Diskusija:Luterisms

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Jautājums par latviešu valodas parezību: LUTERISMS vai LUTERĀNISMS?

Svešvārdu vārdnīcās abi termini ir līdzvērtīgi. --ScAvenger 20:33, 7 decembrī, 2007 (UTC)
Man tāds jautājums kādu lauku atpakaļ jau bija, tad nolēmu lietot tādu vārdu, ko lieto pati baznīca. Pajautāju pazīstamam mācītājam un lietoju luterticība. --Feens 21:30, 7 decembrī, 2007 (UTC)
Interesanta mums tā valoda - kāpēc isis skaā esam Luterāņi, nevis luteri, tādā gadījumā?'Bet jā, laikam ir evanģēliski luteriskā baznīca... Aiveirulz

1.`Luterisms` ir daudz dabiskāks, skanīgāks un latviskāks (darvinisms, marksisms, makjavellisms utt.) un ir jau aprobēts arī šeit, latviešu Vikipēdijā. Tad te vajadzētu arī atvasinājumus vienkāršot: `luterisks` (vairumā gadījumu jau ir )un `luterieši` (lūk, te it bieži ir no `luterānisma` atvasinātie `luterāņi`). Gan skaidrības, gan vienkāršības, gan skanīguma dēļ manuprāt vajadzētu konsekventi iet uz `luteriešiem`. Gluži derīgi un saprotami arī `luterticīgie` - atkal atkarīgs no konteksta un stilistikas. 2. Šepat lejāk pirms Izmaiņu kopsavilkuma ir ieteikts skatīt `Lietošanas noteikumus`, kas labi un pareizi. Taču pēc `Saglabāt lapu` nākošajā rindkopā ir `pielietošanas noteikumi` (vismaz man tie nepakļaujas labošanai un ved uz angļu lapu). Arī šo `lietošanu` vajadzētu akceptēt kā īsto un pareizo. Protams, tekstos iespējams arī sinonīms `izmantot`, attiecīgā stilistikā arī `likt lietā` vai pat `brūķēt` (tas jau nu ārpus enciklopēdiska uzstādījuma), tiesvedībā dažkārt `piemērot` (?). Katrā ziņā šāda tipa tekstā (kā Vikipēdijas norādījums) būtu visur jāraksta `lietošana` (noteikumi, pati darbība, lietojums utt.) JT JT 17:05, 18 decembrī, 2011 (UTC)

Sāku lēnām aptvert, kur jālieto paraksts un kur tildes; lūdzu neņemt ļaunā kļūmes šajā laukā... Nekā, atkal garām. JT

Ar parakstu viss ir vienkārši: Jums diskusijās ir jānospiež poga rīku joslā un nav nekas vairs jāraksta (JT vai vēl kaut kas). Un veicot labojumus rakstos, kopsavilkumā NAV jāparakstās — viss ir ļoti labi redzams hronoloģijā un pēdējās izmaiņās, kas ir veicis izmaiņas rakstos.--FRK (runas/darbi) 17:51, 18 decembrī, 2011 (UTC)