Dalībnieks:Agris.lapsuks

Vikipēdijas lapa

Starptautiskās monetārās sistēmas ir starptautiski pieņemtu noteikumu, konvenciju un atbalsta iestāžu kopums, kas atvieglo starptautisko tirdzniecību, pārrobežu ieguldījumus un kopumā kapitāla pārdalīšanu starp valstīm. Nodrošina samaksu saprotamību starp pircējiem un pārdevējiem no dažādām tautībām, ieskaitot maksājumu atlikšanu. Lai veiksmīgi darbotos, tiem jārada pārliecība, jānodrošina pietiekama likviditāte tirdzniecības līmeņu svārstībām un jānodrošina līdzekļi, lai novērstu globālo nelīdzsvarotību. Sistēmas var organiski audzēt kā kolektīvu rezultātu, kas izriet no daudziem individuāliem nolīgumiem starp starptautiskiem ekonomiskajiem faktoriem, kas izplatās vairākus gadu desmitus. Alternatīvi, tās var rasties no viena arhitektūras redzējuma, kas notika Bretonvudsā 1944. gadā.

Vēsturiskais pārskats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Visā vēsturē dārgmetāli, piemēram, zelts un sudrabs, tiek izmantoti tirdzniecībai, ko sauc par zelta stieņiem, un kopš agras vēstures ir tirgotas dažādu vērtību - parasti karaļvalsti un impērijas - monētas. Pirmie zināmie zelta monētu lietošana monētu naudas apmaiņas materiāliem ir no Mezopotānijas un Ēģiptes, kas datētas ar trešo tūkstoti gadu pirms mūsu ēras. [1] Agrīnajai naudai bija daudzas formas, izņemot dārgmetālus; piemēram, bronzas lāpstas nauda, ​​kas kļuva parasta zhou dinastijā Ķīnā beigās 7. gadsimtā pirms mūsu ēras. Tajā laikā naudas līdzekļi tika izstrādāti arī Lidijā, Āzijas mazgadīgajā, no kurienes tās izmantošana izplatījās netālu esošajās Grieķijas pilsētās un vēlāk arī citur pasaulē.[2] Dažkārt reģionālās valdības ir noteikušas formālās monetārās sistēmas. Piemēram, pētnieki provizoriski ieteica, ka valdnieks Servijs Tullijs izveidoja primitīvu monetāro sistēmu arhīva periodā, kas bija kļuvis par Romas Republiku. Tulijs valdījās sestā gadsimtā pirms mūsu ēras - vairākus gadsimtus pirms Romas tiek uzskatīts, ka ir izveidojusi formālu monētu sistēmu [3].

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. edited by Jonathan Williams ; with Joe Cribb, Elizabeth Errington. Money : a history. London : Published for the Trustees of the British Museum by British Museum Press, 1997. 16–27. lpp. ISBN 0-7141-0885-5..
  2. edited by Jonathan Williams ; with Joe Cribb, Elizabeth Errington. Money : a history. London : Published for the Trustees of the British Museum by British Museum Press, 1997. 111. lpp. ISBN 0-7141-0885-5..
  3. ed. by Kurt A. Raaflaub. Social struggles in archaic Rome : new perspectives on the conflict of the orders (Expanded and updated ed. izd.). Oxford : Blackwell Publ., 2005. 59-60. lpp. ISBN 1-4051-0061-3..