Diskusija:Padomju Savienība

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Par PSRS totalitārismu.

Nezinu, manuprāt, 1980-90.gadu PSRS bija karikatūra par totalitārismu (ko, protams, nevar teikt par Staļina laikiem), drīzāk tā bija autoritāra vienpartijas diktatūra (diezgan maiga, jo virtuvēs varēji muldēt ko gribi), respektīvi kaut kas līdzīgs mūsdienu Baltkrievijai. Principā es izmestu arā to totalitārismu, jo PSRS dažādos laikos bija dažāda, bet var izcelties sašutums :). Tāpēc arī pagaidām lieku diskusijā.--Feens 00:04, 13 oktobrī, 2005 (UTC)

Sašutums nav parādījies - aizstāju "totalitārismu" ar "nedemokrātiskā valsts iekārta", kā arī PSRS izveides gadu - uz 1922. g., un norādu uz demokratizāciju Gorbačova laikā.--213.175.124.191 12:08, 23 janvārī, 2006 (UTC)

Man pašam liekas, mūsdienās dzīvojot, ka tā padomju savienība ir bijusi viena tizla izgāšanās un naidpilns laiks. Cilvēki atdeva pilnīgi visu enerģiju kaut kādiem tizliem 5 gades plāniem. Citi pie piena vienkārši pielēja ūdeni, lai varētu parādīt, ka kolhozs ir gatavs tam stulbajam piecgades plānam. Kā arī tā jauniešu apvienība - galīgs murgs, kaut kādi oktobrēni, pionieri. Pilnīga bezjēdzības. Labi, ka tie laiki beigušies, nepastāv tā stulbā atkarība no mātes krievijas. No citas puses, cilvēkiem mūsdienās ir labāk, nekā tajos tizlajos Staļina laikos?

Sanāca pasmaidīt par to gala variantušo iekārtu Staļina valdīšanas periodā (1929-1953) bieži uzskata par totalitāru.

Skolēniem domāta vārdnīca: Totalitārisms(fr. totalitaire)- valsts pārvaldes un politiskā režīma forma, kam raksturīga visaptveroša valsts kontrole pār sabiedrības dzīvi, konstitucionālo tiesību atcelšana vai neievērošana, legālas opozīcijas nepieļaušana, sabiedrības militarizācija.

Miķelis Ašmanis Politikas teorija Totalitārijam režīmam ir raksturīga sabiedrības visu sfēru- ekonomiskās, sociālās, sadzīviskās, garīgās, politiskās- totāla, tas ir, visaptveroša reglamentācija, pilsoniskās sabiedrības izteikta sadrumstalošanās un tādēļ vājums, iedzīvotāju zema patstāvība un eksistences problēmu risinājuma gaidīšana no valsts institūtiem.

Angļu wikipēdijā [1] ir rakstīts, ka PSRS Staļina laikā bija totalitāra. Kā nosaukt visu pārējo laiku nezinu, par demokrātisku, tomēr to negribas saukt. Tomēr domāju, ka bieži uzskata par totalitāru. būtu jāaizvieto ar to, ka Josifa Staļina valdīšanas laikā () valstī bija totalitārs režīms.

nāca komunisti Boļševiki, tomēr skanētu labāk:)

P.S. Starp citu, represijas nav obligāts faktors, lai kādu režīmu sauktu par totalitāru, cenzūra, viena partija, politiķu grupa, kas ir pie varas utt., tie arī ir svarīgi totalitāras valsts veidotāji..--kurlandlegionar 03:26, 27. jūnijā, 2008

Novērsu pēdējās izmaiņas, jo kopsavilkumā nekas netika paskaidrots. Ir diskusiju lapa, kur var vispirms apspriest, bija vai nebija totalitārisms — nevis vienkārši izdzēst. --ScAvenger 16:18, 12 aprīlī, 2011 (UTC)

PSRS sabrukums[labot pirmkodu]

Vai tiešām "kapitālistisko imperiālistu un cionistu sazvērestības" teoriju šeit ir nepieciešams minēt? Arī nepārtraukta cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanās taču nenotika. Dukurs (diskusija) 2015. gada 26. novembris, plkst. 13.27 (EET)[atbildēt]