Diskusija:Sanktpēterburga

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Īsti neizprotu, kādēļ latviešu Vikipēdijā bija jāizveido pāradresācijas lapas krieviski (Петроград, Питер u.tml.) un jāpāradresē uz šejieni. Vai tas bija nepieciešams un vai nozīmē, ka arī var, teiksim, izveidot lapu "New York" un pāradresēt uz "Ņujorka"? --Viescha 15:14, 16 oktobrī, 2005 (UTC)

1) Par New York un Ņujorka. Manuprāt nevis iespējams, bet noteikti vajag šādas pāradresācijas. Tā kā latviešu valodā vietvārdus "latvisko", tad nav nekādas garantijas, ka vikipēdijā sastopamais variants ir "pareizais". It sevišķi tas attiecias uz mazāk "populārām" valodām un ne tik lielām pilsētām. Piemēram, kā Tu latviskosi pilsētiņu Velsā - Blaenau Ffestiniog :). Ja ir nosaukums arī oriģinālā, tad cilvēks to var atrast pēc "īstā" nosaukuma.
2)Kas attiecas konkrēti uz Krievijas pilsētām, darīju pakaļ Jūzerim, bet nezinu kā būtu pareizāk. Šeit visu sistēmu izjauc tā kirilica. Un kā darīt ar, piemēram, arābu vai ķīniešu pilsētām. Teorētiski, eksistē transkripcija, bet tai arī ir vairāki varianti.--Feens 16:47, 16 oktobrī, 2005 (UTC)
To par vietvārdu reizēm neviennozīmīgo latviskošanu es saprotu un tam piekrītu, bet kaut kā neticu, ka būs kāds (kaut gan dullie jau var atrasties vienmēr), kas latviešu Vikipēdijā meklēs pēc vārda "Петроград" krievu rakstībā. Es tā katrā ziņā nedarītu. Tāpēc jau tā ir latviešu Vikipēdija. --Viescha 17:26, 16 oktobrī, 2005 (UTC)
Es Tev piekrītu, tāpēc arī rakstīju, ka nezinu kā rīkoties. Domāju, ka, lai Chelyabinsk meklētu latviešu vikipēdijā jābūt vēl dullākam.:) No otras puses, lai taču stāv oriģinālā, vietas pietiek. Pagaidīšu, ko par to domā Jūzeris.--80.232.252.141 17:35, 16 oktobrī, 2005 (UTC)
Iepriekšrakstīto sacerēju es :) - --Feens 17:56, 16 oktobrī, 2005 (UTC)
Kā vēl šodien lasīju angļu Vikipēdijā par pāradresācijas lapām - brīvi tulkojot, "tās neko nemaksā" un tāpēc par tām nav vērts satraukties. Vienīgi tad, ja tās ir pāradresācijas lapas uz nepareizām lapām vai ja tās nu nekādi nav saistītas ar pāradresācijas "adresātu", tad ir vērts pieprasīt kādam adminam dzēst to pāradresāciju.
Mani apsvērumi:
  • Jo vairāk pāradresāciju, jo labāk - informācijai ir jābūt atrodamai un pieejamai, un, ja šāda pāradresācija var palīdzēt to atrast, tad ir vērts to izveidot;
  • Feena minētais Blaenau Ffestiniog ir lielisks piemērs. "Vidējais latvietis" nekādi nevarēs iedomāties, kā to atveido latviski, jo tam nebūs nekādas nojausmas, kā to varētu pareizi izrunāt (un līdz ar to pierakstīt/atveidot latviski); turklāt pat tad, ja ir skaidrs, kā to izrunāt, var būt n-tie atveidošanas veidi (piem., ru:Славянск-на-Кубани, de:Niedersachsen);
  • Ja konkrēti par Petrogradu - arī šeit minētais "vidējais latvietis" var apmulst (šajā gadījumā gan tas varētu būt jaunāka gadugājuma Vikipēdijas lietotājs), jo ne visi zina, ka Petrograda un Sanktpēterburga ir viena un tā pati pilsēta (atzīšos, arī es pirms šo redirektu izveidošanas "uz sitiena" to nezinātu);
  • Par to, kāpēc vajag pāradresācijas visās valodās - es pats vēl nesen daudz tulkoju un šādu vietvārdu atveidošana ir tulkotāja posts; viens no variantiem, kā atrast "pareizo" atveidošanas variantu, ir meklēt Latvijas lapās attiecīgo nosaukumu (piemērs ar to pašu Petrogradu), cerībā, ka kāds būs pacenties to jau atveidot. Šajā gadījumā un šajā brīdī tas neko daudz nepalīdz, izņemot to, ka var atrast nosaukuma saistību ar Ļeņingradu, bet ceru, ka tad, kad Google būs šīs pāradresācijas noindeksējusi, tie pietiekami augstu parādīsies meklēšanas rezultātos, lai tie būtu noderīgi. Problēma vien rodas tajā apstāklī, ka vikipēdija nav .lv domēnā un tā vietā ir jāmeklē latviešu valodā esošajās lapās [1]. Būtiskākais ir tas, ka ar šo pāradresāciju raksts būs augstāk rezultātos, nekā tad, ja šis nosaukums būs vienkārši pieminēts rakstā. (skat. Google meklēšana latviešu valodā: Albert Einstein, pievērsiet uzmanību atrastā Vikipēdijas raksta adresei - lai gan atrastais raksts ir "Alberts Einšteins", tomēr Googles rezultātu lapā ir adrese lv.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein, kas ir redirekts).
Tas tā īsumā. Ceru, ka pietiekami skaidri. :) --Jūzeris | m? 19:16, 16 oktobrī, 2005 (UTC)