Krizantēmas ordenis

Vikipēdijas lapa
Augstākais Krizantēmas ordenis ar lielo lentu
Lentes atgriezums ar rozeti

Augstākais Krizantēmas ordenis (japāņu: 菊花章) ir Japānas augstākais apbalvojums. Tā pirmo variantu — ordeni ar lielo lentu 1876. gadā izveidoja Japānas imperators Meidzi; otrais variants — ordenis ar ķēdi tika apstiprināts 1888. gada 4. janvārī. Atšķirībā no Eiropas Japānā ordeņus var piešķirt arī pēc nāves.

Neskaitot imperatora ģimeni, tikai seši Japānas pilsoņi savā mūžā ir saņēmuši ordeni ar ķēdi; pēdējais šādu balvu saņēma bijušais premjerministrs Saiondzi Kinmoči 1928. gadā. Astoņiem citiem tas piešķirts pēc nāves. Mūsdienās ar to apbalvots tikai valdošais imperators. Izņēmumi ir ārvalstu vadītāji, kuriem ordeni ar ķēdi piešķir kā cieņas apliecinājumu.

Ordenis ar lielo lentu ir augstākais iespējamais apbalvojums, ko Japānas pilsonis var iegūt savas dzīves laikā. Neskaitot imperatora ģimenes locekļus, tikai 44 Japānas pilsoņi ir saņēmuši ordeni ar lielo lentu; no tiem tikai 23 tika apbalvoti dzīves laikā.

Ordeņa apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ordeņa ķēde ir izgatavota no zelta, un tajā ir posmi "Meiji" klasiskā formā, kas norāda uz ordeņa dibināšanas laikmetu. Tos vienu no otra atdala posmi, kurus rotā zelta krizantēmas zieds ar zaļi emaljētām lapām.

Ordeņa lielā lente ir sarkana ar tumši zilām apmales svītrām. To nēsā uz labā pleca.

Ordeņa zīme ir četrstūraina zvaigzne ar balti emaljētiem stariem; centrā ir sarkans emaljēts saules disks. Starp stariem ir dzeltens emaljas krizantēmas zieds ar zaļām emaljētām lapām. Zīme ir piekārta pie dzelteni emaljētas krizantēmas, kas atkarībā no izpildījuma varianta piekārta vai nu pie ķēdes, vai uz lielās lentes.

Ordeņa zvaigzne ir līdzīga ordeņa zīmei, bet sudraba krāsā, bez krizantēmas piekares. To nēsā uz krūtīm kreisajā pusē.

Pakāpes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nosaukums / Attēls Spēkā stāšanās datums Apbalvojuma mērķis

Aukstākais Krizantēmas ordenis ar ķēdi
1888. gada
4. janvāris
Tiek teikts, ka ķēde ir "īpaša dāvana tiem, kas rotāti ar Augstāko ordeni."[1]

Aukstākais Krizantēmas ordenis ar lielo lentu

ordenis (augšā), zvaigzne (apakšā pa labi), rozete (apakšā pa kreisi)
1876. gada
27. decembris
"Īpaši piešķir... tiem, kam ir izcili nopelni, kas augstāki par tiem nopelniem, par kuriem tiktu piešķirts Uzlecošās Saules ordenis ar lielo lentu vai Svētā Dārguma ordenis ar lielo lentu ".[2]

Aukstākais Krizantēmas ordenis
1876. gada
27. decembrī
Tas nekad nav ticis pasniegts pats par sevi, tas tiek uzskatīta par Lielās lentes un ķēdes zvaigzni;

oficiāli iekļauta kā abu pakāpju zvaigzne 2003. gada institucionālajā reformā.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Article 2.1, Imperial Ordinance No. 1 of Meiji 21st (1881) (Order of the Precious Crown and Collar of the Supreme Chrysanthemum) (japāņu: 明治21年勅令第1号(宝冠章及大勲位菊花章頸飾ニ関スル件)2条1項 Meiji 21-nen Chokurei dai-1-go (Hōkanshō oyobi dai-kun’i kikka-shō keishoku ni kansuru ken) 2-jō 1-kō)
  2. 勲章の授与基準、2003年(平成15年)5月20日閣議決定 [Criteria for awarding medals, Cabinet decision, as of 20 May 2003 (Heisei 15th year)]. 2003. gada 20. maijs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]