Diskusija:Matemātika

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Ko nozīmē reālās pasaules objekti?

Ja jau ar šādu izteikumu definē kādu jēdzienu, tad nepieciešams to paskaidrot priekš tādiem, kas tādu izteikumu nepazīst.

Tie varētu būt prestats iedomātās pasaules objektiem (tādi, kas dabā neeksistē). --Yyy 15:29, 16 janvārī, 2006 (UTC)

Definīcija[labot pirmkodu]

Manuprāt, "zinātne par reālās pasaules skaitliskajām attiecībām un telpiskajām formām" vairāk raksturo fiziku nevis matemātiku, jo pētīt reālo pasauli (precīzāk — nedzīvo dabu) ir fizikas uzdevums. Labākajā gadījumā šādu aprakstu var attiecināt uz pielietojamo matemātiku (applied mathematics), bet ne, piemēram, uz skaitļu teoriju vai loģiku. Piedevām, tālāk rakstā pat ir teikts, ka "matemātikas pētāmie objekti nav atrodami realitātē".

Matemātikas pamatideja, manuprāt, ir apskatīt abstraktus objektus, kas ir atrauti no realitātes (piemēram, matemātikā nav svarīgi, vai runa ir par diviem āboliem vai diviem elektroniem — svarīgs ir abstraktais jēdziens "skaitlis 2"). Vēl jo vairāk, matemātikā nav nekas neparasts veidot abstrakcijas objektiem, kuri jau tā ir abstrakti (piemēram, abstraktajā algebrā vai kategoriju teorijā).

Es piekrītu, ka manis piedāvātais apraksts "zinātne par lielumiem, formu, struktūru un to izmaiņām" bez papildus paskaidrojuma ir ļoti abstrakts un nekonkrēts (es to paņēmu no angļu raksta, kurā tas ir ļoti labi izskaidrots). Pagaidām laikam būs jāmēģina izdomāt kaut kāds starpvariants vai vispār jāizvairās no tiešas definīcijas (galu galā, pat tik prestiži izdevumi kā šis izvairās no tiešas definīcijas). --Marozols 21:08, 19 augustā, 2010 (UTC)

Protams, par šo var diskutēt, bet es šo definīciju pievienoju ne no sevis. Ja godīgi, man personīgi ne visai iet pie sirds arī manis pievienotā definīcija. To pievienoju, jo tai varēju norādīt atsauci. Ja vari atrast kādu labāku definīciju, tad droši to var izmainīt, bet norādi arī atsauci, kur tas tā ir rakstīts.--Treisijs 19:42, 20 augustā, 2010 (UTC)