Dalībnieka diskusija:Andris.slavinskis

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Esi sveicināts(a) Vikipēdijā!


Iesākumā lūdzam iepazīties ar svarīgāko informāciju, kas jāzina, uzsākot darbu!

Pirms pirmā raksta izveides lūdzam izlasīt lapu Raksta izveidošana un apmeklēt rakstu vedni.


Sveiks(a), Andris.slavinskis. Esi sveicināts(a) Vikipēdijā latviešu valodā.

Vikipēdija ir brīva enciklopēdija ar bezmaksas saturu, kuru var lasīt un rediģēt ikviens.


Diskusiju lapās lūgums parakstīties ar 4 tildēm (~~~~) vai rīku joslā nospiest pogu . Paldies.

--FRK (runas/darbi) 21:12, 6 martā, 2012 (UTC)

Elektriskā saules bura[labot pirmkodu]

Vai attēla E-Sail ilustrācija.jpg vietā nevar dabūt kādu brīvu attēlu? Tas igauņu attēls izskatās paņemts no citas mājaslapas bez atļaujas, vismaz licenci viņi nav pielikuši. Nāksies to likt kā ārēju saiti. --ScAvenger (diskusija) 07:41, 7 martā, 2012 (UTC)

Par attēliem[labot pirmkodu]

Jāsaprot trīs lietas: 1) attēlam, ko tu augšuplādē, jābūt brīvam no autortiesību apgrūtinājumiem un pretenzijām - tev ir jābūt šī attēla autoram vai arī jānorāda autors un iemesls, kāpēc autortiesību likumi attiecībā uz šo attēlu nav saistoši; 2) jebkurš attēls, kas ievietots vikipēdijā, kļūst brīvi izmantojams jebkādiem, tajā skaitā komerciāliem mērķiem arī ārpus vikipēdijas; 3) augšuplādējot attēlu, obligāti jānorāda autors, avots un licence. --Kikos (diskusija) 08:38, 7 martā, 2012 (UTC)

Vispiemērotākā licence tādiem attēliem būtu {{CC-BY-SA-3.0}}. Ja tik brīvi attēla izmantošanas noteikumi nav pieņemami, attēlu nevar ievietot Vikipēdijā. --ScAvenger (diskusija) 09:15, 7 martā, 2012 (UTC)

Par attēliem[labot pirmkodu]

Uz attēla ir norādīts, kam pieder autortiesības. Pievienošu autortiesību turētāju un atsauci attēla aprakstā. Tuvākajā laikā sazvanīšos ar cilvēku, kas ir izgudrojis attiecīgo tehnoloģiju. Tad pajautāšu par to, vai varu to izmantot Viki. --Andris.slavinskis (diskusija) 09:52, 7 martā, 2012 (UTC)

Attēli ar © simbolu virsū vispār pēc definīcijas nedrīkst atrasties Vikipēdijā. --ScAvenger (diskusija) 10:02, 7 martā, 2012 (UTC)
Man, kā ESTCube-1 programmas dalībniekam, ir tiesības izmantot attēlu — tiesībām attēlu izmantot jebkuriem mērķiem jābūt jebkuram cilvēkam. Ja autors to neatļauj, tad bildi brīvi lietot nedrīkst. Tā nav kasīšanās, bet Vikipēdijas pamatnoteikumi. Ideāli būtu attēlu veidot pašam. --ScAvenger (diskusija) 10:18, 7 martā, 2012 (UTC)

Es esmu autora (Erik Kulu, Tartu Universitāte) bakalaura darba vadītājs un kolēģis. Viņš man atļauj izmantot attēlu. --Andris.slavinskis (diskusija) 11:26, 7 martā, 2012 (UTC)

Lai viņš pats augšuplādē šo attēlu ar attiecīgu licenci jebkurā viki (vislabāk - commons), tad varēsi izmantot. --Kikos (diskusija) 11:38, 7 martā, 2012 (UTC)

Projekta ESTCube-1 attēli ir licencēti ar CC BY-NC-ND 3.0. Atvainojos par sagādātajām problēmām. --Andris.slavinskis (diskusija) 11:52, 7 martā, 2012 (UTC)

NC/ND vikipēdijā nav lietojami (neatbilst nosacījumiem). --Kikos (diskusija) 12:03, 7 martā, 2012 (UTC)
NC nozīmē — NonCommercial (nav izmantojams komerciāliem nolūkiem), ND — NoDerivative (nevar bez atļaujas veidot atvasinātus darbus). Ne viens, ne otrs šeit neder, jo mums ir brīvā enciklopēdija. Ja pie brīviem attēliem nevar tikt, tad rakstā jāsaliek ārējas saites uz vietnēm, kur var apskatīt nebrīvos attēlus. --ScAvenger (diskusija) 12:33, 7 martā, 2012 (UTC)

Paldies! --Andris.slavinskis (diskusija) 12:49, 7 martā, 2012 (UTC)

Sazinājos ar projekta vadītāju un attēlu autoriem. Attēlus var licencēt ar Creative Commons Attribution 3.0. Ja to nebiju izdarījis ar ilustrāciju, tad tagad to izdarīšu. --Andris.slavinskis (diskusija) 14:10, 7 martā, 2012 (UTC)

Neapķērīgiem vēlreiz: AUTORS un AVOTS. Un ar ko nebija laba tā bilde no commons? Starp citu, vēlams bildes augšuplādēt pa tiešo tur. --Kikos (diskusija) 14:15, 7 martā, 2012 (UTC)

Paldies par padomu un atvainojos par sagādātajām neērtībām. --Andris.slavinskis (diskusija) 19:16, 7 martā, 2012 (UTC)

Hidroelektriskās saules bura[labot pirmkodu]

Kāda starpība ir starp ESTCube-1 un IKAROS saules burām? ĒteriskāFejiņa (diskusija) 12:32, 15 martā, 2012 (UTC)

Uz ESTCube-1 būs tikai viens saules buras pavediens, ar kuru tiks testēts E-Sail efekts un buras pavediena izraisītā bremzēšanās plazmā. Gala E-Sail misija sastāv no 50-100 šādiem pavedieniem, kas savā starpā ir saistīti tikai ar diviem kaimiņu pavedieniem pašā galā. Vairāk informācijas var iegūt šeit: http://www.electric-sailing.fi/paper9.pdf . Cik sapratu no IKAROS raksta, bura uz tā ir veidota no plēves, kas darbojas kā saules baterija. Enerģijas iegūšanas ziņā atšķirība ir sekojoša:

  • IKAROS izmanto fotonu spiedienu;
  • E-Sail izmanto saules vēja jonu spiedienu.

--Andris.slavinskis (diskusija) 14:03, 15 martā, 2012 (UTC)

Tātad, ja pareizi sapratu, ESTCUBE-1 elektriskā saules bura (ja pareizi sapratu paskaidrojumu, tad vairāk atgādina saules vēja tīklu vai tīklojumu, bet tas tā - matu skaldīšana) atfiltrē fotonus un izmanto tikai saules vēja jonus, un attiecīgi IKAROS prastā plēves bura ķēra tieši fotonus un laida cauri saules vēja jonus - nu tā kā īpašās logu plēves - laiž cauri gaismu bet ne ultravioleto starojumu? --ĒteriskāFejiņa (diskusija) 14:14, 15 martā, 2012 (UTC)

Jā, tā fizisko daļu var saukt par tīkojumu (sākotnējais koncepts tiešām paredzēja, ka bura tiks veidota no pavedienu režģa), bet, kad pavedieni tiek uzlādēti ar elektronu lielgabalu, izveidojas elektriskais lauks ap pavedieniem, kas darbojas kā sintizēta bura, pret kuru atduras joni un piešķir enerģiju kosmosa kuģim. --Andris.slavinskis (diskusija) 15:12, 15 martā, 2012 (UTC)

Parastā plēves bura "ķer" gan fotonus, gan citas daļiņas (tās, kas nav pārāk ātras), toties ir relatīvi smaga, kaut arī, rēķinot uz laukuma vienību, efektīvāka. Elektriskajai fotoni iet cauri (atskaitot tos, kas tieši trāpa pavedieniem), bet smagās elektriski lādētās daļiņas var nodot daļu sava impulsa arī, netrāpot pavedienam, bet mijiedarbojoties ar pavedienu elektrisko lauku. Pēc idejas tādai burai jābūt mazefektīvākai, bet to kompensē daudz lielāks laukums uz to pašu masu (jautājums gan, cik sver elektronu lielgabals un citas palīgierīces), turklāt tādu konstrukciju mazāk bojā mikrometeorīti. Toties parastā bura var ģenerēt enerģiju, bet elektriskā to patērē. --ScAvenger (diskusija) 15:29, 15 martā, 2012 (UTC)
Diemžēl literatūras trūkums neļauj skaidri diferencēt šos divus viedus - jo reāli (tagad es to apjēzu) sanāk ka ir bura - parastā, kas ir folijas gabals kuram klāt pielikts bleķis ar instruemntiem un ir otrs veids, kur bura sanāk virtuāla, jo patiesībā bura eksistē kā elektriskais lauks, kas tad arī ķer daļiņas/impulsus, pie tam tērē strāvu. varētu ieviest jaunvārdus aktīvā un pasīvā bura, bet to vikipēdijā diemžēl nedara. ĒteriskāFejiņa (diskusija) 15:37, 15 martā, 2012 (UTC)
Man liekas, ka iepriekšminētajā rakstā ir labi paskaidroti darbības principi. Mājas lapā, publikāciju sadaļā arī ir citi raksti. Diemžēl latviešu valodā informācija nav pieejama. Varbūt kaut kad varētu pieķerties plašākam aprakstam, bet neko nevaru apsolīt (nelielais raksts tapa kā papildinājums ESTCube-1 rakstam).

Kopējā pavedienu un citu ierīču masa varētu būt ap 100 kg, lai iegūtu 1 N lielu spēku. Nezinu gan, vai tieši E-Sail gadījumā tā ir laba ideja papildināt terminu ar vārdu "virtuāla" vai "sintizēta", jo tad termina tulkojums nebūtu precīzs. --Andris.slavinskis (diskusija) 16:00, 15 martā, 2012 (UTC)