Deminutīvs

Vikipēdijas lapa

Deminutīvs jeb pamazināmais vārds ir lietvārda vai īpašības vārda, retāk citas vārdšķiras[1] pamazināmā forma. Piemēram, latviešu valodā vārdu "grāmata" un "saule" deminutīvi ir "grāmatiņa" un "saulīte".

Pirmajā un ceturtajā deklinācijā lietvārdus (ar galotnēm -s, un -a) uz deminutīviem pārveido ar izskaņām -iņš un -iņa, savukārt otrās un piektās deklinācijas lietvārdus (galotnes -is un -e) uz pamazināmajām formām pārveido ar izskaņām -ītis un -īte. Atsevišķos gadījumos sarunvalodā nostiprinājušās nepareizās deminutīvu formas, piemēram, kartiņa, kura pareizi būtu kartīte, jo vārds "karte" ir piektās deklinācijas lietvārds.[2]

Dažreiz deminutīvu veidošanā veidojas līdzskaņu mija, kad viens līdzskanis pāriet citā. Piemēram, deminutīvs no vārda koks ir kociņš, un tajā veidojas līdzskaņu mija no k uz c.

Tam pretējā, vārda palielināmā forma ir augmentatīvs.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Deminutīvu darināšana un lietvārdu deklinācijas
  2. «Vai mums pienāk apsveikuma kartiņa vai kartīte?». valodaskonsultacijas.lv. Latviešu valodas aģentūra. Skatīts: 2019. gada 19. martā. Pareizi ir kartīte. Vārds karte ir piektās deklinācijas lietvārds. No piektās deklinācijas lietvārdiem pamazināmās formas atvasina ar izskaņu -īte (nevis -iņa), piemēram, egleeglīte (nevis egliņa), kastekastīte (nevis kastiņa). Tātad pareizā pamazinājuma forma ir kartīte, nevis kartiņa.