Diskusija:Transs

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Šī ir ļoti jocīga definīcija. Vajadzētu pārrakstīt no angļu vai kādas citas Vikipēdijas. Pat krievu Vikipēdijā, kura parasti ir ievērojama ar izcilu subjektivitāti, ir visaptverošāks skaidrojums. --GreenZeb — 2012. gada 1. februārī, plkst. 13.10 (UTC +2)

  1. No definīcijas var nospriest, ka transs ir galvenokārt stāvoklis, kas rodas epilepsijas lēkmju laikā.
  2. Trass ir definēts kā slimība, bet tas ir savādāks apziņas stāvoklis. Tas nozīmē, ka vajadzētu psiholoģijas, ne medicīnas aizmetni. Medicīniski to kādos PSRS, Ķīnā vai citās stingri ideoloģizētās un pārāk intensīvi mākslīgi kulturizētās vidēs var nosaukt par slimību, tāpat kā tas ir darīts ar kreilību un pat grūtniecību. Visas nestandarta ikdienas parādības, nepieņemtie kultūras modeļi tiek kategorizēti konkrētajā vidē pie slimībām, kas reāli ir pilnīgi dabiskas un indivīdu neiznīcinošas un nemaz neietilpst vispārējās medicīnas viedoklī. Turklāt tās lietas pēta ne tikai medicīna un daudz kur tam nav pat saistības ar medicīnu. Jebkuras parādības skatīšana pat no vienas zinātnes nozares vispārīgi nav neitrāla. --GreenZeb — 2012. gada 1. februārī, plkst. 13.40 (UTC +2)
Cik atceros, es to savulaik iztulkoju no krievu vikipēdijas un tagad raksts tur ir papildināts. Jāskatās medicīnas un psiholoģijas grāmatās. Rakstā jau ir teikts, ka transs ir dziedinošs apziņas stāvoklis, nevis slimība. --ScAvenger 12:02, 1 februārī, 2012 (UTC)
Būtībā tās ir divas dažādas nozīmes, ne viena lieta dažādos skatījumos. Parasti liekam atšķirīgos rakstos. Es par transu medicīnā neesmu tik ļoti neko dzirdējis, to citās valodās sauc gan jau kaut kā savādāk, bet latviešu valodā tam laikam ir tas pats vārds kā psiholoģiskajam transam. Man šķiet, primārā nozīme tomēr tik un tā būs psiholoģijas nozīme. --GreenZeb — 2012. gada 1. februārī, plkst. 23.10 (UTC +2)
Apziņas krēslas starpviki acīmredzot būs šis, kas savukārt ir nopietna diagnoze. --GreenZeb — 2012. gada 1. februārī, plkst. 23.17 (UTC +2)
Bet lai tas raksts latviešu Vikipēdijā paliek šāds, tam nav gan jau nekādas lielas nozīmes, kā raksta. --GreenZeb — 2012. gada 1. februārī, plkst. 23.22 (UTC +2)
Nozīmes nav tik ļoti atšķirīgas, lai būtu vērts taisīt divus rakstus un visu samudžināt vēl vairāk. Tie termini bieži vien savā starpā pa daļai pārklājas. Ne velti angļu vikipēdijā transam dotas veselas 11 definīcijas. --ScAvenger 05:24, 2 februārī, 2012 (UTC)
Man šķiet, ka epilepsijas transs ir ļoti nepatīkams? Lai gan man tāds nekad nav bijis, tur tā problēma — nevar tad saprast, kas īsti tas ir. --GreenZeb — 2012. gada 2. februārī, plkst. 13.02 (UTC +2)