Diskusija:Sāls

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Es jau sāku domāt, ka šo vajadzētu pievienot rakstam, bet izrādās Treisijs domā tāpat. Vārds "sāls" ir otrās deklinācijas lietvārds (6. deklināciju manuprāt vispār neapskata). Uz šito vienmēr skolotāji ķer mūs, skolēnus, uz muļķi.--FRK (runas/darbi) 20:06, 25 aprīlī, 2011 (UTC)

Par šo bija rakstīts vienā samērā nopietnā izdevumā, kuru tagad nevaru atrast, bet domājams, ka līdz rītdienai atradīšu.--FRK (runas/darbi) 20:08, 25 aprīlī, 2011 (UTC)
Pareizrakstības vārdnīcā teikts, ka "sāls" ir vīriešu dzimtes vārds ar daudzskaitli "sāļi", sieviešu dzimte nav pieminēta. Sīkāk šeit. Godīgi sakot, līdz šim man likās, ka vīriešu dzimtē ir ķīmiskie sāļi vispār, bet "vārāmā sāls" ir izņēmums, tomēr izrādās, ka tā vis nav. Vēl var palasīt šeit; savukārt šeit rakstīts: Piemēram, konflikta situācija izveidojās pēc Terminoloģijas un Pareizrakstības komisijas atzinuma par substantīva sāls dzimtes maiņu. Latviešu valodas lietotāju lielum lielā daļa ir pieraduši šo vārdu ikdienā lietot sieviešu dzimtē (vārāmā sāls), pieļaujot paralēlu lietojumu terminoloģijā (sāļi - ķīmijā). Speciālistu spiediena ietekmē Terminoloģijas komisija nolēma atteikties no sieviešu dzimtes formas lietojuma vispār, arī Pareizrakstības komisija atteicās no plaši lietotās formas, un substantīvs sāls kļuva par neiederīgu formu sistēmā: tika unificēts tās lietojums tikai vīriešu dzimtē, turklāt netipiski, atbilstoši līdzskaņu celmiem (tādiem kā akmens, ūdens). Tika sajauktas līdz šim stabili lietotas formas un radīts nevēlams psiholoģisks efekts: daļa valodas lietotāju nespēj vīriešu dzimtes formu pieņemt un turpina lietot vārdu sāls sieviešu dzimtē; līdz ar to viņi kļūst par literārās normas pārkāpējiem. Turklāt tradīcija sāls lietojumā ir ļoti stipra. Viss minētais bija jāņem vērā normētājiem; attiecīgā normas maiņa bija labi jāapsver, bija vēlama plaša aptauja un, iespējams, vēl citi pasākumi. Pašreiz ir izveidojusies diktatoriska uzspieduma situācija, kas aizvaino vairumu valodas lietotāju un nenāk par labu literāro normu autoritātei, — kam gribētos piekrist. --ScAvenger 23:41, 25 aprīlī, 2011 (UTC)
Ja drīkst jautāt, kura gada pareizrakstības vārdnīca Tev ir? Sāls ir otrās deklinācijas izņēmums (pirmā deklinācija nav, jo ir līdzskaņu mija).
Tas nopietnais izdevums (nu labi, nav tik ļoti nopietns) ir Valsts valodas aģentūras izdotā "Valodas aktualitātes" (2008. gads). Tur ir aplūkoti tādi biežākie cilvēku uzdotie jautājumi viņiem. Pie jautājuma par sāli ka pamatojums ir
pret vārda sāls dalījumu — pārtikā lietotais un ķīmijā lietotais sāls — jau pirms daudziem gadiem iebilda ķīmiķi, jo nav pamata līdzīgu (vai pat vienādu!) ķīmisku elementu apzīmēšanai lietot vīriešu un sieviešu dzimti, turklāt apmēram pusē izlokšņu vārdu sāls vienskaitlī lieto vīriešu dzimtē. Tāpēc arī visu veidu sāls ir vīriešu dzimtes vārds.
Es tur neko nelaboju (tā ka nav manu komentu), tik norakstīju tekstu. Bet šis, protams, ir Īslandes variants, gan ne tik vērienīgi.--FRK (runas/darbi) 13:47, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
Sāls nav ķīmisks elements, bet tas nu tā; vārdnīca ir 2007. gada. Laikam nāksies visas sālis mainīt pret sāļiem, kā tas jau izdarīts ķīmijā. --ScAvenger 14:09, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
To tu vari teikt VVA :) bet vispār paldies, priekš manis tas ir jaunums (ķīmija nav tā mana spēcīgākā puse). Bet šis jau arī ir tāds samērā jauns jauninājums (domāju, ka vecākās mācību grāmatās un rokasgrāmatās ir savādāk (visticamāk, ka 6. deklinācija)).--FRK (runas/darbi) 14:16, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
Vakarā paskatīšos kādas pavecākas grāmatas vēsturiskam ieskatam. Manuprāt, ķīmijā sāls vīriešu dzimtē bija jau diezgan sen (pēc augstāk minētā avota — no 1969. gada). --ScAvenger 14:25, 26 aprīlī, 2011 (UTC)--ScAvenger 14:25, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
Nu jā, cik es no skolā mācītā un šeit lasītā sapratu, tad "vainīgi" ir ķīmiķi.--FRK (runas/darbi) 14:27, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
Šodien pajautāju vienai latviešu valodas skolotājai, un viņa teica, ka nu jau kādus gadus desmit sāls ir vīriešu dzimtē, bet otra latviešu valodas skolotāja teica, ka par to pat zinātnieki strīdas, ķīmiķiem (sāļi) ir vīriešu dzimtē, bet pārējiem sāls ir sieviešu dzimtē, kam nav daudzskaitļa formas. PS: Trešā latviešu valodas skolotāja nebija darbā :) --Treisijs 20:22, 26 aprīlī, 2011 (UTC)

Nē, nu labi. Es laikam ka ne tā noformulēju to teikumu. Doma ir, ka cilvēki to uztver kā 6. deklinācijas lietvārdu (tātad arī lietot to kā 6. deklinācijas lietvārdu, to lokot utt.). Bet jebkurā gadījumā tas ir 2. deklinācijas lietvārds.--FRK (runas/darbi) 20:32, 26 aprīlī, 2011 (UTC)

Viss kārtībā! Ja esmu sapratis pareizi, tad Tevis rakstītais ir pareizi. Vienkārši prasās pēc atsauces, lai jebkurš var pārliecināties, ka "sāls" tomēr pilnībā ir vīriešu dzimtes vārds. --Treisijs 20:34, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
Ideja ir, ka kāds, kuram pa rokai ir pareizrakstības vārdnīca, varētu ielikt šo atsauci, jo internetā es nedomāju, ka to ātri varētu atrast.--FRK (runas/darbi) 20:40, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
Tepat diskusijā jau ir šādas tādas atsauces. Pareizrakstības vārdnīca īsti neder, jo tur minēts tikai, ka vārdam sāls vienskaitļa ģenitīva forma ir sāls, daudzskaitļa forma ir sāļi un tas ir vīriešu dzimtē (ir arī tas izņēmumu uzskaitījums, bet nav nekas teikts par sestās deklinācijas nepareizu lietošanu). Uzgāju 1927. gada grāmatu "Fotopadomnieks — receptes un tabeles visos fotoprocesos" un jau tad tajās ķīmijas receptēs visur ir sāļi vīriešu dzimtē, tikai vārāmā sāls sieviešu dzimtē. Tātad tagad, saskaņā ar Terminoloģijas un Pareizrakstības komisijām, pareizi jāraksta vārāmais sāls. --ScAvenger 20:44, 26 aprīlī, 2011 (UTC)
Es nesaprotu kāpēc rakstā par kādu produktu ir jāapskata jautājums par vārda dzimti. Nav nekādu akmenī cirstu principu pēc kā vārdam ir tā vai cita dzimte. Vairākos avotos ir norādīts, ka šī vārda dzimte nav nostabilizējusies - kāpēc mums bez īpašas vajadzības jāatbalsta nelielas grupiņas vēlme ierādīt citiem kā jārunā?
P.S. Man tas ir vīriešu dzimtes vārds, tomēr "vārāmais sāls" ir perversija :) ~~Xil (saruna) 19:48, 27 aprīlī, 2011 (UTC)

Kas ir halīts?[labot pirmkodu]

Kas ir halīts? Ja pareizi sapratu, tad tas ir minerāla nosaukums. Citiem vārdiem sakot, halīts ir sālsakmens. Vai es esmu pareizi sapratis? --Treisijs 21:19, 26 aprīlī, 2011 (UTC)

Precīzāk, nevis sālsakmens, bet akmeņsāls. --ScAvenger 02:38, 27 aprīlī, 2011 (UTC)