Diskusija:Lībieši

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Uzsvars uz pirmo zilbi[labot pirmkodu]

>>Līvu valoda stipri ietekmējusi modernās latviešu valodas izveidi, tās ietekmē radies latviešu valodai raksturīgais uzsvars uz vārda pirmo zilbi.

Atstāšu lapā un neko nemainīšu, bet šis droši vien prasās pēc kāda speciālista viedokļa, kuŗš pie tam spētu atbildētu arī uz šiem jautājumiem:
  1. Kā izskaidrot latgaļu dialekta uzsvaru uz pirmās zilbes - vai tiešām līvi spēja ietekmēt ne tikai jaunu valodu, bet arī pārveidot citu daudzskaitlīgāku valodu dialektus, kas bija avots cilvēkiem kurus nometināja līvu apdzīvotās zemēs - Kurzemē, bet kas tajā pašā laikā nenodrošināja tikpat apjomīgu līvu valodas runātāju plūsmu uz latgaļu pakļautībā esošajām zemēm? Vai šī nav trivializācija, kad raksta līvi, bet domā kopējo somugru ietekmi(ieskaitot latgaļu iekarojumus, kurus pirms tam apdzīvoja seno igauņu tautas) jo tas ko esmu lasījis liecina par ļoti seniem somugru un baltu kontaktiem, kas notika vēl pirms Baltijas somi sadalījās citās valodās - ieskaitot līvu. Un vai tiešām seno latgaļu un citu seno Latvijas tautu valodās līdz līvu ierašanās laikiem uzsvars uz pirmās zilbes netika lietots un tas ir nesenas(tikai ~1000 gadus senas) izmaiņas?
  2. Balti kādreiz apdzīvoja milzīgas platības Eiropā un robežojās ar dažādām tautām - ar ļoti radniecīgiem Eiropas skitiem(kurus nomainīja slāvi, bet viņi neskaitās, jo slāvu valodas ir baltu valodas atzars), baltu ietekmētiem ģermāņiem un somugriem un iespējams, ka arī ar citām nu jau izzudušām nezināmām valodām. Modernajā Eiropā praktiski visās valodās ir uzsvars uz pirmās zilbes. Kā milzīgs izņēmums ir tikai leiši, kuru valodā uzsvara sistēma ir radusies nesenu(vēsturiski) izmaiņu rezultātā. Vai tiešām arī Latvijā šo uzsvaru var izskaidrot tikai ar somugru ietekmi?
  3. Kā tas iespējams, ka Baltijā, kuru ilgstoši bez pārtraukuma apdzīvoja skandināvu tautas(velna laivu kultūras cilvēki, skandināvu kolonijas jau no ~6. gadsimta Kursā un vēlāk Daugavā līdz pat vācu atnākšanai 12 gadsimtā, un "zviedri" Igaunijas salās kas saglabājās līdz pat WW2), kas ietekmēja gan baltu, gan igauņu valodas tā, ka šo no skandināvu nākošo mantojumu(pūķis un citi vārdi) mūsdienās par savu uzskata gan latvieši gan igauņi, bet nez kāpēc šā mantojuma sarakstā nav skandināvu uzsvars uz pirmās zilbes?(šis nav apgalvojums, bet retorisks jautājums, jo līvi ir tikai viena no iespējām - un šajā sakarā ar pārvērtētu ietekmi)
  4. Papildjautājums - vai tiek pieņemts, ka baltu valodas ieguva uzsvaru uz pirmās zilbes tikai no citiem? Pat neskatoties uz to, ka zināms, ka baltu valodas bija dažādas jau senos laikos.

GrimDawn (diskusija) 2023. gada 14. jūlijs, plkst. 15.23 (EEST)[atbildēt]

Nosaukumi[labot pirmkodu]

Latviešu valodā tautas nosaukums ir lībieši, līvi lietojot kā daļēju sinonīmu no līvu valodas. Ja kaut kur minēts "līvi", vienmēr klāt latviski ir "lībieši" - Līvu (lībiešu) Savienība, Līvu (lībiešu) lietu nodaļa utt. Roalds 13:18, 23 janvārī, 2008 (UTC)

Lībija ir valsts ar Kadafi kā tās vadītāju. Lībijā dzīvo lībieši. Līvi tātad nevarētu būt lībieši. Vajadzētu konsekventi lietot tikai "līvi, līvu valoda, līvu tradīcijas, līvu zeme, līvu vēsture, līvs, līviete..."

[1] IMHO tie ir sinonīmi un lai paliek kā ir ~~Xil (saruna) 11:45, 28 septembrī, 2008 (UTC)
Lībijā dzīvo arābi, berberi, tuaregi u.c. --84.237.170.248 13:43, 28 septembrī, 2008 (UTC)

Diskusija par līviem/lībiešiem: Kategorijas diskusija:Lībieši. --FRK (diskusija) 17:59, 21 novembrī, 2014 (EET)

Līvu apdzīvotie novadi 13. gadsimtā[labot pirmkodu]

Ierosinu šīs nodaļas pārstrādāšanu. Sarakstā minētie novadi nav 13. gadsimta iedalījums. Nosaukuma maiņu vai savādāk veidot sarakstu. Dažas vietas pat tolaik vēl nebija! Roalds 19:22, 6 janvārī, 2009 (UTC)

Jāņem ārā vai jāpārraksta atbilstoši 13. gs. Kādam būs gribējies uzskaitīt jaunos novadus :) --Kikos 19:34, 6 janvārī, 2009 (UTC)

Vēsture[labot pirmkodu]

sadaļā par līvu vēsturi ir diezgan liels bardaks un teksts nav izkārtots hronoloģiskā secībā. arī struktūra tāda dīvaina. bez tam visā rakstā vēsture ir tik dominējoša (īpaši jau krusta karu laika "senvēsture"), ka ierosinātu iznest atsevišķā rakstā visu vēsturi vai daļu no tās (īpaši jau visus tos personvārdus) un galvenaja rakstā atstāt tikai galveno --Biafra 21:17, 20 decembrī, 2009 (UTC)

Tas ir Pirags pastrādājis. Droši darbojies. --Digital1 [uzrunāt] 21:23, 20 decembrī, 2009 (UTC)
:) tā jau sapratu, bet, ja godīgi - tas bija vairāk kā pamudinājums citiem, diez vai pats saņemšos, nav man tuva tēma. --Biafra 21:25, 20 decembrī, 2009 (UTC)
Da lietotājam Pīrāgam tāda rakstu veidošanas maniere, ka par tēmu (šai gadījumā lībiešiem) interesents nekā neuzzina, taču štābeļiem tiek pārdrukāta morāli un saturiski novecojusi pagājušā gs. sākuma populārliteratūra. Tb daudz prātīgāk būtu uztaisīt atsevišķu rakstu Lībiešu vēsture, kur Pīrāgs varētu copy/paste gāzt iekšā visu, ko ciema bibliotēka aiz sētas izmetusi, savukārt par pašu tautu varbūt kāds zinātājs varēs papildināt. --anonīms 08:35, 14 janvārī, 2010 (UTC)

Somu Vikipēdija[labot pirmkodu]

Vairākas atsauces dotas uz somu Vikipēdiju. Ieteiktu noņemt. --GreenZeb (diskusija) 10:23, 26 augustā, 2010 (UTC)

Izdzēsu par līvu senumu[labot pirmkodu]

Nu tomēr, kāpēc ir tik ļoti liela vēlme latviešu informācijas telpā padarīt somugrus un līvus par senākajām Latvijas tautām, kaut līvi - tāpat kā visi citi ir ienācēji Latvijas teritorijā - pie tam vieni no pēdējiem ienācējiem un somugru valodas izplatība vispār ir vēlāka par baltu ne tikai Latvijā, bet arī Somijā un arī Eiropā vispār.
Iespējams, ka šo cilšu senais pašnosaukums bija "sāmi", no kā cēlies gan Sāmsalas, gan Somijas nosaukumi.
Iespējams, bet iespējams ka tas nebija pašnosaukums. Somu nosaukums ir ļoti konkrēti cēlies no sāmu nosaukuma un šeit to var pat nepieminēt.
Kas attiecas uz sāmu nosaukumu, tas tiek ļoti noteikti saistīts ar baltu izcelsmes vārdu zeme - tas jau izslēdz pašnosaukuma versiju tautām, kas nerunāja baltu valodās un visticamāk, ka sāmi(šeit un iepriekš sāmi ir tie, kas mūsdienās apdzīvo Skandināvijas ziemeļus, nevis Sāmsalas iedzīvotāji) arī nerunāja somugru valodās, pirms somugri ieplūda viņu vidū un asimilēja par somugriem.
Un šādiem prātojumiem tomēr būtu vieta Diskusiju, nevis Raksta lapā.
izdzēsu arī pieminējumu ar līvu saistību ar velna laivām. Vispirms, tām nav nekādas saistības ar apbedījumiem no akmens krāvumiem Igaunijas ziemeļos, kas tiek datēti ar 800BC un laikam patiešām tiek saistīti ar somugriem(vai drīzāk gan uz vietējo tradīciju maiņu dēļ somugru valodās runājošo ienākšanas Igaunijā), bet tiem tomēr ir atšķirīga forma no velna laivām, kuras saista ar skandināvu kultūru, jo tādas atrod arī Dānijā un tādas ir pilns Gotlandē. Bez tam, šīs velna laivas pārstāja taisīt taisni pirms somugru ienākšanas un tās sasaistīt ar somugru tautu - un līvi ir somugri tomēr ir pilnīgs vājprāts.
Tas teksts ko lasu wiki angļu valodā par velna laivām pilnīgi skaidri norāda uz velna laivu skandināvisko izcelsmi un pats par sevi velnu laivu atrašanās Latvijā ir interesanta informācija un norāda uz daudz senāku no Skandināvijas nākušo iedzīvotāju kolonijām Latvijā, bet kāds tam visam sakars ar līviem, kas parādījās Latvijā 2000 gadus vēlāk par Kurzemes velna laivām? Kā vispār var sasaistīt velna laivu kultūru ar līviem, ja šī kultūra pārstāja eksistēt 1000 gadus pirms līviem? GrimDawn (diskusija) 2023. gada 11. jūlijs, plkst. 03.22 (EEST)[atbildēt]
Lūdzu mēģiniet vēlreiz noformulēt ar atsaucēm pamatotu enciklopēdiska stila tekstu.--Pirags (diskusija) 2023. gada 7. jūlijs, plkst. 07.18 (EEST)[atbildēt]
Es piedāvāju dzēst to daļu par velna laivām un viņu saistību ar līviem - pilnībā, jo oriģinālam nav atsauču. Ja atradīsi, ka tiem ir saistība ar līviem, labprāt izlasītu par to ne tikai wiki. GrimDawn (diskusija) 2023. gada 11. jūlijs, plkst. 03.22 (EEST)[atbildēt]
Tas pats par Sārnates apmetnes saistību ar līviem. GrimDawn (diskusija) 2023. gada 11. jūlijs, plkst. 03.22 (EEST)[atbildēt]

Līvu senči dzīvojuši Kurzemes ziemeļos jau kopš vidējā neolīta perioda (3400.—2300. gadā p.m.ē.). Viņu kultūra piederēja ķemmes-bedrīšu keramikas kultūras lokam.[labot pirmkodu]

Kāds šim apgalvojumam ir unikāls sakars ar līviem, jo nomainot līvu, piemēram pret lietuviešu pilnīgi nekas nemainās, jo leišu senčos tāpat arī ir Narvas kultūras cilvēki, kas arī piederēja ķemmes-bedrīšu kultūras lokam un Narvas kultūra, atšķirībā no citām kemmes-bedrīšu keramikas kultūrām netiek identificēta ar somugru kultūru. Vai šeit ir kādam izpratne par to, ka kemmes-bedrīšu keramikas kultūras eksistēja arī Korejā? Tā pagaidām ir vissenākā keramikas kultūra uz šīs planētas un to lietoja ne tikai somugru senči. GrimDawn (diskusija) 2023. gada 11. jūlijs, plkst. 03.22 (EEST)[atbildēt]

Kur pazaudējāt[labot pirmkodu]

Daugavas,Gaujas lībiešus,bet tik droši atradāt '' līvus'' ,- lūk,tēma ! 188.92.22.7 2023. gada 11. jūlijs, plkst. 14.55 (EEST)[atbildēt]