Diskusija:Senprūšu valoda

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vajadzētu kaut kā normāli saklasificēt kas ir Prūšu valoda, kas ir Senprūšu valoda un kas ir Jaunprūšu valoda jeb t.s. Zembas (Sembas) dialekts, lietotais Katehismos. Vajadzētu kaut kādu tabulu, kas salīdzinātu šo dialektus. Vajadzētu arī lielāku tabulu, kas salīdzina visas baltu valodas savā starpā (to tabulu varētu uztaisīt kā vedni (template)), lai var izmantot vairākās vietās). Orion7 15:55, 19 martā, 2007 (UTC)

Prūšu novads Pomezānija (Pamede) daļēji atradās arī mūsdienu Pomožes vojevodistē, karte - [1]. --Feens 21:19, 18 novembrī, 2007 (UTC)


nē nu oka, ja tā ņemam, tad visa pomerānija ir prūšu novads, jo tā pievienojā prūsijai - krusta karu laikā. Un tas ka tur dzīvoja arī balti ir nenoliedzams fakts, gan pēc vietvārdiem, ganvēsturiskajām liecībām.

Raksta grafiskais noformējums ir briesmīgs. Ja tas parādīsies kaut cik sakārtots, tad varēs sākt ar satura maiņu. Var jau izveidot valodniecības raksta uzbūvi, bet kurai valodai? Senprūšu vai jaunprūšu? Tās tomēr nevar būt apvienotas vienā Prūšu. Un ko darīt Valodu sarakstā? Likt abas? Tāpat arī sen/jaun-grieķu? Grieķu gadījumā mēs tās uztveram tikai kā attīstības posmus. Roalds 11:22, 4 janvārī, 2008 (UTC) --Kikos 14:01, 19 februārī, 2008 (UTC)

Nu atkal jau. Ja es rakstīšu neizmantojot jaunvārdus - es rakstīšu senprūšu, nē jāsaka vidusprūšu valodā. Senprūšu valoda ir Pamedes dialekts. Jo līdzīga valoda bija arī Sembas pussalā ap 1300 gadu - to var pec toponīmijas redzēt. Tāds Sembas dialekts kā ir tagad - izveidojās ap 1600 gadu, jo Sembā sadzina ļoti daudz Sudāviešu(jātvingu) karagūstekņu. Hronikās minēts ka runāja atšķirīgi bet saprasties varēja. Ties sajaucās un izveidojās tā valoda kurā ir sarakstīts trešais katehisms uz kura balstās jaunprūšu literārā valoda. Principā ir iedalijums : Senprūšu valoda ~13xx gads (Bāzeles epigramma, Elblingas vārdnīca, Toponīmija) ;;; Tīrā Sembā iedzīto jātvingu valoda (~12 teikumi) ;;;; Vidusprūšu valoda (saplūdusi senprūšu un senjātvingu valoda) : Simona Grūnava vārdnīca un 1,2,3 katehisms, pāris tēvu reizes.... un tad ir jaunprūšu valoda, kas principā ir tāpati vidusprūšu valoda tikai ar mūsdienīgiem vārdiem, bez kuriem iztikt nevar. Par ko tad man īsti rakstīt???? (es namāku strādāt ar wikipediju)

Paldies, briesmīgā raksta autors, prūsis - M.Kukurs http://www.rikoyota.oh.lv

Ja kāds ir gatavs izmainīt raksta dizainu un izskatu - es varu dot informāciju-tekstu, tikai sameklējiet mani skaipā : kukuliic-lielais

Lūdzu neuzdosim vēlamo par patieso. Valoda, ko lieto akadēmisko interešu lokā, vēl nav uzskatāma par atdzīvinātu. Sk. latīņu, sanskritu u.c. stipri dzīvākas valodas. Un kas ir "prūšu diaspora"? Kaut kas līdzīgs klingona interesentu pulciņam? --Kikos 14:01, 19 februārī, 2008 (UTC)

Tātad - prūšu valodu mūsdienās lieto pa 90% cilvēki kuri nav saistiti ne ar kādu akadēmiju. Vienkārši cilvēki ar prūšu izcelsmi - kam tā ir svēta. Lieto to ikdienā kā sarnvalodu. Piemēram http://www.prusai.org vai arī http://rikoyota.oh.lv/forums/?fu=l&rid=39&id=59&start=7, vai ari http://prusa.strefa.pl/forum/viewforum.php?f=8&sid=6be1361bfdcc491d5466ff3f444b52a9

Un tās nav vienīgās saites... Varbūt es maldos, bet, ja neskaita profesoru Letu Palmaiti, tad neviens no man zināmajiem runātājiem nav baltu filologs.

Kas attiecās uz prūšu diasporu, tad tā kā Prūsija ietilpa Prūsijas impērijā - cilvēki brīvi pārvietojās, un piemēram veselus gabalus silēzija kolonizēja vietējie iedzīvotāji. Arī leiši. Arī ASV kad valsts izveidojās uzņēma daudz migrantu. Pirms tam vēl pēc krusta kariem daudz prūšu aizbēga uz Baltkrieviju, kur ari palika.

Tapēc, lūdzu, ja tev nav pierādījumu kas apgāztu to ko es saku - nelabo. Tapēc, ka es tev varu pierādijumus sniegt jebkurā jautājumā - arī tādus - Zinātniskus, no publikācijām utt. Zini kapēc tu nekad varbūt neko neesi dzirdējis par to? Tapēc ka fakts ir tāds, ka prūšus sāka pētīt tikai pēc padumjās savienības sabrukuma. Līdz tam tur bija patiesa vācu zeme ar paceltu roku sveicienam, vai arī fašistu perēklis, izsena slāvu zeme ko paverdzināja ļaunie krustneši un visādi citādi murgi tālāk. Protams lietuvas okupācijas zonā tur bija tikai lietuvieši un tikai lietuvju kultūra. Un tas attiecās arī uz kurseniekiem... tādi paši lietuvji, tikai runā kautkā pastulbi... Protams visas mācibu grāmatas raksta vainu trīspirkstu pierītes un nacionālšovinisti, vai arī vienkārši cilvēki ar labām padomju zināšanām... Grāmatu saturs tiek mehāniski pārrakstits un to saturs nemainās. --MartinalSmith

Ja viss ir tik skaisti un super-puperkruti, tad, lūdzu, ievieto savā rakstā vismaz vienu atsauci. Papildsaites (ārējās) nevar tikt uzskatītas par atsaucēm. Paveries citos rakstos, kā to dara. Un vienreiz izbeidz savu delfiski-skolniecisko sarakstes stilu. Te tev nav neviens jānoliek gar zemi, tev tikai ar konkrētiem avotiem (atsaucēm) jāpierāda tas, ko tu esi uzrakstījis. Jā, tev ir jāpierāda, ka tu neesi kamielis. Nekādas nevainības prezumpcijas. Jebkas, kas ir vikipēdijā uzrakstīts, tam ir jābūt jau iepriekš publicētam. Nekādu pētījumu, nekādu savu viedokļu. --Kikos 18:02, 12 martā, 2008 (UTC)

Strādājam[labot pirmkodu]

Kā izpaužās atsauce? Ja tev piemēram links un Latvijas Universitātes mājas lapu interviju ar profesoru kur viņš skaidri un gaiši kautko pasaka - nav atsauce. Tad šajātematā tu nedabūsi NEVIENU atsauci. Atvainojos Senprūšu valodas vārdnīca !!!!40!!!! eksemplāros izdota. Man stāv plauktā... un ko tev tagad palīdzes ka es uzrakstīšu atsauci uz grāmatu kuru tu neatradīsi NEKUR, tapēc, ka tā ir tikai dažiem cilvēkiem! Smags zinātnisks ķieģelis, ar visu ko vajag - tikai problēma - gandriz vai virtuāls. Visi eksemplāri ar autora parakstu, lol. Saproti jebkurā "normālā" grāmatā par prūšiem ir uzrakstīts augstākais divas rindkopas, ar pilnīgi triviālu informāciju, un par valodu ierakstīts, ka bezmaz izmira pirms krusta kariem. Nav iespējams ielikt atsauci. Kur lai es ielieku atsauci uz to ka valodu runā šodien, ka cilvēki to izmanto par saziņas līdzekli runājot par bulciņām... Kā lai es ielieku atsauci. Kā lai es ielieku atsauci par prusiski runājošu personu skaitu, ja neviens tos nav izskaitījis, mēs tikai paši zinam cik kas ir, un pat paši visus nezinam. Latviešu-prūšu-latviešu vārdnīcas otro sējumi izdeva vispār !!20!! eksemplāros. No kuriem latvijā ir !4!, Janīnai Kursītei, Man, Aijai Ozoliņš un Lāča kungam. Piedod, lūdzu pastāsti pirmākt kā liek atsauces, otrkārt, kas tev skaitās atsauce. Paldies, un man ir vienkārši izmisuma runasstils, jo ir lietas kas ir obvius, bet tu nevari ielikt atsauci uz kautkādu cenzusu, tautas skaitīšanu & bla bla, jo tādas vienkārši nav, pat ja tu tādu veiksi - tāpat pateiks, ej gulēt, kas tas par sviestu, pat neiedziļinoties situācijā. Kādi ir tavi ieteikumi? Paldies. --MartinalSmith

Nemaz jau tik slikti nav, kā Tu pats mēģini iztaisīties ;-) Sāk sanākt. Tagad tik tādā veidā uz priekšu. Saproti, šeit cilvēkiem prūši un to problēmas diezgan vienaldzīgas. Viņi nav ne par ne pret prūšiem. Vikipēdiju uztrauc tikai informācija un tās pasniegšanas veids. Spēsi ar neatkarīgiem avotiem pierādīt, ka govis lido - viss čikiniekā, tikai tajā pašā rakstā jābūt arī atspoguļotam viedoklim, ka "govis ir gremotājlopi" un "parasti govis nelido, bet lēni klumpačo pa zemes virsmu". Paskaties citus rakstus par līdzīgu tematiku (piemēram Senpersu valoda) un mēģini struktūru uzbūvēt kā tur. Vienots stils palīdz lasītājam uztvert informāciju un analizēt. Ja kas, jautā šeit. Un vēl. Arī diskusijai ir savs formāts. Katra nākošā sentence tiek likta aiz iepriekšējās priekšā liekot par vienu kolu (divpunktu) vairāk kā iepriekšējai. Starprindes nelieto. Parakstu liek ar 10.pogu no kreisās (labošanas loga augšpusē). --Kikos 07:29, 13 martā, 2008 (UTC)
Rokas nost no senpersiem!!! Mans vecvecvectētiņš sievu atveda no tās puses - nu man atliek tikai iemācīties pāris teikumus (par izrunu, protams, nevienam nav ne jausmas, tāpat kā par lingua latina) un izsludināt sevi par senpersu! Ij moš kādu naudiņu senpersu kultūras attīstībai eirofondi piešķirs. Jāizveido tikai šķirklis vikipēdijā par plašo senpersu diasporu Latvijā, kuru neviens nav saskaitījis, bet mēs paši (Kazimirs, Boņuks un es) lieliski zinām, kurš ir kurš. ;) --anonīms 07:54, 13 martā, 2008 (UTC)
Aber ja nopietni runājam, prūši pastāv un tajā pašā Vācijā ir visai plaši pārstāvēti. Protams cita lieta, ka ar senprūšiem tiem tikpat liela saistība kā mūsdienu itāļiem ar senajiem latīņiem, tāpēc vēstures literatūrā konsekventi nodala jēdzienus "senprūši" un "prūši". --anonīms 08:54, 13 martā, 2008 (UTC)
Toties būtu svētīgi, ja kāds saliktu vikipēdijā vācu (prūšu) aristokrātu dzimtu šķirkļus, biogrāfijas, jo ja cilvēks nav tajā visā iekšā, tad pat vells kaklu lauzīs saputrojies, kurā pagastā šiem karalis, kurā firsts un kurā grāfs, kas visi viens otram rads radu galā. --anonīms 13:58, 13 martā, 2008 (UTC)

Tas atkal ir stiepjams jēdziens, protams, bauru masa - tas jā, tie cilvēki savi var izšķirt tikai pēc savas sirdsbalss vai arī uzvārdiem, bet - es runāšu tagad par prūšu nobilitāti, kura nekad nav zaudējusi savu apziņu. Piemēram, von Perbandt dzimta tiklīdz kā uzzināja ka tehniski iespējams atjaunot viņu, prūšu valodu, uzreiz sāka atbalstīt. Prūšu dižmanis Walther von Seydlitz-Kurzbach, ģenerālis, nodeva Vāciju un Padomju savienībā formēja karaspēku cīņai par vācijas atgrieššanu pirmskara robežās (Hitlers likvidēja autonomo Kenigsbergas parlamentu, ierobežoja nobilitāti). Rezultātā šajā armijā pieteicās praktiski visi kas pazina Seydlitz'u, principā rietum-austrumprūsijas iedzīvotāji. Jums varbūt grūti to saprast, bet pat tāds nikulīgs muižnieķelis kā es, mēģinu cik plaši var apzināt ciltskoku, tas kas ir man, tas ir kaksītis uz kociņa ja salīdzina veselas sienas, kas norakstītas lielajām dzimtām... Neviens tā neskatās "asinstīrību" kā prūši, pat jau tad, kad bija pārvācoti, redzams, ka precās savā starpā nevāciski uzvārdi, un tajās dzimtās tas konkrēti notiek. Protams arī tas, ka taisa mega garus uzvārdus von tas-tas-tas-un vel tas. --MartinalSmith 13:16, 13 martā, 2008 (UTC)

Redziet, cienītais, man kā īstenam senpersam ir saprotama šī sāpe (esmu ķēries pie senču valodas apguves un pieprasīšu drīz mainīt tautības ierakstu pasē un ajātollām atdot man troni Persepolē, jo jūtos īstens Dārija pēctecis). Taču ir viena nianse: ja pareizi esmu sapratis, vikipēdija domāta Tikai un Vienīgi kā virtuāla Enciklopēdija, zinātniski pierādītas un vispārpieņemtas pamatinformācijas apkopošanai. Jūsu prūšu teorija pagaidām nav ne zinātniska, ne vispārpieņemta. Versijām, diskusijām ir domāta zinātniskā prese (piemēram, Latvijā Vēstures intstitūta žurnāls un Zinātņu akadēmijas vēstis), kur to netrūkst - domāju, ka ja publicēsiet tur pētījumu, tas sabiedrībā raisīs interesi. --anonīms 13:52, 13 martā, 2008 (UTC)


Vai tu zināji, ka: ...ka Kaļiņingradas zoodārzs ir viens no vecākajiem Krievijas zoodārziem?

^ Vispārpienemta informācija, tikai rakstā ne ar vienu burtu nav pieminēts tas, ka krievijai teritorija ir nelegāli, jo laiks un ko to nodeva krievijas pārvaldība ir jau iztecējis... tāpat neviens vārds nepiemin to, ka krievi medīja un ēda tos nelaimīgos dzīvniekus "atbrīvošanas laikā". Pārak rožainos toņos viss sarakstīts, un es neteiktu, ka neitrāli, drīzāk slavinoši. Tas ir stiepjams jedziens ir jāsauc utt utjp... Oficiālā zinātne runā tikai par divām valodām senprūšu un vācprūšu, oficiālā zinātne nedala pašus cilvēkus, jo izmirt var tikai dzīvnieki, tautas var tikai asimilēties, vai lingvistiski asimilēties, kā skoti, īri, prūši - saglabajot savu kultūru. --MartinalSmith 14:13, 13 martā, 2008 (UTC)

"Krievijai teritorija ir nelegāli, jo laiks un ko to nodeva krievijas pārvaldība ir jau iztecējis" - laikam pat vidusskolu neesat beidzis, ja tik elementāras lietas kā starptautiskos līgumus, kas definē Kaļiņingradas/Kenigsbergas apgabala tiesisko statusu jūs nezināt. Diemžēl man žēl sava laika, tā kā savu esmu pateicis un vairs diskusijā neiesaistos - ja nesapratāt, tad nav lemts. --anonīms 14:27, 13 martā, 2008 (UTC)


"The Conference examined a proposal by the Soviet Government that pending the final determination of territorial questions at the peace settlement the section of the western frontier of the Union of Soviet Socialist Republics which is adjacent to the Baltic Sea should pass from a point on the eastern shore of the Bay of Danzig to the east, north of Braunsberg and Goldap, to the meeting point of the frontiers of Lithuania, the Polish Republic and East Prussia.

The Conference has agreed in principle to the proposal of the Soviet Government concerning the ultimate transfer to the Soviet Union of the city of Koenigsberg and the area adjacent to it as described above, subject to expert examination of the actual frontier.

The President of the United States and the British Prime Minister have declared that they will support the proposal of the Conference at the forthcoming peace settlement."

Tad lūdzu pastāsti man, kas ir tas peace setlements? Cik es zinu nekāda nākošā konference nenotika, jo vienkārsi sakās aukstais karš. Jebkurš šāds dokumants ir derigs ne ilgāk kā 50 gadus. Tā kā lūdzu, kurš te nav pabeidiz viduskolu. Un atvainojos populācijas pilnīga izdzīšana ir pretlikumīga jebkurā gadijumā. Tālāk - teritoriju nodeva pārvaldē lidz beidzamajam miera līgumam Padomju Savienībai, tā kā nekāds beigu līgums nav parakstīts, un sabrūkot Padomju Savienībai no tās IZSTĀJĀS Krivijas FPSR, tad vienīgā terotorija kas palika Padomju Savienības "pārraudzībā līdz beidzamajam miera līgumam" ir Kenigsberga. Padomju savienība likvidējās. Tapēc juridiski Kaļekograda ir nomansland. Visas mutācijas ar pievienošanu un atvienošanu ko tur padumjā savienība veica - ir nelikumīgas, jo tas oficiāli vel nebija padumjo īpašums. --MartinalSmith 16:24, 13 martā, 2008 (UTC)