Aviatoru lieta

Vikipēdijas lapa

Aviatoru lieta viena no pēckara staļinisma laika politisko represiju kampaņām, kuras rezultātā 1946. gada pavasarī arestēja un sodīja PSRS kara aviācijas komandierus un lidmašīnu ražotājus.

Pēc Otrā pasaules kara beigām bija redzams, ka esošie lidmašīnu modeļi ir novecojuši, sāk atpalikt no rietumu modeļiem (kurus PSRS kara laikā saņēma lielos apjomos), draud risks zaudēt cīņā par pirmo reaktīvo lidmašīnu ieviešanu. Par vienu no lietas iesācējiem uzskata Staļina dēlu Vasīliju Staļinu, kurš tēvam sūdzējās par biežajām lidotāju nāvēm, kur iemesls ir sliktā padomju lidmašīnu kvalitāte. Kara aviācijas vadība pieņemot no ražotājiem brāķētas lidmašīnas Jak-9. Lidmašīnu konstruktors Aleksandrs Jakovļevs 1945. gada 6. septembrī Staļinam nosūtīja vēstuli, kurā izteica uztraukumu par atpalicību no ASV. Šīs apsūdzības netieši bija vērstas pret kara aviācijas komandieri maršalu Aleksandru Novikovu un aviācijas komisāru Šahurinu.

Staļins lietu uzdeva izmeklēt "Smerš" vadītājam Viktoram Abakumovam. 1946. gada aprīlī arestēja Šahurinu, Novikovu un vēl vairākus vadošos kara aviācijas ierēdņus. Novikovs vēlāk rakstīja, ka lai arī arestēts par aviācijas problēmām, pratināts galvenokārt par iespējamajiem maršala Georgija Žukova pārkāpumiem (Žukovs vēlāk krita nežēlastībā). Novikovu pratināja, neļaujot viņam gulēt. Pēc pāris negulētām dienām viņš bija gatavs teikt jebko.

Apsūdzēto tiesa sākās 1946. gada 10. maijā. 11. maijā apsūdzētos atzina par vainīgiem brāķētu lidmašīnu un lidmašīnu motoru pieņemšanā, kas izraisīja daudzas aviokatastrofas un lidotāju nāves. Visi apsūdzētie savu vainu atzina un saņēma cietumsodus no 2 līdz 7 gadiem.

1953. gada 29. maijā spriedumu pārskatīja un visus lēmumus atcēla un sodītos reabilitēja.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

ИСТОРИЯ АВИАЦИОННОГО ДЕЛА 1946 года