Catatonia

Vikipēdijas lapa
Catatonia
Catatonia soliste Metjūza 2006. gadā
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Velsa Kārdifa, Velsa
Žanri alternatīvais roks
indī roks
britpops
Darbības gadi 19922001. gads
Izdevēji Blanco y Negro

Catatonia bija 90. gadu vidū un beigās Lielbritānijā un pārējā Eiropā populāra velsiešu rokgrupa. Catatonia dibināta Kārdifā 1992. gadā, un tās radošo kodolu veidoja vokāliste Kerisa Metjūza un ģitārists Markss Robertss. Grupa laida klajā četrus studijas albumus, no kuriem populārākais bija 1998. gada ieraksts International Velvet, kas Lielbritānijā sasniedza trīskārša platīna albuma statusu, un 1999. gada albums Equally Cursed and Blessed, kas ieguva platīna diska statusu. Abi šie albumi britu pārdotāko albumu sarakstā sasniedz pirmo pozīciju. Vairums dziesmu ir angļu valodā, dažas velsiešu vai abās valodās.

Saasinoties Metjūzas problēmām ar alkoholu, viņa 2001. gadā nonāca rehabilitācijas klīnikā. Koncerttūre, kas bija ieplānota ceturtā albuma Paper Scissors Stone atbalstam, tika atcelta, bet 21. septembrī paziņots par grupas izjukšanu.[1]

Metjūza turpina darboties kā solomāksliniece[2][3], arī pārējie grupas bijušie dalībnieki iesaistījušies dažādos muzikālajos projektos.

Jau pēc grupas izjukšanas iznāca trīs labāko dziesmu izlases, bet 2015. gadā — visu četru studijas albumu deluxe versijas ar singlu b-puses dziesmām, retumiem, koncertversijām, ārpus standarta albumiem palikušajām kompozīcijām, videoklipiem.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Way Beyond Blue (1996)
  • International Velvet (1998)
  • Equally Cursed and Blessed (1999)
  • Paper Scissors Stone (2001)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]