Bruno Strazdiņš

Vikipēdijas lapa
Bruno Strazdiņš
Personīgā informācija
Dzimis 1910. gada 19. decembrī
Valsts karogs: Krievijas Impērija Rīga, Vidzemes guberņa, Krievijas impērija (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1972. gada 1. oktobrī (61 gads)
Valsts karogs: Austrālija Sidneja, Austrālija
Pilsonība Karogs: Latvija Latvija
Karogs: Austrālija Austrālija
Nodarbošanās jurists, sabiedriskais darbinieks, šahists

Bruno Strazdiņš (1910. gada 19. decembris, Rīga - 1972. gada 1. oktobris Sidneja) bija Latvijas un Austrālijas jurists, sabiedriskais darbinieks un šahists.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc Rīgas pilsētas 1.ģimnāzijas beigšanas turpinājis izglītību Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, kuru beidzis 1936. gadā ar maģistra grādu tiesību zinātnēs (Mag. iur.). Pēc tam strādājis Latvijas tiesu resora sistēmā. Otrā pasaules kara laikā devies bēgļu gaitās. Sākumā dzīvojis latviešu pārvietoto personu nometnē Vācijas pilsētā Eslingenā, bet 1949. gadā pārcēlies uz dzīvi uz vienu no Austrālijas lielākajām pilsētām - Sidneju. Tur sekmīgi beidzis valsts darbinieku sagatavošanas kursus, kas pavēruši durvis ierēdņa postenim Austrālijā, un šos pienākumus Bruno Strazdiņš veiksmīgi pildījis līdz pēdējai dzīves stundai. Bijis viens no latviešu sabiedriskās dzīves organizatoriem Austrālijā. 1952. gadā piedalījies Sidnejas Latviešu biedrības dibināšanā, vēlāk bijis arī tās padomes loceklis.[1] Tāpat bijis Daugavas Vanagu biedrs un sēžu vadītājs, Latviešu apvienības Austrālijā vicepriekšsēdis, korporāciju kopas Sidnejā seniors un studentu korporācijas "Vendia" seniors.

Šahists[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pazīstams arī kā šahists. 1930. gadā piedalījies Latvijas šaha čempionāta virsturnīrā, bet vēlākajos gados spēlējis čempionātu blakusturnīros. Bijis Kurzemes reģiona šaha meistars. 1950. gadā uzvarējis Sidnejas pilsētas šaha čempionātā ar lielisku rezultātu - 10 punkti no 11 iespējamajiem.[2] 1960. gadā bijis viens no Sidnejas šaha kluba "Rīga" dibinātājiem, kā arī pildījis valdes priekšsēža pienākumus.[3]

Vietas Latvijas šaha čempionātos[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Sidnejas Latviešu biedrība
  2. "Latvietis Sidnejas meistara godā", laikraksts "Latvija", 01.04.1950
  3. "Jauns šacha klubs", laikraksts "Austrālijas Latvietis", 14.05.1960

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Nekrologs "Dzīves ceļš ir nostaigāts" laikrakstā "Austrālijas Latvietis", 10.11.1972.
  • Encyclopedia of Latvian chessplayers : 1900-2000 / compiled by Val Zemitis ; editors, J. Vitomskis ... [et al. ]. [ASV : b. n.], 2009 2 sēj. : il., portr. ; 29 cm.