Diskusija:Saldinātāji

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Skatoties uz starpviki, nepamet sajūta, ka kaut kas galīgi nav kā vajag. Vieni saldinātājus nosaukuši par "mākslīgajiem saldinātājiem", tā it kā nošķirot saldinošās pārtikas piedevas no cukura, medus un citām dabīgajām pārtikas nepiedevu saldvielām, taču arī pārtikas piedevām pieskaitītā stēvija nav vis kaut kur laboratorijā mākslīgi sintezēts vielu maisījums, bet gan tik vien kā augu lapu izvilkums, ko vietējie, līdzīgi kā mēs cukuru, jau gadu simtiem izmantojuši saldināšanai. Citi savukārt tos nodēvējuši par "cukura aizstājējiem", kas arī nešķiet īsti pareizi, jo drīzāk raksturo pievienošanas nolūku un nav oficiāls pārtikas piedevu grupas nosaukums. Latviski internetā arī valda putra. Te, piemēram, rakstīts, ka "Saldinātāji, kas satur kalorijas, ir barojoši saldinātāji, un tajos ietilpst gan vienkārši cukuri – fruktoze un glikoze, gan pārtikas cukurs, melase, medus, agaves un kukurūzas sīrups ar augstu fruktozes saturu.", bet Tezaurā, ka saldinātāji ir "Cukuru nesaturošas vielas, kas dod produktiem saldu garšu." --Turaids (diskusija) 2015. gada 12. jūnijā plkst. 00.24 (EEST)

Zariņa "Uztura mācībā" teikts, ka saldinātāji ir saldas vielas, kas nesatur cukuru, tai skaitā mākslīgie saldinātāji. --ScAvenger (diskusija) 06:34, 12 jūlijā, 2015 (EEST)
Tādā gadījumā arī, piemēram, medus nav saldinātājs, jo tajā ir cukurs jeb saharoze, bet tad atkal sanāk, ka visur internetā un mūsu pašā Vikipēdijā sarakstītas aplamības, saucot medu par saldinātāju. --Turaids (diskusija) 2015. gada 12. jūnijā plkst. 14.27 (EEST)
Ir, protams, izveidojusies putra tajos terminos, bet jāvadās tomēr pēc nopietnām grāmatām; tvnetā jau var sarakstīt visu ko. --ScAvenger (diskusija) 07:40, 13 jūlijā, 2015 (EEST)
Protams, taču ja rakstā citēts dietoloģijas doktors, gribētos domāt, ka viņam vajadzētu rūpēt tam, ka kopā ar viņa vārdu netiek nopublicētas visādas muļķības. Laikam vienkārši neesmu pieradis būt celmlauzis tēmai, kas, gan neprofesionāli, gan it kā profesionāli, latviski internetā jau salīdzinoši daudz apskatīta un aprunāta. --Turaids (diskusija) 2015. gada 13. jūnijā plkst. 15.55 (EEST)
Paskatījos vēl "Zinātnes un tehnoloģijas vārdnīcā" — tur arī teikts, ka saldinātāji ir cukuru nesaturošas vielas, kas dod produktiem saldu garšu. --ScAvenger (diskusija) 20:26, 13 jūlijā, 2015 (EEST)