Diskusija:Matērija

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Matērija un viela starpviki saites aizved uz kopēju vienu. It kā vajadzētu apvienot, bet jo vairāk pētu, jo mazāka pārliecība kļūst. Angļiem Matter ir viss, kam ir masa un tilpums. Savukārt krieviem to attiecina tikai uz vielu, bet matērija ir plašāks jēdziens, ietverot dažādus laukus, tumšo matēriju un tumšo enerģiju. --Dainis 21:23, 10 novembrī, 2010 (UTC)

Vielas raksta starpviki saites ir nepareizas (tas raksts vispār būtiski jāpārstrādā). Vielas jēdzienu lieto gan kā sinonīmu matērijai, gan - šaurākā nozīmē - kā ķīmiskas vielas jēdzienu un tā arī būtu raksta tēma, lai nedublētos ar šo rakstu. "Matērijas" terminu arī attiecina gan tikai uz tā saucamo barionu matēriju, kas ir praktiski tas pats, kas ķīmiskā viela, gan uz visiem fermioniem, gan vēl plašākā nozīmē uz pilnīgi visām elementārdaļiņām, tai skaitā mijiedarbību nesējiem. Filozofiskā aspektā par matēriju uzskata visu objektīvo realitāti, atšķirībā no garīgās sfēras. --ScAvenger 05:40, 11 novembrī, 2010 (UTC)
Savukārt raksta ķīmiskā viela starpviki saites ved uz ķīmiskiem savienojumiem, kas ir vēl šaurāks jēdziens. Tas viss būs nopietni jāpārstrādā. --ScAvenger 05:48, 11 novembrī, 2010 (UTC)