Diskusija:Pasaules sistēmas teorija

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Runa nekur neiet! Lūdzu skaidrāku izklāstu par to, kas tieši ir jāmaina un jāuzlabo sadaļā "Pasaules sistēmas pieeja". —Šo komentāru pievienoja Erda5 (diskusijadevums).

Pārdēvēšana[labot pirmkodu]

Es pārdēvēju par Pasaules sistēmas teorija ([1] - tur kā nekā raksta speciālisti). Ja ir kādi iebildumi, tad sakiet.

Diskusiju lapās lūgums parakstīties ar 4 tildēm (~~~~) vai rīku joslā nospiest pogu . --GreenZeb (diskusija) 11:59, 16 maijā, 2010 (UTC)


Tad pareizāk būtu pieeja nevis teorija, jo rakstā ir pieminēts, ka ši ir pieeja kā pētīt nevis teorija no konkrēta teorētiķa, lai arī '\sīs pieejas spilgtākais pārstāvis ir I. Vallersteins. --Erda5 12:05, 16 maijā, 2010 (UTC)

Latviešu valodā (pēc Google datiem [2] [3]) daudz izplatītāk ir lietot vārdu teorija, līdzīgi kā tas ir darīts lietuviešu vikipēdijā. Varbūt tie nav gluži sinonīmi, bet praktiski to konteksti ir ļoti vienādi (piemēram, angļu vikipēdijā World-systems theory tiek pāradresēta uz World-systems approach). Tiešām mainīt atpakaļ? --GreenZeb (diskusija) 12:13, 16 maijā, 2010 (UTC)

Pārlasīu Jūsu norādītos avotus, var saglabāt šo nosaukumu "Pasaules sistēmas teorija" --Erda5 12:19, 16 maijā, 2010 (UTC)

Kādi vēl Būtu Jūsu norādījumu raksta rediģēšanai, lai tas atbilstu publikācijai!? --Erda5 12:54, 16 maijā, 2010 (UTC)

Manuprāt, vajadzētu maksimāli censties vienkāršākā un skaidrākā valodā, jo šī tomēr ir, tā teikt, tautas enciklopēdija. Jau pirmajos divos teikumus vajadzētu dot īsu un vispārīgu skaidrojumu, kas ir pasaules sistēmas teorija/pieeja. Protams, precīzi nezinu, ko veidnes ielicējis ar to bija domājis, vari uzprasīt viņam personīgi. --GreenZeb (diskusija) 16:46, 16 maijā, 2010 (UTC)
Atbildu personīgi: no pirmajiem teikumiem vispār nav saprotams, par kādu izziņas nozari vispār iet runa. Kāda pieeja, kam, pa kādu ceļu? Un teksts jāraksta latviski, teikumus veidojot latviski un arī visus personāžus latviskojot. Palasījos angļu rakstā (kur arī pilns ar uzlabošanas veidnēm) - arī netika skaidrs, par ko iet runa. Vai nu formulē konkrēti, kāda sistēma un kāpēc "pasaules", vai arī dzēst! --Kikos 16:53, 16 maijā, 2010 (UTC)

Diez vai varēšu tik ļoti vienkāršot, lai būtu skaidrs jeb kuram. Tomēr tā ir specifiska informācija, kuras izpratnei esmu norādijs papildus atsauces un citus resursus, kur plašāk par to ir aprakstīts (gan citā valodā) un ir iespēja uzzināt. Lūdzu informējiet mani, kad raksts būs atbilstoš publikācijai! Esmu atkal nedaudz pamainījis pirmo rindkopu un latviskojis personāžu vārdus, uzvārdus.--Erda5 18:02, 16 maijā, 2010 (UTC)

Tagad vismaz aptuveni ir saprotams :) Tomēr pie valodas stipri jāpiestrādā - kas, piemēram, domāts ar teikumu Tieši visatpazīstamākā pasaules sistēmas pētniecības pieejas teoriju ir veidojis I. Valleršteins ? --ScAvenger 22:04, 16 maijā, 2010 (UTC)

Ievēroju visus norādījumus, lūdzu mani informēt par tālāku teksta rediģēšanu. Jo ir grūtu aprakstīt, ja pats tēmu saproti, tādēļ ir manāmas neskaidrības kontekstos un, varbūt, rakstības stilā! --Erda5 12:19, 17 maijā, 2010 (UTC)

Sakiet, vai ārzemju Wiki par līdzīgu tēmu arī var norādi uzlikt uz šo Lv lappu (ienākošā saite)? Men īsti neizdodās to izdarīt. --Erda5 15:33, 18 maijā, 2010 (UTC)

Ir jau boti vakar salikuši visur. --ScAvenger 16:19, 18 maijā, 2010 (UTC)

Tātad man to pašam darīt nevajag? Īsti nesapratu! Būtu labi, ja kāds man varētu pateikt, kad šis raksts būtu apstiprināms. --Erda5 16:41, 18 maijā, 2010 (UTC)

Citu valodu atbilstošajos rakstos kreisajā pusē apakšā pie starpviki saitēm ir arī latviešu saite. Tur un tikai tur ir jāatrodas šīm saitēm. Vikipēdijā raksti netiek "apstiprināti" un uzlabošanas veidnes esamība nav šķērslis raksta pastāvēšanai. Sliktākais, kas var notikt - raksts var tikt izdzēsts, bet šeit tik traki nav. Tomēr valoda joprojām ir slikta, vajag uzmanīgi pārlasīt vēlreiz. Nav pat runa par būtību, bet par elementāru gramatiku. --ScAvenger 17:02, 18 maijā, 2010 (UTC)


Izmainiju dažu teikumu struktūru un palaboju inter un orto kļūdas. —Šo komentāru pievienoja Erda5 (diskusijadevums).

Ir krietni labāk. Vajadzētu konsekventāk lietot terminus - vietām ir teorija, vietām pieeja, vietām teorijas pieeja. Kā teorija vai pieeja var būt tas pats, kas iekārta? --ScAvenger 18:24, 18 maijā, 2010 (UTC)