies arī Latvijas Valsts universitātes Vēstures fakultātē un Maskavas Pedagoģiskā institūta Defektoloģijas fakultātē.[2] A. Petaško aktīvi interesējusies par Daugavpils un Daugavpils Valsts ģimnāzijas vēsturi, un izveidojusi skolas vēstures muzeju. Par iestādes vēsturi sarakstījusi arī divas grāmatas. Astrīdas Petaško nopelns nav tikai materiālu krāšana, bet arī tas, ka viņa pulcē bijušos skolas audzēkņus un skolotājus, kurus no Daugavpils un Latvijas šķīris karš. Viņa palīdzējusi nodibināt kontaktus starp bijušajiem skolasbiedriem.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 2000. gadā A. Petaško tika apbalvota ar Daugavpils Jubilejas Goda zīmi par ieguldījumu Daugavpils attīstībā.
  • 2002. gadā 4. maijā skolotāja tika pagodināta ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi.
  • Viņa ir arī Daugavpils Goda pilsoņu sarakstā.
  • 2005. gadā skolotāja iegūst titulu „Nozīmīgākais latvietis Daugavpilī”.[3]

Mirusi 2013. gada 10. augustā.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Latgales laiks».
  2. 2,0 2,1 2,2 «Latgales Centrālā bibliotēka». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018. gada 29. martā. Skatīts: 2018. gada 25. aprīlī.
  3. 3,0 3,1 «Orthodox».[novecojusi saite]